Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Θρίλερ για το χρέος, όροι για τη δόση
Θρίλερ για το χρέος, όροι για τη δόση

Θρίλερ για το χρέος, όροι για τη δόση

Ναι επί της αρχής για εκταμίευση δόσης ύψους 10,3 δισ υπό την αίρεση ότι θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων ήταν η  χθεσινή απόφαση του Εurogroup.  Ωστόσο σε θρίλερ εξελίχθηκε η συζήτηση για το χρέος με τους Γερμανούς και το ΔΝΤ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα έληξε η εντεκάωρη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία αποφάσισε ένα οδικό χάρτη για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όσον αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, το Ταμείο μέσω του εκπροσώπου του Π. εξέφρασε την πρόθεση να πάει στο συμβούλιο του στο τέλος του έτους για να εγκρίνει την συμμετοχή του ΔΝΤ  στο .  “Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα μέτρα τους επόμενους μήνες και πάνω σε αυτά θα αναθεωρήσουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μας” είπε ο κ. . Και ενώ τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωζώνη δεν ήταν αρκετά για το ΔΝΤ ο κ. μίλησε για συμβιβασμό τονίζοντας πως η αρχική θέση του Ταμείου ήταν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να είναι εμπροσθοβαρή αλλά  τελικά συμφώνησαν πως τα βασικά μέτρα θα παρθούν μετά την λήξη του προγράμματος το 2018.

“Στο πακέτο των μέτρων που συμφώνησε η Ελλάδα το καλοκαίρι τώρα έχουμε συμφωνία” δήλωσε ο κ. Νταίσελμπλουμ. Μόλις υπογράψουν και επισήμως οι υπουργοί οικονομικών και δώσουν την έγκριση τους τα κοινοβούλια, τότε στα ελληνικά ταμεία θα φτάσει δόση ύψους 7,5 δισ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Αυτά τα χρήματα θα εκταμιευθούν μόνο όμως αν η ελληνική κυβέρνηση προβεί σε διορθώσεις στην νομοθεσία των κόκκινων δανείων, στο ασφαλιστικό και στις “Μόνο τότε θα εισηγηθούμε για εκταμίευση” είπε ο επικεφαλής του Κλάους Ρεγκλινγκ χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η δεύτερη δόση ύψους 2,8 δισ θα εκταμιευθεί αφού ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το  νέο Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

«Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών . Όπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο».

Η δήλωση του  Εurogroup ξεκαθαρίζει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να είναι  κάτω από το 15%του   μέχρι το 2038 και κάτω από το 20% από εκεί και πέρα και χωρίζει την ελάφρυνση του χρέους σε τρεις χρονικές περιόδους.

Πρώτον την βραχυπρόθεσμη που είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσει η δεύτερη , δηλαδή τους επόμενους  μήνες. Εκεί τα μέτρα είναι πολύ επιφανειακά καθώς μερικά από αυτά είναι να γίνει η εξομάλυνση των αποπληρωμών στον EFSF στο πλαίσιο της τρέχουσας μέσης ωρίμανσης του χρέους. Αυτό σημαίνει να αλλάξουν οι ημερομηνίες της αποπληρωμής του χρέους έτσι ώστε να μην συμπίπτουν χρονικά όλες μαζί και να δανειστεί ο  Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εκμεταλευόμενος  τα τωρινά  χαμηλά του επιτόκια να εκδώσει ομόλογα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον την μεσοπρόθεσμη περίοδο όπου είναι η χρονική περίοδος μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Εκεί υπάρχουν τα πιο σημαντικά μέτρα καθώς τοποθετούνται χρονικά  και μετά τις γερμανικές εκλογές που ήταν το βασικό πολιτικό πρόβλημα που δημιουργούσε στις με τον Β.Σόιμπλε. Στο προσχέδιο της δήλωσης αναφερόταν πως αν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα και μόνο αν υπάρχουν  στο τέλος του προγράμματος χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους τότε μερικές από τις λύσεις είναι να επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα γνωστά και ως SNP και  ANFA ύψους 8 δισ ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ισπανία: Ένα σχολείο δίπλα στη θάλασσα εξαιτίας του κορωναϊού - https://t.co/ss0t4emPez -

  • Η ΠΟΕΣΥ για Φουρθιώτη-ΕΡΤ3 - https://t.co/bKnJqRsXMv -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/7qXchtGyqd -

"Αλιεύοντας" την είδηση