Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τιμήθηκε στη Ζαγορά η μνήμη του Αγίου Τριανταφύλλου
Τιμήθηκε στη Ζαγορά η μνήμη του Αγίου Τριανταφύλλου

Τιμήθηκε στη Ζαγορά η μνήμη του Αγίου Τριανταφύλλου

Την μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Τριντφύλλου τίμησε πανηγυρικώς η τοπική Εκκλησία στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ζαγοράς, όπου την παραμονή της εορτής (7/8) τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός ς, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιγνατίου, τον οποίον πλαισίωσαν οι ιερείς της περιφέρειας Ζαγοράς και πλήθος κόσμου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «είναι συγκλονιστικό να σκεφθεί κανείς ότι στην πιο σκοτεινή περίοδο της τουρκοκρατίας αυτός ο τόπος ανέδειξε ακόμα έναν Μάρτυρα της πίστεως. Ποιές ήταν, όμως, οι προϋποθέσεις που τον οδήγησαν στο Μαρτύριο; Καταρχάς, η στον Χριστό, που για εκείνον δεν ήταν απλώς μια ιδέα, αλλά ο τρόπος της ς του. Ήταν, επίσης, μέλος μίας εκκλησιαστικής κοινότητας, καθότι κανείς μόνος του δε μπορεί να γνωρίσει τον Χριστό. Τον Χριστό γνωρίζουμε ως Εκκλησία. Αυτή τη συνείδηση είχε ο Τριαντάφυλλος, όταν κλήθηκε στο Μαρτύριο, ότι ομολογεί την πίστη ολόκληρης της κοινότητας από την οποία προήλθε. Επίσης, ήταν εναντίον της ς, κάτι που χαρακτηρίζει όλους τους Μάρτυρες της πίστεως. Είναι πράος και δεν επιδιώκει την εκδίκηση και την τιμωρία των δημίων του».

Στη συνέχεια μίλησε για το νόημα της θυσίας του Αγίου στην εποχή μας: «γίνεται αφορμή να νιώθουμε και να λειτουργούμε ως κοινότητα, τιμώντας τη μνήμη του. Μας δίδει την δυνατότητα να διακηρύξουμε, ως Χριστιανοί, ότι αρνούμαστε τη . Δίδουμε ομολογία αγάπης, προσφοράς, ς και θυσίας, όχι, όμως, βίας. Έχουμε τη συνείδηση ότι είμαστε απόγονοι Μαρτύρων και υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, την ελευθερία και την πραγματική αγάπη».

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε, στο Ελληνομουσείο (Σχολείο του Ρήγα) μουσική εκδήλωση, με παραδοσιακά τραγούδια, αφιερωμένα στην Παναγία, στο πλαίσιο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων», που διοργανώνει ο Πολιτισμού της τοπικής Εκκλησίας «Μαγνήτων Κιβωτός».

"Αλιεύοντας" την είδηση