Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τι ζητεί η Αθήνα και τι θέλει ως αντάλλαγμα η Μόσχα

Τι ζητεί η Αθήνα και τι θέλει ως αντάλλαγμα η Μόσχα

Την ” ανάσταση” των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση της ελληνορωσικής οικονομικής συνεργασίας επιδιώκει μεθοδικά, εδώ και δύο μήνες, η Αθήνα, με κορύφωση την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Μόσχα.

Όμως το σύνολο σχεδόν των διμερών οικονομικών σχέσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις σχέσεις Ρωσίας – Ευρώπης, αλλά και Ρωσίας – Δύσης εν γένει. Και για αυτό τον λόγο παραμένουν άλλωστε πρακτικά παγωμένες εδώ και τουλάχιστον ένα έτος. Παρά ταύτα, η ελληνική επιχειρεί να επανεκκινήσει την οικονομική συνεργασία αποβλέποντας μεταξύ άλλων και σε άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση.

Πολλά είναι, όμως, και αυτά που επιζητεί η Μόσχα από την Αθήνα, με κυρίαρχη την προώθηση της ενεργειακής της ς στις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Παράλληλα, ρωσικοί κρατικοί όμιλοι, πέραν της , επιδιώκουν την απόκτηση ελληνικών επιχειρήσεων με στρατηγική σημασία. Ειδικότερα οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, (JSC Russian Railways), σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά των μετοχών της TΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και της εταιρείας συντήρησης σιδηροδρομικού υ υλικού ROSCO, όπως και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις αυτές ελληνικές έχουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας ως διαμετακομιστικό κέντρο κατ' αντιστοιχία και παράλληλα με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Cosco στον Πειραιά. Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί έχουν εδώ και καιρό παγώσει, αλλά περιλαμβάνονται σε αυτούς που η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί, με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου με τους Ευρωπαίους εταίρους της, να σεβαστεί. Η ρωσική πλευρά δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει να συμμετάσχει σε αυτούς, αλλά θα πάρει απόφαση ως προς τα επόμενα βήματά της μετά την αποσαφήνιση των προθέσεων της νέας ελληνικής ς στους τομείς των επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, όπως δήλωσε στην «Κ» ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ.

Την ίδια ώρα, η JSC Russian Railways και κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ρωσίας έχουν προτάξει ως προϋπόθεση της επένδυσης σε ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ την απόκτηση και των δύο, κάτι που είναι άγνωστο πώς μπορεί να γίνει με σεβασμό στους άλλους υποψηφίους. Υπενθυμίζεται πως τον ΟΛΘ διεκδικούν επίσης οι APM Terminals, B.V. θυγατρική της Maersk, η Deutsche Invest Equity Partners, η Duferco Particiption, η International Container Terminal Services, η Mitsui & Co και η P&O Steam Navigation, θυγατρική της DP World.

Αντίστοιχα, στην TΡΑΙΝΟΣΕ ενεργό ενδιαφέρον υπάρχει και από τη ρουμανική Grup Feroviar Roma διά της οποίας επιχειρεί να μπει στην Ελλάδα η αμερικανική Watco Companies. Για τη ROSCO, απέναντι στους Ρώσους βρίσκονται η γαλλική Alstom σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελυ και η γερμανική Siemens.

Το κρίσιμο σχέδιο

Η Ρωσία θέλει επίσης την ελληνική συνεργασία για να προωθήσει το σχέδιό της για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream με τον οποίο η επιχειρεί να διοχετεύσει αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Αυτό τόνισε άλλωστε και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στον Ελληνα υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα. Η Μόσχα διά του Turk Stream θέλει να φέρει ποσότητες αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί να το διαθέτει σε Ευρωπαίους πελάτες, ειδικά καθώς, όπως λέει, δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση για τη διέλευση του αερίου της μέσω Ουκρανίας. Και με τον South Stream να έχει μπλοκαριστεί από την Ε.Ε. και εγκαταλειφθεί από τη Ρωσία, η έμφαση τώρα είναι στη διά της Τουρκίας όδευση.
Η Μόσχα επιδιώκει η Αθήνα και οι άλλες χώρες της περιοχής να πείσουν την Ε.Ε. να κατασκευαστούν οι αναγκαίες υποδομές στο έδαφος των κρατών-μελών. Αυτό το project όμως είναι «κόκκινο πανί» τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τις ΗΠΑ, καθώς δεν φέρνει στην Ευρώπη αέριο από νέες πηγές όπως είναι το ζητούμενο, αλλά από τη Ρωσία. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση φλερτάρει με αυτό το project προσβλέποντας όμως σε μείωση των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom αλλά και κυρίως σε αλλαγή των όρων προμήθειας και ειδικότερα της ρήτρας take or pay που προβλέπει πληρωμές ακόμα και αν δεν καταναλωθούν όλες οι προβλεπόμενες ποσότητες.

Ενα ακόμα σημείο που αξίζει να συνεκτιμηθεί στην αξιολόγηση της ελληνορωσικής οικονομικής ατζέντας είναι η δέσμευση της ρωσικής πλευράς, όπως σημείωσε μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα ο Π. Λαφαζάνης, να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για έρευνα και ανάπτυξη ελληνικών υπεράκτιων κοιτασμάτων στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού για τα 20 οικόπεδα στο και νότια της Κρήτης.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση