Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Την Παρασκευή η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου
Την Παρασκευή η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου

Την Παρασκευή η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, υπό τη σκιά των σεναρίων που θέλουν τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να οδηγούνται σε «διαζύγιο» με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αρχικά, όπως είχε γίνει γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος θα παραχωρούσαν αύριο συνέντευξη, με διαφορά μίας ώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αναβλήθηκε. Ο κ. ενημέρωσε το κανάλι ότι θα προηγηθεί η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η οποία ορίστηκε για την Παρασκευή, και στη συνέχεια θα μιλήσει στα Μέσα Ενημέρωσης.

Πάντως, δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να αναφέρει ότι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open την Τετάρτη θα αναβληθεί.

Έτσι, ορίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού των δύο κυβερνητικών εταίρων για την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να συζητήσουν για το μέλλον της συνς τους.

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στις 10 το πρωί της Τετάρτης, μία συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ήδη η υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του κόμματος, ενημέρωσε ότι δεν θα παρευρεθεί, εκφράζοντας τη στήριξή της κυβέρνηση.

Χρυσοβελώνη: Δεν θα συμμετάσχω στην ΚΟ των ΑΝΕΛ – Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της

Την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γνωστοποίησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, την ώρα που οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων και τα επόμενα βήματά τους δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη σε δήλωσή της υποστηρίζει ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για τη συνεδρίαση του κόμματος και προσθέτει πως «όταν προσκλήθηκα τηλεφωνικά δεν μου γνωστοποιήθηκε η ατζέντα και συνεπώς δεν θα έχω την δυνατότητα να συνεισφέρω θετικά».

«Εκτιμώ ότι δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα που να επιτρέπουν την λήψη αποφάσεων και επίσης, θα βρίσκομαι στην επαρχία» συνεχίζει.

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, που έχει φέρει αναταράξεις στην κυβερνητική συμμαχία, η ίδια τονίζει ότι «είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γείτονα χώρα, να έρθει το τελικό εγκεκριμένο κείμενο, να δοθεί για μελέτη και να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των Κομμάτων, στη Βουλή και στην Κοινωνία».

«Συνεπώς», συνεχίζει, «διαφορετική θέση με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να μελετήσουν, όπως έχω διαφορετική θέση και με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο».

Τέλος, εκφράζει την στήριξή της στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της» καθώς, όπως λέει «βρίσκεται στην πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση».

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«1.Για την Συνθήκη των Πρεσπών, είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γείτονα χώρα, να έρθει το τελικό εγκεκριμένο κείμενο, να δοθεί για μελέτη και να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των Κομμάτων, στη Βουλή και στην Κοινωνία.

Συνεπώς, έχω διαφορετική θέση με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να μελετήσουν, όπως έχω διαφορετική θέση και με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο.

2. Εκείνοι που βιάζονται να λασπολογήσουν, είναι καλό να απομονώνονται.
Δεν χρειάζεται να διχάσουμε την κοινωνία, αλλά να την ενώσουμε, ακόμη και αν διαφωνούμε.

3.Υπενθυμίζω ότι στην ψηφοφορία το Καλοκαίρι του 2015, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν ρότα και ψήφισαν ένα «Μνημόνιο» γιατί αυτό ήταν που συνέφερε τον τόπο και τους πολίτες του. Τον Αύγουστο του αποδείχτηκε ότι καλώς έπραξαν. Σε κορυφαίες στιγμές επομένως, όταν μιλάμε με φανατισμό ή δογματισμό για «κόκκινες γραμμές», δεν διαμορφώνουμε έναν ασφαλή τρόπο πολιτικής τοποθέτησης. Έχω την άποψη ότι η καλή αντίληψη και βαθιά μελέτη του συνόλου των δεδομένων, εγχώριων και διεθνών σε σχέση με την πατρίδα μας, είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να αποτελούν τα κριτήρια που θα μας οδηγήσουν σε επωφελείς λύσεις.

4. Hκυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της. Βρίσκεται στην πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση. Το οφείλουμε στους πολίτες που δοκιμάστηκαν και το μέρος των συμπολιτών μας που δοκιμάζεται ακόμη. Το οφείλουμε στα στελέχη των κομμάτων ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ που εργάστηκαν κάτω από πολύ μεγάλες «πιέσεις» και αντιδράσεις.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εμποδιστούν από κανέναν τώρα οι εξελίξεις για:

– καταπολέμηση της διαφθοράς,

– αποκατάσταση των αδικιών,

– ενίσχυση του κοινωνικού κράτους,

– οικονομική ανάπτυξη, επαναφορά των επενδύσεων, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (εγχώριας και διεθνούς) στη χώρα μας,

– ανάδειξη της Ελλάδας στον πιο καίριο, σταθερό, σημαντικό παράγοντα ειρήνης, συνύπαρξης, συνς και συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της ΝΑ Ευρώπης, των Βαλκανίων,

– αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας.

5. Στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα συμμετάσχω γιατί  δεν είχα ενημερωθεί έγκαιρα, όταν προσκλήθηκα τηλεφωνικά δεν μου γνωστοποιήθηκε η ατζέντα και συνεπώς δεν θα έχω την δυνατότητα να συνεισφέρω θετικά, εκτιμώ ότι δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα που να επιτρέπουν την λήψη αποφάσεων και επίσης, θα βρίσκομαι στην επαρχία, σε προγραμματισμένη από καιρό υπηρεσιακή επίσκεψη, στο πλαίσιο προώθησης του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης ς που πρόκειται  να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή».

Ποτάμι: Ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι στη στήριξη της κυβέρνησης

«Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση; Όχι. Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ναι», τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το κίνημα, σχολιάζοντας τα σενάρια σχετικά με τη στάση του στις πολιτικές εξελίξεις.

Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει τις δύο κύριες απαντήσεις του Κινήματός στα ερωτήματα των ημερών και τονίζει πως «τα υπόλοιπα, μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι  προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες».

Στην ίδια ανακοίνωση το Ποτάμι, εκτός των άλλων, αναφέρει πως: «η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος» και πως ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση.

«Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές», τονίζει.

Στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει αναλυτικά: «Τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται τα σενάρια – κάποια από αυτά ευφάνταστα – σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στις εξελίξεις.

Η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το «Μακεδονικό» δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα.

Θεωρούμε χρήσιμο, λοιπόν, να θυμίσουμε τις δύο κύριες απαντήσεις του Κινήματός μας στα ερωτήματα των ημερών.

Τα υπόλοιπα, μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες.

«Οι μέρες είναι γκαστρωμένες» θα λέγαμε, παραφράζοντας τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση; Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση.

Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του – το 2014 – έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Η διαιώνιση του προτος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία» από 140 και πλέον κράτη.

Ειδικά στη σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής.

Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα στα βόρεια σύνορά μας και με την συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών.

Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας.»

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση