Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Θύματα απάτης δεκάδες Βολιώτες με αγορές μέσω τραπεζικών καρτών
Θύματα απάτης δεκάδες Βολιώτες με αγορές μέσω τραπεζικών καρτών

Θύματα απάτης δεκάδες Βολιώτες με αγορές μέσω τραπεζικών καρτών

Αρκετές δεκάδες είναι οι που το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει τα απάτης από αγνώστους που χακάρουν τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές τους κάρτες, πραγματοποιώντας ηλεκτρονικές αγορές σε καταστήματα του εξωτερικού, με τους κατόχους των καρτών να διαπιστώνουν πως ένα μέρος των χρημάτων που είχαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό έχει “κάνει φτερά”.

Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση στο φαινόμενο, αφού δεκάδες είναι αυτοί που κοίταξαν τους λογαριασμούς τους και διαπίστωσαν ότι έλειπαν χρήματα.

Απευθύνθηκαν στη συνέχεια στο τραπεζικό κατάστημα ζητώντας ανάλυση λογαριασμού, πληροφορούμενοι ότι έγινε ηλεκτρονική αγορά σε μαγαζί στη Κύπρο ή στην Ισπανία, χωρίς όμως να έχουν ιδέα.

Μάλιστα στη πρώτη περίπτωση έγινε αγορά 62 περίπου ευρώ σε κατάστημα υπολογιστών της Κύπρου, με τον παθόντα να χρεώνεται για μετατροπή συναλλάγματος, καθώς η αγορά πραγματοποιήθηκε σε δολάρια ΗΠΑ, 1,23 ευρώ επιπλέον.

Στο δεύτερο περιστατικό το της απάτης έχασε περίπου 100€ από τον τραπεζικό του λογαριασμό, αφού ο άγνωστος δράστης πραγματοποίησε αγορά σε μαγαζί της Ισπανίας που επίσης έγινε σε διαφορετικό νόμισμα, με αποτέλεσμα να χρεωθεί επιπλέον για τη μετατροπή.

Έτσι κατέθεσαν αίτημα αμφισβήτησης συναλλαγής, ακυρώνοντας παράλληλα την κάρτα για να μην χάσουν επιπλέον χρήματα, με την τράπεζα να ζητά από τον έμπορο να επιστρέψει τα χρήματα πίσω, γιατί ο κάτοχος της κάρτας δεν έχει συναινέσει στη συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων στο λογαριασμό του δικαιούχου είναι χρονοβόρα αφού απαιτείται να περάσει διάστημα δύο μηνών!

Τονίζεται πως η πλειοψηφία των Βολιωτών που πέφτουν τέτοιου είδους απάτης, δεν το καταγγέλλουν στην αστυνομία, αλλά προτιμούν να καταφύγουν στις , με τις Αρχές να επιλαμβάνονται περιστατικά που αφορούν διαδικτυακές απάτες με ψεύτικες αγγελίες, που έχουν να κάνουν κυρίως με .

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018 Βολιώτης είχε “δαγκωθεί” άσχημα από άγνωστο δράστη ο οποίος του έκλεψε τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας προβαίνοντας σε ταυτόχρονες αγορές σε τρεις χώρες σε δύο διαφορετικές ηπείρους

Το θύμα χρεώθηκε με αγορές συνολικού ποσού 1200 € με αγορές διαφόρων προϊόντων που έγιναν στην Αγγλία, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, σε διάστημα 20 λεπτών ενός απογεύματος!

Οι αγορές που έγιναν με τα στοιχεία της κάρτας του συμπολίτη, αφορούν ένα αθλητικό τζάκετ αξίας 800 € και άλλες μικροαγορές.

Αφού συνήλθε από το σοκ που έπαθε, πήγε στην τράπεζα όπου απέδειξε ότι το συγκεκριμένο απόγευμα βρισκόταν σε σημείο που δεν μπορούσε να κάνει αγορές, ενώ έσπευσε να καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων για απάτη.

Τελικά η τράπεζα δέχτηκε το επιχείρημά του, δεν τον επιβάρυνε οικονομικά και ανέλαβε το θέμα η ίδια, που ζήτησε τη του δράστη ή των δραστών, ενώ ο ίδιος, αφού δεν χρεώθηκε, απέσυρε τη μήνυση.

Ενώ μέχρι σήμερα οι έρευνες μεταξύ διαφορετικών κρατών ήταν δύσκολες και απαιτούσαν αρκετούς μήνες, μέσω της Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας που η Ελλάδα εφαρμόζει από το , μεταξύ των χωρών της συμφωνίας Segen, οι διαδικασίες ς είναι πολύ ευκολότερες πλέον και ήδη εντοπίστηκαν οι πάροχοι ς που χρησιμοποιήθηκαν για τις συναλλαγές και πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο εντοπισμού των IP (ηλεκτρονικών διευθύνσεων) που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν οι αγορές.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση