Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Θετικός στην καύση εναλλακτικών καυσίμων ο γ.γ. Περιβάλλοντος
Θετικός στην καύση εναλλακτικών καυσίμων ο γ.γ. Περιβάλλοντος

Θετικός στην καύση εναλλακτικών καυσίμων ο γ.γ. Περιβάλλοντος

Κ. Αραβώσης: Αδύνατος ο συνεχής έλεγχος για διοξίνες και φουράνια

Η καύση εναλλακτικών καυσίμων από την δεν αποτελεί πρόβλημα από τη στιγμή που γίνονται σωστά οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον γενικό  γραμματέα  Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Αραβώση, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά στην αρμόδια επιτροπή  της Βουλής, που συζήτησε το θέμα της ς.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στον Βόλο με έναν και μόνο προβληματικό σταθμό καταγραφής δεν υπάρχουν έλεγχοι στο περιβάλλον για τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ δεν γίνονται μετρήσεις για διοξίνες και φουράνια.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη έθεσε θέμα καταλληλότητας της τεχνολογικής υποδομής της να καίει RDF και SRF με τον κ. Αραβώση να μην τοποθετείται στο θέμα.

Τη συσχέτιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων με την αύξηση της ς επισήμανε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Αλ. Δούρας που μετέχει στην έρευνα μέτρησης των pm2,5  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο είναι παράλληλες με αυξήσεις των ρύπων. Εισαγωγές και ρύποι έχουν παράλληλη πορεία», είπε ο κ. Δούρας, τονίζοντας ότι τα καρδιαγγειακά στο Βόλο είναι σε συντριπτικά νούμερα. Μάλιστα αναφέρθηκε σε αμερικανικές μελέτες που πιστοποιούν τη σύνδεση, ενώ σε τοπικό επίπεδο είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι παρόμοιο.

Ωστόσο καμία απάντηση δεν δόθηκε για το εάν η ΑΓΕΤ έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ ο κ. Αραβώσης επέρριψε όλες τις ευθύνες των ελέγχων στην Περιφέρεια, λέγοντας ότι το υπουργείο έχει μόνο την εποπτεία και η περιφέρεια την ευθύνη για την εγκατάσταση του δικτύου και την παρακολούθησή του.

Επιπλέον δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 120.000 ευρώ την εγκατάσταση ενός σταθμού μέτρησης όταν το Πανεπιστήμιο μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος μετρά την ρύπανση σε 12 σημεία του Βόλου με 12 σταθμούς και έναν 13ο στην .

Ο ίδιος ο γ.γ. παραδέχθηκε  θεωρητικά, καθώς δεν υπάρχει ικανοποιητική λειτουργία τους ενός σταθμού εφόσον δεν γίνεται ούτε συντήρηση, ενώ αυτός μετρά μόνο αστικούς ρύπους και όχι φουράνια και διοξίνες και τόνισε ότι είναι σε γνώση του υπουργείου τα επεισόδια ρύπανσης, κυρίως το χειμώνα λόγω της καύσης βιομάζας. Προέτρεψε την Περιφέρεια Θεσσαλίας  να εγκαταστήσει σταθμούς λέγοντας πως είναι αρμοδιότητά της και για την καύση σκουπιδιών είπε ότι είναι  διεθνής πρακτική και αποδεκτή εφόσον γίνεται με όρους και ελέγχους και με ειδικά συστήματα ρύπανσης. «Εάν υπάρχει αυτό είναι αποδεκτή η κατάσταση», δήλωσε.

Επίσης  ανέφερε ότι δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει συνεχής μέτρηση διοξινών και φουρανίων κι επανέλαβε πως η Περιφέρεια θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις και τόνισε πως σε ό,τι αφορά τη δυσοσμία στην πόλη δεν υπάρχει μελέτη που να συνδέει τη δυσοσμία με τη .

Με αφορμή ότι από την σύσκεψη απουσίαζε ο περιβάλλοντος και υπήρξε έντονη κριτική γι΄ αυτό, απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση να έρθει η ηγεσία του Υπουργείου στο Βόλο εάν υπάρχει ζήτημα και πως το ζήτημα της ΑΓΕΤ δεν αφορά θέμα αδειοδότησης της ς, αλλά συνεχόμενων ελέγχων.

Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη 

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη επισήμανε ότι δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζεται η Περιφέρεια με άλλα μέτρα και σταθμά από ό,τι η Αττική με αφορμή τοποθετήσεις του γ.γ. και τόνισε ότι είναι υποχρέωση του υπουργείου,  που απορρέει από το νόμο να εποπτεύει, εξηγώντας ότι η εποπτεία είναι πάνω από την όποια παρακολούθηση. Επιπλέον αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ζήτησε:

-Να αντικατασταθεί ο που δεν προλαμβάνει κάτι, αλλά βοηθά να μην ανησυχεί ο κόσμος  και να μπαίνουμε να βλέπουμε τι συμβαίνει.

Η οσμή πάντα σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να είναι ρύπος μπορεί και όχι.

-Τοποθέτηση δύο νέων  σταθμών μέτρησης εναρμονισμέ με το δίκτυο του υπουργείου

-Χρηματοδότηση γιατί όλα αυτά που περιέγραψε  κοστίζουν πάνω από από 1 εκ. ευρώ

Τέλος υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια γνωμοδότησε κατά της καύσης του RDF και SRF.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση