Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Θεοφάνεια με συνωστισμό, πρόστιμα και συλλήψεις
Θεοφάνεια με συνωστισμό, πρόστιμα και συλλήψεις

Θεοφάνεια με συνωστισμό, πρόστιμα και συλλήψεις

Δεν έλειψαν οι «παραφωνίες» κατά τον φετινό εορτασμό των Θεοφανείων, καθώς παρά τα για την προστασία από τον κορωνοϊό, παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού έξω από ιερούς ναούς, επιτείνοντας την ανησυχία των ειδικών.

Μεγάλη ουρά πιστών δημιουργήθηκε έξω από τον Ι.Ν. στο Μπραχάμι, ενώ σε αυτοσχέδια τελετή – παρωδία προχώρησε ολιγομελής ομάδα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης προκαλώντας την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο Αίγιο, ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος προχώρησε -παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του Αρχιεπισκόπου- σε ρίψη του Σταυρού.

Μάλιστα, το Λιμενικό Σώμα επέβαλε πρόστιμα στον κ.κ. Ιερώνυμο και σε δύο κολυμβητές για παραση των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα, στελέχη του λιμενικού επέβαλαν στον μητροπολίτη χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ και στους δύο κολυμβητές από 300 ευρώ στον καθένα.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άτομα επίσης περίμεναν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη για να λάβουν τον αγιασμό, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα από τις 7 π.μ.

Στη Φθιώτιδα ένας ιερέας που βρισκόταν στην καρότσα αγροτικού έριχνε αγιασμό στο δρόμο με τη μάνικα και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών μόλις πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ την αυτόβουλη ενέργεια κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως την παραμονή των Θεοφανείων, προέβη άμεσα στα προσήκοντα σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, τους ισχύοντες Νόμους της Πολιτείας και την εκκλησιαστική τάξη. Εξετάζει δε το ενδεχόμενο και περαιτέρω ενεργειών», ανακοίνωσε η Μητρόπολη Φθιώτιδας.

Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης και Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου της συμπρωτεύουσας καθώς σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από κόσμο που περίμενε έξω από τον ναό για να ανοίξουν οι πόρτες λίγο πριν το τέλος της λειτουργείας και να λάβουν το αντίδωρο, παρά την παρουσία τουλάχιστον δύο περιπολικών της ς.

Στη Μητρόπολη Αθηνών στη λειτουργία των Θεοφανείων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ εμφανής και διαρκής ήταν η παρουσία της ς.

«Του χρόνου με υγεία ενωμένοι όλοι μαζί να γιορτάσουμε κάτω από άλλες συνθήκες και να νιώσουμε ελεύθεροι το μεγαλείο της πίστης μας, της ορθοδοξίας, της ς», ανέφερε ο Ιερώνυμος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τηρούνται τα μέτρα, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίνετε στις και στις πλατείες».

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε και ο εορτασμός των Θεοφανείων και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του και περίμεναν να μπουν μέσα για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο. Ο αγιασμός βρισκόταν μέσα σε μπουκαλάκια τοποθετημένα στην είσοδο του ιερού ναού για να τα παραλαμβάνουν οι πιστοί από μόνοι τους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ παρέχονταν και αντισηπτικά σε δύο σημεία εντός της εκκλησίας.

Κατά τις ίδιες πηγές που επικαλούνται πληροφορίες από την αστυνομία, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπήρχε μόνιμη παρουσία αστυνομικών.

Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Παρουσία λίγων πιστών εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην εκκλησία Αγίας Τριάδος στον Πειραιά με ένα περιπολικό να επιτηρεί διαρκώς έξω από τον ναό.

Σε δηλώσεις του, ο Πειραιώς Σεραφείμ έκανε πάντως λόγο για υπαναχώρηση της εκκλησίας. «Τα υγειονομικά δεδομένα μπορεί να επέβαλλαν μια τέτοια αντίληψη αλλά θα έπρεπε να γίνει σε συνεννόηση με την εκκλησία», είπε ο Μητροπολίτης.

Εξαδάκτυλος: Πολύ ανησυχητικές οι εικόνες συνωστισμού

Την ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες εξέφρασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα». Επεσήμανε, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.

Όπως είπε οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ για ένα lockdown τύπου Μαρτίου ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί και ότι θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει εισήγηση να ξεκινήσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί».

Κόντρα Τσίπρα – Ταραντίλη

«Θα περιμέναμε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παράλληλα με την αναμενόμενη κριτική του, να ακούγαμε και την πρότασή του. Δεν την ακούσαμε πάλι», ανέφερε σε απάντησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον ρωτά εάν προτείνει να μείνουν κλειστοί οι ναοί με τη χρήση ς. «Ας το πει ευθέως. Δεν το λέει όμως και προτιμά να ψαρεύει σε θολά νερά. Σε μια κρίσιμη φάση για τη δημόσια υγεία, όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε να βάλουμε φρένο στην πανδημία αντί να αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του, αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε με το άνοιγμα των εκκλησιών για τα Θεοφάνεια, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «η διαχείριση ακόμη και των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνει, εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «προχθές μας είπαν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα, σε αντίθεση με Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά, υπό τον φόβο συνωστισμού και αύξησης των κρουσμάτων.

Η ιεραρχία διαφώνησε, αγνόησε τα μέτρα και σήμερα οι εκκλησίες άνοιξαν, όπως και τα Χριστούγεννα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση