Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος στην ηλεκτρονική αίτηση
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος στην ηλεκτρονική αίτηση

Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος στην ηλεκτρονική αίτηση

Εντός της ημέρας αναμένεται –εκτός απροόπτου– να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, προκειμένου οι περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος να υποβάλουν τις απαιτούμενες αιτήσεις.

Οι πρώτες αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου. Χωρίς αιτήσεις θα λάβουν το μέρισμα ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, που λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η αίτησή τους θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στον λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα. Το παραπάνω αφορά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι. Δεν ισχύει όταν στο νοικοκυριό υπάρχουν και άλλα μέλη. Βέβαια, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα. Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την εμπειρία από το 2017, οι δικαιούχοι πρέπει να προσέξουν τα εξής:

• Για την είσοδο στην εφαρμογή, απαιτούνται οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης του TAXISnet. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος τη διαδικασία είναι να υπάρχει αντιστοίχιση του ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ. Εάν υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει ο δικαιούχος να απευθυνθεί στα ΚΕΠ. Εάν υπάρχει πρόβλημα με τον χρόνο ασφάλισης, αρμόδιος φορέας για να το επιλύσει είναι ο ΕΦΚΑ, ενώ τα θέματα με τον χρόνο ανεργίας πρέπει να λυθούν στον ΟΑΕΔ.

• Η εισαγωγή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και ο αριθμός ενός κινητού τηλεφώνου είναι αναγκαία. Οπως επίσης, θα πρέπει να δηλωθεί ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο ο ωφελούμενος θα πρέπει να είναι είτε δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

• Τα οικονομικά/περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

• Στην περίπτωση που τα κριτήρια ικανοποιούνται, θα εμφανιστεί και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι μη εκπλήρωσης των κριτηρίων.

• Οπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, αν κάποιος πέρυσι εδικαιούτο το μέρισμα, είχε εγκεκριμένη αίτηση αλλά τελικά δεν το πληρώθηκε, θα πρέπει να ελεγχθεί ο αριθμός IBAN, καθώς στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις είτε ο λογαριασμός ήταν λάθος, είτε ανενεργός.

• Η μόνη δυνατή μεταβολή της σύνθεσης του νοικοκυριού είναι η περίπτωση γέννησης τέκνου μετά τις 31/12/2017. Το τέκνο μπορεί να προστεθεί εφόσον εισαχθεί ο αριθμός ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση θανάτου μέλους του νοικοκυριού, η ενημέρωση γίνεται αυτόματα εφόσον έχει δηλωθεί ο στο ληξιαρχείο.

• Στην περίπτωση που η οικία ανήκει σε ανήλικο μέλος, τότε η αίτηση θα υποβληθεί από τον πρώτο ενήλικα φιλοξενούμενο ο οποίος θα θεωρείται και δικαιούχος.

Οι φιλοξενούμενοι

Περιορισμένα αναμένονται φέτος τα προβλήματα που αφορούν τα ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, καθώς αυτά έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2017. Βέβαια, απαραίτητη είναι η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων, μέσω της ειδικής φόρμας που πρέπει τα ίδια να συμπληρώσουν. Προσοχή: Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν μερίσματος, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνταν εντός του 2017 ακόμα και εάν τώρα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει. Το ίδιο ισχύει ακόμη κι αν κάποιος έχει φιλοξενηθεί για μόλις ένα μήνα εντός του 2017. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα έχουν και αλλοδαποί, αρκεί να πληρούν το κριτήριο νόμιμης και μόνιμης διαμονής για μία πενταετία στην Ελλάδα.

Οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα, για τις ανάγκες του κοινωνικού μερίσματος, δεν λογίζονται ως φιλοξενούμενοι. Μπορούν να κάνουν κανονικά αίτηση εφόσον έχουν κωδικούς taxis.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση