Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Θρίλερ» για την εκταμίευση της υποδόσης
«Θρίλερ» για την εκταμίευση της υποδόσης

«Θρίλερ» για την εκταμίευση της υποδόσης

Με στόχο να δώσει το «πράσινο φως» στη διαδικασία προς την της ς των 7,5 δις συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group (EWG). Το εάν θα συμβεί αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το τι θα συστήνει η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της τρόικας που συντάχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω έκθεση είναι γενικά θετική. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα μετατρέψουν την όλη διαδικασία έως την της υποδόσης σε «θρίλερ». Πρόκειται κυρίως για τις υποθέσεις της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού και της μεταβίβασης ποσοστού 5% του από το Δημόσιο στο . Στα ανοικτά θέματα είναι και αυτό της ς ρύθμισης για την ασυλία των εμπειρογνωμόνων του και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στην Αθήνα, υποβαθμίζουν τη σημασία του θέματος, ωστόσο ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, που παρέχουν τέτοιους είδους τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, το θεωρούν πολύ σημαντικό.

Πάντως, αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι μετά το σημερινό EWG θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης των 7,5 δις από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης που απαιτείται η σχετική διαδικασία (όπως το γερμανικό). Αν όλα κυλήσουν ομαλά (τα εθνικά κοινοβούλια δώσουν την έγκρισή τους και η Αθήνα οριστικοποιήσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες), τότε μετά τις 13 Ιουνίου θα μπορεί να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να αποφασίσει τη διάθεση της υποδόσης. Αυτό πιθανότατα να συμβεί στις 16 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup.

Νωρίτερα, όμως, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, θα συνεδριάσει εκ νέου το EWG και εκεί θα φανεί αν η Ελλάδα θα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της. Επίσης, σε εκείνο το EWG θα εξετασθεί και ο μηχανισμός με τον οποίο θα διασφαλίζεται ότι τα κεφάλαια για την των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα φθάνουν στους δικαιούχους και δεν θα «χάνονται» στη διαδρομή.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση