Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Θετική η αύξηση προκρατήσεων για αφίξεις στα αεροδρόμια Σκιάθου και Ν. Αγχιάλου
Θετική η αύξηση προκρατήσεων για αφίξεις στα αεροδρόμια Σκιάθου και Ν. Αγχιάλου

Θετική η αύξηση προκρατήσεων για αφίξεις στα αεροδρόμια Σκιάθου και Ν. Αγχιάλου

Χρήσιμα στοιχεία στο αποψινό συνέδριο  «Η Μαγνησία ως Τουριστικός Προορισμός: Δυνατότητες και Εργαλεία»

 

Αυξημένες κατά 56%  θα είναι φέτος οι αφίξεις στα αεροδρόμια Σκιάθου και . Αγχιάλου (βάσει των προκρατήσεων)  και αυτό χαρακτηρίζεται θετικό  για τη Μαγνησία και τη  γενικότερα.

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Ι. Μπουτίνας  στη διάρκεια  του αποψινού συνεδρίου «Η Μαγνησία ως Τουριστικός Προορισμός: Δυνατότητες και Εργαλεία», σε ξενοδοχείο του Βόλου,  παρουσία εργαζομένων και ενδιαφερομένων να ασχοληθούν  στον τομέα του Τουρισμού.

Ο κ. Μπουτίνας  αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Βορείων Σποράδων, ενώ τόνισε ότι η συζητήσεις για αεροπορική σύνδεση της . Αγχιάλου με την Κωνσταντινούπολη «πάγωσαν»  λόγω των τελευταίων γεγονότων και πολιτικών εξελίξεων με την .

Ο ίδιος χαρακτήρισε το συνέδριο  βασική δράση στο να αναδειχτεί η Μαγνησία ως προορισμός και μέσα από τις δράσεις αυτές θα φανούν οι δυνατότητες της περιοχής και πρόσθεσε: ” Πρώτα πρέπει να δούμε τι δυνατότητες έχουμε και πως μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήδη υλοποιεί το σχέδιο στρατηγικής προβολής και προώθησης τουριστικών προϊόντων για όλη τη Θεσσαλία και για τη Μαγνησία, μέσω της Marketing Greece και από ‘κει και πέρα, σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους φορείς, στόχος είναι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που για μας είναι περισσότεροι επισκέπτες, περισσότερες αγορές και πιο πολλές διανυκτερεύσεις”.

Μεγάλο ζητούμενο, όπως επισήμανε   είναι η αξιοποίηση των δύο αεροδρομίων της Θεσσαλίας, της Σκιάθου και της Ν. Αγχιάλου και για το 2018 , παρατηρείται στις προκρατήσεις αφίξεων τουριστών κοντά στο 56%.

Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο κ. Μπουτίνας, τόνισε ότι στόχος είναι να καταφέρουμε να φέρουμε ξανά τη γραμμή Θεσσαλονίκη, , , Αλόννησος, που είναι πολύ σημαντική. Όπως είπε γίνονται προσπάθειες, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη γίνονται συζητήσεις με τον πλοιοκτήτη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μίλησε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας «ώστε να φτάσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή για να ξεκινήσει πάλι η γραμμή άμεσα».

Αναφορικά με την τουριστική προβολή, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας στις εκθέσεις είναι στοχευμένη και σε κάθε έκθεση πηγαίνει με διαφορετική ταυτότητα για να αναδειχτεί ξεχωριστά κάθε περιοχή της Θεσσαλίας και πρόσθεσε:  «Υπάρχει το λογότυπο του Βόλου και του Πηλίου, αλλά και το λογότυπο των Σποράδων, που αναδεικνύουμε και μέσα από τα τρία αυτά brands προσπαθούμε να αναδείξουμε τους προορισμούς αυτούς. Ακόμη, ετοιμάζονται δράσεις για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, που θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.

Για το θέμα της σύνδεσης του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου με την Κωνσταντινούπολη, ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων και πολιτικών γεγονότων η Περιφέρεια Θεσσαλίας «πάγωσε» τη συζήτηση.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιώργος Ζαφείρης  είπε ότι ένας τρόπος προβολής και εκμετάλλευσης είναι το πολιτιστικό απόθεμα που υπάρχει στην περιοχή  και στην ουσία μένει ανεκμετάλλευτο,  όπως τα Μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα αρχαία θέατρα και πολλά άλλα πράγματα. «Οι 12 Θεοί ζούσαν εδώ, έκαναν διακοπές στο Πήλιο, οι ξένοι λατρεύουν τη μυθολογία και θα τους άρεσε πάρα πολύ να επισκεφθούν ένα Μυθολογικό Πάρκο, κάτι που είναι όνειρο ζωής για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων, ζούμε στην εποχή των πακέτων και έτσι πρέπει να οργανώνονται οι επισκέψεις στην περιοχή, που θα αναφέρονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και επισκέψεις σε Μουσεία κ.λπ. που πρέπει να συνδυαστούν με ωράρια λειτουργίας και τρόπους μετάβασης. Ο ίδιος είπε ότι μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στην περιοχή μας και με υψηλότερου βαλαντίου.

Ο κ. Ζαφείρης έφερε το παράδειγμα πακέτων Αρχιτεκτονικού Τουρισμού, για τον οποίο υπάρχει συνεργασία με γραφεία του εξωτερικού και της Θεσσαλονίκης και συμπλήρωσε ότι όταν εξειδικεύεται τόσο πολύ ο τουρισμός, οι επαγγελματίες πρέπει να κάνουν την προβολή και το κράτος να μεριμνά για να  υπάρχουν ανοιχτά μουσεία και να είναι επισκέψιμα, σε ώρες που μέχρι σήμερα δεν ήταν.

 

“Εργαλείο”  οι νέες τεχνολογίες

Ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Δήμητρα» Νίκος Πιτσούλης  τόνισε ότι ο 21ος αιώνας αλλάζει δραματικά το προφίλ του τουρίστα, που έχει μια άλλη στάση, λόγω της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και της αλλαγής της κουλτούρας των νέων ανθρώπων.

“Ο νέος τουρίστας αλλάζει τις προτιμήσεις του για προορισμούς, όπου ζητούμενο δεν είναι η πολυτέλεια, αλλά η σύνδεση των περιοχών με την τεχνολογία, με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε επίπεδο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και στα κοινωνικά στοιχεία που πρέπει να έχει το ανθρώπινο δυναμικό που θα τον υποδεχτεί” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για τους εργαζόμενους  στον τουρισμό είπε πως θα πρέπει να έχουν  νέο προφίλ, να γνωρίζουν όλα τα παραπάνω και να τα παρέχουν με αξιοπρέπεια στον τουρίστα, ώστε να κερδίσουμε τη νέα εποχή στη βιομηχανία του τουρισμού.

Τέλος  τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση των υποδομών (αεροδρόμια και λιμάνια) από το κράτος, στη συνέχεια η σκυτάλη περνάει στις επιχειρήσεις τουρισμού που θα πρέπει να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στα ψηφιακά, κοινωνικά στοιχεία και στην αντίληψη της φιλοξενίας και  σε συνεργασία με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να κάνουν τεχνολογικά προσβάσιμες τις περιοχές και τα ξενοδοχεία, ενώ πρέπει να αντιληφθούν όλοι  ότι είμαστε ένας προορισμός με πολυπολιτισμικό κόσμο που θα μας επιλέξει μέσα από τα νέα τεχνολογικά δίκτυα.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση