Θρήνος στην Ιταλία: Τουλάχιστον 247 οι νεκροί από τον σεισμό
Τουλάχιστον 247 είναι οι νεκροί και περίπου 400 τραυματίες από τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης τις περιοχές βόρεια της Ρώμης, όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές πολιτικής προστασίας.
Η δόνηση σημειώθηκε στις 3:36 ώρα Ιταλίας, την περασμένη νύχτα, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι.
Με ανάρτηση της στο facebook η Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης «ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν ‘Ελληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από το σεισμό». Επίσης, η Πρεσβεία παρακαλεί τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου «για την έκκληση των ιταλικών αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων».
Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.
Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, οι τραυματίες από το Αματρίτσε μεταφέρονται με ελικόπτερα στην Λ' Άκουϊλα, ενώ δύο σοβαρότερα τραυματισμένοι αεροδιακομίσθηκαν στη Ρώμη.
Στην κοινότητα Ακούμολι, όπου από τον σεισμό δημιουργήθηκε καθίζηση 15 εκατοστών στην κύρια οδική αρτηρία, ο δήμαρχος καταγγέλλει πως τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν μόλις στις 07.40 (08.40, ώρα Ελλάδος), σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την καταστροφική δόνηση.
Σύμφωνα με στοιχεία από την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν 4 χλμ.
Το CNN μετέδωσε εικόνες βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να μετακινηθούν τα βαριά χαλάσματα για να μπορέσουν οι διασώστες να ερευνήσουν ενδελεχώς τα σημεία.
«Χρειαζόμαστε σιδεροπρίονα, ψαλίδες για να κόψουμε τις μεταλλικές βέργες και γρύλους για να καταφέρουμε να σηκώσουμε τα τσιμεντένια δοκάρια», έλεγε ο Αντρέα Τζεντίλι, μέλος σωστικού συνεργείου. Σε πολλές από τις πληγείσες πόλεις, η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δυσχερής καθώς γίνεται μόνο από δύσβατους ορεινούς δρόμους.
Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.
Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσουν συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.
Με διάγγελμα, νωρίτερα, ο Ματέο Ρέντσι, εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας πως «είναι καιρός να κλάψουμε αλλά και να δράσουμε» και δήλωσε πως οι έρευνες για επιζώντες θα συνεχιστούν σε όλη την περιοχή.
«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε το καθημερινό του πρόγραμμα και τη μεγάλη ακρόαση και προσευχήθηκε για τα θύματα του σεισμού. Κρατώντας το ροζάριο στο ένα του χέρι, ο Ποντίφικας, μιλώντας στα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τόνισε ότι σοκαρίστηκε από την καταστροφή και ότι ήθελε να εκφράσει τη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων.
Σημαντικές ζημιές από τη σεισμική δόνηση καταγράφηκαν και στα παράλια της Τυρρηνικής θάλασσας. Ενας αυτόπτης μάρτυρας στη Σπερλόνγκα, ένα δημοφιλές θέρετρο στο Λάτσιο, δήλωσε ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης παρουσιάζει σημαντικές ζημιές, ενώ πολλά κτίρια κατέρρευσαν καταπλακώνοντας τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Λέκκας: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεαστεί
«Είμαι κατηγορηματικός. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεαστεί από τη σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας. «Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σεισμοτεκτονικά συστήματα», εξηγεί. «Παρότι είμαστε γειτονικές χώρες, η ένωση των τόξων γίνεται μέσα από την Αδριατική, οπότε η σεισμική “απόσταση” είναι μεγαλύτερη από τη γεωγραφική». Πάντως, όπως συμβαίνει συνήθως έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό στον πλανήτη, έτσι και αυτή τη φορά δεν έλειψαν εκείνοι που επικοινώνησαν (εκ των υστέρων) με τον ΟΑΣΠ ισχυριζόμενοι ότι… προέβλεψαν τον σεισμό στην Ιταλία. «Πάντα εκ των υστέρων», σημειώνει ο κ. Λέκκας. «Συχνά βέβαια μας “προειδοποιούν” και για τον επόμενο, μόνο που οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται ποτέ». Ο κ. Λέκκας, που μεταβαίνει αύριο στην πληγείσα περιοχή για αυτοψία, εκτιμά ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί. «Ενδεχομένως και με μεγάλους μετασεισμούς, κάτι που υποδεικνύεται από το σεισμικό ιστορικό της περιοχής», εκτιμά.
πηγή:kathimerini.gr