Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τιμήθηκε η “ψυχή” της Κιβωτού του Κόσμου από το Παν. Θεσσαλίας
Τιμήθηκε η “ψυχή” της Κιβωτού του Κόσμου από το Παν. Θεσσαλίας

Τιμήθηκε η “ψυχή” της Κιβωτού του Κόσμου από το Παν. Θεσσαλίας

Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα για την ανθρωπιστική δράση του πρώτου Ευρωπαίου Πολίτη το 2018, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο Γιάννης Κορδάτος» στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, η αναγόρευσης ως επίτιμου διδάκτορα του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, του πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο π. Αντώνιος, ανακηρύχθηκε σε διδάκτορα περιστοιχισμένος από τα παιδιά της Κιβωτού, που στο πρόσωπό του βρήκαν την οικογένεια που τους λείπει, συγκεντρώνοντας το θερμό χειροκρότημα των παραβρισκόμενων, που έσπευσαν να τον δουν και να τον ακούσουν από κοντά.

Η “ψυχή” της Κιβωτού του Κόσμου εμφανίστηκε ικανοποιημένος και συγκινημένος κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη διάκριση που γίνεται τόσο στο πρόσωπο του, όσο και στο πρόσωπο των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές, καθώς τα μέλη της Κιβωτού αποτελούν μια μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια.

Υπογράμμισε ότι ανοίγει ένας δίαυλος συνεργασίας με το το οποίο θα στηρίξει τα 13 εργαστήρια που διαθέτει το της Κιβωτού στο Διμήνι, με τους φοιτητές να έχουν την δυνατότητα να κάνουν εκεί την πρακτική τους άσκηση, καθώς είναι υπερσύγχρονα.

Στόχος είναι να προωθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ώστε να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, και είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον π. Αντώνιο, ότι πολλά παιδιά από μικρά έχουν το δικό τους κήπο, το δικό τους αμπελάκι, τα δικά τους ζωάκια να φροντίζουν.

Υπενθύμισε ότι το του Βόλου λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, χάρη στη δωρεά του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Λούλη, κατορθώνοντας να στήσουν ένα πρότυπο μέριμνας και προστασίας για τα παιδιά όλης της Κεντρικής Ελλάδας, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μια κενή θέση, αφού διαβιούν στις εγκαταστάσεις συνολικά 33 παιδιά.

Το λειτουργεί επί 24ωρου βάσης και εκεί εργάζονται παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και αρκετοί εθελοντές.

Η Κιβωτός του Κόσμου ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από 21 χρόνια και αυτή τη στιγμή διαθέτει τρία σπίτια φιλοξενίας στην , δύο σπίτια στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Κόνιτσα και στην Πωγωνιανή, όπου υπάρχουν γεωργικά σχολεία με σκοπό τη δημιουργία νέων αγροτών.

Ακόμα υπάρχει σπίτι της Κιβωτού στο Αιγαίο και ειδικότερα στη Χίο, με 60 παιδιά που προέρχονται από τη Λήμνο μέχρι και την , αποτελώντας το μοναδικό κέντρο μέριμνας προστασίας για τόσο μικρές ηλικίες.

Το σπίτι στο Διμήνι με τα 33 παιδιά και σε λίγο καιρό θα ανοίξει τις πύλες του και ο δεύτερος χώρος στη Μαγνησία, στον Άνω Βόλο φιλοξενώντας 60 συνολικά κορίτσια.

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου αναφέρθηκε στο ρόλο της Κιβωτού που είναι να φροντίσει όλα εκείνα τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο, όπως επίσης τις κακοποιημένες και άγαμες μητέρες.

Μάλιστα στην λειτουργούν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “Στέγη για το και τη μάνα” με 100 μικρά διαμερίσματα όπου στεγάζονται μητέρες με παιδιά για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα το πρόγραμμα βοηθά τις μητέρες να σπουδάσουν, με αρκετές από αυτές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στη μαγειρική, τη κομμωτική, ενώ τους παρέχεται δωρεάν νομική και ψυχολογική υποστήριξη, καταφέρνοντας να αποιδρυματοποιήσουν πολλά παιδιά, όχι επειδή είναι ακατάλληλος ο γονιός, αλλά εξαιτίας της ακραίας φτώχειας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης μίλησε για ημέρα χαράς και τιμής για το ίδρυμα, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετική τη πρωτοβουλία του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής να προτείνει να αναγορευθεί ως επίτιμος διδάκτορας ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, κάτι που η Σύγκλητος έδωσε ομόφωνα την έγκριση της.

“Μέσα από την Κιβωτό του κόσμου να δώσουμε το παράδειγμα το πως μπορούμε με απλά μέσα να βοηθήσουμε αδύναμες ομάδες υψηλού κινδύνου να ενσωματωθούν στον κοινωνικό ιστό και να “σωθούν” από τη λαίλαπα των αντίξοων συνθηκών που κατακλύζουν αυτή την στιγμή την ελληνική κοινωνία” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούρης

Ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής Θανάσης Σφουγγάρης που πρότεινε να αναγορευθεί ως επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ο π. Αντώνιος, χαρακτήρισε το γεγονός ως τιμή τόσο για το Π.Θ. όσο και όλο το Βόλο.

Έκανε λόγο για μοναδική περίπτωση ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προσφορά σε ανήμπορους συνανθρώπους και εγκαταλειμμένα παιδιά που έχουν ανάγκη, αλλά και σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Όπως είπε στο σπίτι της Κιβωτού που λειτουργεί στο Διμήνι τα παιδιά εκπαιδεύονται και σε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, το τμήμα θα προσφέρει βοήθεια εγκαινιάζοντας μια συνεργασία με τη δομή, η οποία διαθέτει υπερσύγχρονα εργαστήρια όπου μπορούν και οι φοιτητές της Φυτικής Παραγωγής να εξασκηθούν.

Ο επιχειρηματίας Κώστας Λούλης, που έκανε δωρεά τα δύο του σπίτια στο Διμήνι και στον Άνω Βόλο για τις ανάγκες της Κιβωτού του Κόσμου δήλωσε πολύ συγκινημένος, διότι η δωρεά που έκανε είναι σε χέρια ευλογημένα, στα χέρια του πατρός Αντωνίου και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε και ο ίδιος να φανταστεί τα συναισθήματα που νιώθει, κάθε φορά που επισκέπτεται τα δύο σπίτια.

Όπως είπε «παίρνω τόσο χαρά ειδικά στο σπίτι του Διμηνίου, που γέμισε με παιδιά και δεν χωράει άλλα, είναι μια όαση αγάπης, χαράς και για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση που με αξίωσε ο Θεός να κάνω αυτή την προσφορά σ' αυτά τα παιδιά που έχουν τόσο ανάγκη».

Για το σπίτι του Άνω Βόλου, ο κ. Λούλης είπε ότι είναι έτοιμο να φιλοξενήσει 60 κορίτσια της Κιβωτού του Κόσμου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση