Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σπριντ για τις ιδιωτικοποιήσεις
Σπριντ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σπριντ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Κορυφώνεται η αγωνία για την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τον . Το ζητούμενο είναι τόσο ο αριθμός των προσφορών, όσο και το ύψος του τιμήματος που θα προσφέρει ο πλειοδότης.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, την περασμένη άνοιξη το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση είχαν προϋπολογίσει έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την πώληση του 67% των μετοχών του . Προχθές, η Journal, επικαλούμενη δικές της , ανέφερε ότι το τίμημα μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 400 εκατ. ευρώ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει προσφέρει υπερτίμημα της τάξης του 70% επί της τρέχουσας αξίας της προς πώληση συμμετοχής. Σήμερα η αξία του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε περίπου 360 εκατ. ευρώ και η αξία των πωλούμενων μετοχών ΟΛΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ. Η καταβολή πάντως του υπερτιμήματος θεωρείται δεδομένη σε μια τέτοια αγοραπωλησία μετοχών, δεδομένου ότι ο προτιμητέος επενδυτής αναλαμβάνει και το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Ο τελευταίος βάσει της συμφωνίας μετόχων, θα υποχρεωθεί στη διενέργεια επενδύσεων εκσυγχρονισμού του λιμένα, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη τόσο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που τώρα φαίνεται να έχει πάρει ανοδική , όσο και για την των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε με την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μια όμως αντίστοιχα καλή προσφορά και για τον ΟΛΠ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και τη δυσπιστία που έχει προκληθεί στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους για την της χώρας και τους επικίνδυνους κύκλους της οικονομίας της. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Fraport, Maersk, COSCO κ.ά.) συνιστούν πρώτης κλάσης και όχι χαμηλής αξιοπιστίας επενδυτικά κεφάλαια, δημιουργούν μια επιπλέον δυναμική, την οποία το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφήσουν να χαθεί.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τόσο η αποκρατικο των περιφερειακών αεροδρομίων όσο κι εκείνη του ΟΛΠ θα επιφέρουν μεγάλη αλλαγή στην αντίληψη της κοινωνίας για τις αποκρατικοποιήσεις. «Αν προχωρήσει ο ΟΛΠ, οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά. θα μοιάζουν με σχολική εκδρομή», παρατηρούσε στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Ηδη ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος φέρεται να το έχει συνειδητοποιήσει ότι η αποκρατικοποίηση δεν μπορεί να αναστραφεί. Αυτό το μήνυμα μετέφερε και στους λιμενεργάτες που σκέφτονται δυναμικές για μεθαύριο Δευτέρα. Η επόμενη μεγάλη συμφωνία που θα κλείσει αναμένεται να είναι η αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Ολα δείχνουν ότι τίποτε δεν θα σταματήσει την αποκρατικοποίηση, καθώς όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, με τις ευλογίες της Ε.Ε. Η ολοκλήρωση αυτή αναμένεται να φέρει περί τα 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα εκ των οποίων 187 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ. Η συναλλαγή δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στο α' εξάμηνο του 2016. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αποκρατικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Από εκεί κι έπειτα το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να δρομολογήσει την ολοκλήρωση των διαγωνισμών αποκρατικοποίησης των ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΛΘ. Για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για τα μέσα Φεβρουαρίου και για τον ΟΛΘ στις αρχές Απριλίου. Απ' όλες τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις, η πιο δύσκολη φέρεται εκείνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία και κουβαλά το πιο βαρύ φορτίο κρατικών ενισχύσεων, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Τις δυσκολίες έχει παραδεχθεί και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος δεν απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί και με δεδομένο το ενδιαφέρον ορισμένων επενδυτών, δεν αποκλείεται κι εκεί να υπάρξει αίσια έκβαση.

19s5apokratikop-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση