Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Τι σχεδιάζει το υπoυργείο Παιδείας για «αιώνιους» φοιτητές
Τι σχεδιάζει το υπoυργείο Παιδείας για «αιώνιους» φοιτητές

Τι σχεδιάζει το υπoυργείο Παιδείας για «αιώνιους» φοιτητές

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Με αταλάντευτη στόχευση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., η νέα Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα συμμετάσχει στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Χαρακτηριστικό είναι πως η του υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει σε θέσπιση του ανώτατου ορίου σπουδών στα ΑΕΙ, ρύθμιση που προκαλεί τις αντιδράσεις των αριστερών φοιτητικών παρατάξεων και είναι ένας εκ των λόγων για τους οποίους έχουν γίνει ολιγοήμερες σχολών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας εξετάζεται η διάρκεια του ανώτατου χρόνου σπουδών. Συγκεκριμένα, η διάρκεια που ετέθη από τον νόμο 4009/2011 ήταν το λεγόμενο  «ν+2» όπου «ν» ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος/σχολής. Η του υπουργείου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς , ωστόσο εξετάζεται να είναι βελτιωμένη υπέρ των φοιτητών, δηλαδή ν+3 ή 2ν. Επίσης, εύλογα θα δοθεί μεταβατική περίοδος στους νυν που είναι «αιώνιοι» ή φοιτούν σε έτος σπουδών από το δεύτερο και πάνω.

Ήδη πάντως αρκετοί έχουν αντιδράσει, ενώ για αύριο προγραμματίζεται νέο φοιτητικό στην Αθήνα.

Η κ. Κεραμέως χθες σε συνάντηση με τον Τομέα Παιδείας του ενημέρωσε για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγές και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές που κατεγράφησαν, ο επικεφαλής του Τομέα, πρώην Παιδείας Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι θέλει διάλογο, με κύριο στόχο την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φίλης εξέφρασε την απορία του για την ύπαρξη ακόμη κενών στα σχολεία, εκτιμώντας ότι οφείλονται σε λάθη στη διαχείριση του προσωπικού.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως επέλεξε το προκειμένου να ενημερώσει χθες το πρωί για το κρίσιμο θέμα του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Ωστόσο η ρύθμιση είναι υπό διαμόρφωση, και όπως δήλωσε το γραφείο Τύπου οι πίνακες κατάταξης δεν θα «κλειδώνουν» για μία τριετία, όπως ισχύει σήμερα. Αρα θα προσμετρείται η υπηρεσία όσων εργάζονται σε θέση αναπληρωτή, όταν είναι να καταθέσουν αίτηση για διορισμό σε θέση μόνιμου ή επαναπρόσληψη σε θέση αναπληρωτή.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο πρωτάθλημα ποδηλασίας Κεντρικής Ελλάδος η Νίκη Βόλου #πρωτάθλημαποδηλασίας - https://t.co/RVLMFgd4WU -

  • 1ο Εξεταστικό Κέντρο Μαγνησίας Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ. 2021 #1οΕΠΑΛΝΙωνίας - https://t.co/hzFDt6loFU -

  • Ρυθμίστηκαν μισθολογικά και ασφαλιστικά δημοσιογράφων στους δήμους #δημοσιογράφοι - https://t.co/s9izvFDVT8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση