Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Θησαυρός άνω του 1 δισ. τα ακίνητα του ΕΦΚΑ
Θησαυρός άνω του 1 δισ. τα ακίνητα του ΕΦΚΑ

Θησαυρός άνω του 1 δισ. τα ακίνητα του ΕΦΚΑ

Ξεκινά άμεσ η ξιοποίησή τους

Ακίνητα «φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας, που στεγάζουν γραφεία, , υπηρεσίες ή και ξενοδοχεία, με συνολική επιφάνεια που προσεγγίζει τα 20.000 τετραγωνικά μέτρα, αναμένεται να αξιοποιήσει άμεσα ο ΕΦΚΑ, καθώς χθες τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής της εταιρείας ειδικού σκοπού με στόχο τη διαχείριση των ακινήτων του φορέα και την ενίσχυση των εσόδων του.

Πρόκειται για τον Φίλιππο Κονταξή στη θέση του προέδρου της εταιρείας, στέλεχος με πολυετή καριέρα στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων, και την Κατερίνα Τζωάννου, πολιτικό μηχανικό με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υπηρεσιών, στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία ειδικού σκοπού του ΕΦΚΑ προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο ν. 4892/2022 για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, που αριθμεί τουλάχιστον 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 20% –που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας– σήμερα αξιοποιείται με μεγάλη δυσκολία. Εκτιμάται, δε, ότι μέσω της συνετής αξιοποίησης των ακινήτων θα επιτευχθεί και η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων στις οποίες στεγάζονται ήδη οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.Θησαυρός άνω του 1 δισ. τα ακίνητα του ΕΦΚΑ – Ξεκινά άμεσα η αξιοποίησή τους-1

Στις βασικές προτεραιότητες της νέας εξειδικευμένης εταιρείας είναι η άμεση καταγραφή και ο διαχωρισμός των υπαρχόντων ακινήτων του ΕΦΚΑ, σε αυτά που είναι προς άμεση πώληση, σε αυτά που προορίζονται για ιδιόχρηση και σε αυτά που θα γίνει προσέλκυση εκμισθωτών – επενδυτών μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων. Πολλά από αυτά βέβαια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Αλλωστε, μεταξύ των πρώτων ακινήτων που βρίσκονται στη του ΕΦΚΑ προς αξιοποίηση εντός του 2023, και παρουσιάζει σήμερα η «Κ», περιλαμβάνονται το 5ώροφο κτίριο γραφείων Μέγαρο ΤΣΜΕΔΕ, συνολικής επιφανείας 4.214 τ.μ., επί της οδού Κολοκοτρώνη 4, δίπλα στο κτίριο της ς Βουλής στην Αθήνα, το ακίνητο συνολικής επιφανείας 3.105 τ.μ. επί της οδού Σταδίου 58 στην Αθήνα, άλλο ακίνητο επί της οδού Βουλής 6, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, διατηρητέα κτίρια στην καρδιά της Αθήνας, αλλά και μεγάλα ακίνητα ή οικόπεδα σε Πειραιά και περιφέρεια (π.χ. ). Στο κέντρο της Αθήνας, στη του ΕΦΚΑ με τα πρώτα προς αξιοποίηση «φιλέτα», βρίσκονται ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.ά., αλλά και οικόπεδα συνολικής επιφανείας που ξεπερνούν τις 15.000 τ.μ.

Το χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ αριθμεί τουλάχιστον 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ηδη για πολλά από αυτά έχει αναθέσει σε εκτιμητές από το μητρώο του υπουργείου Οικονομικών την εκπόνηση μελετών για τη μισθωτική και αγοραία αξία τους, καθώς και προτάσεων για την όσο το δυνατόν πιο πρόσφορη για τον φορέα αξιοποίησή τους.

Αναλυτικά, η λίστα με την υπό αξιοποίηση εντός του 2023 περιουσία περιλαμβάνει τα ακίνητα στις εξής διευθύνσεις: Πειραιώς 64, Πειραιώς 40, Ζήνωνος 4, Σταδίου 58, Κολοκοτρώνη 4, Βερανζέρου 26, Βουλής 6, Νεοφύτου Δούκα 7, Σόλωνος 87-89, Σταδίου 28, Αξαρλιάν (Λέκκα 7), Βουλής 8-10, Μαμούρη 14, Εμπεδοκλέους 118 – Βύρωνας, Δραγατσανίου 8, Αγίου Κωνσταντίνου 16-18, Κολοκοτρώνη 44 και Σωτήρος Διός 44 στον Πειραιά, καθώς και Νικηφόρου Φωκά 14 στη .

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 5ώροφο Μέγαρο αποπερατώθηκε το 1939 και κρίθηκε διατηρητέο, το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη 4 βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της ς Βουλής και στους σχεδιασμούς είναι η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας ή τουριστικού καταλύματος, μετά την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισης του κτιρίου από ιδιώτη μισθωτή-επενδυτή, όπως και για το 3ώροφο ακίνητο στη Σταδίου 58, συνολικής επιφανείας 3.105 τ.μ., που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.

Επίσης, το κτίριο επί της οδού Νεοφύτου Δούκα 7 στο Κολωνάκι είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο με ημιυπόγειο, στην οδό Βουλής 6 βρίσκονται στην ουσία δύο κτίρια με καταστήματα στην πρόσοψη του ενός, τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα. Στην οδό Βερανζέρου 26 βρίσκεται το δεκαώροφο ξενοδοχείο «Ηνίοχος», ενώ στην Κολοκοτρώνη 44, στον Πειραιά, βρίσκεται διατηρητέο κτίριο που έχει ανεγερθεί πριν από το 1937.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση