Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Θέλουν αλλά… δε μπορούν οι επιχειρηματίες να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Θέλουν αλλά… δε μπορούν οι επιχειρηματίες να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Θέλουν αλλά… δε μπορούν οι επιχειρηματίες να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Σημαντικό ενδιαφέρον από επιχειρηματίες, συγκέντρωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε από το Επιμελητήριο ς σε συνεργασία με το παράρτημα του ΟΑΕΕ Βόλου και με θέμα την ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις. Στελέχη του ΟΑΕΕ Βόλου, ανέλυσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση και απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων.

Οι τρέχουσες οφειλές αποτελούν τροχοπέδη στην ένταξη των επιχειρηματιών – κυρίως των μικρομεσαίων – στη ρύθμιση για την των οφειλών τους. Το παραπάνω είναι το συμπέρασμα που εξήχθη από την σημερινή εκδήλωση, αν και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για να ενημερωθούν για αυτή, είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο, σύμφωνα με το διευθυντή του ΟΑΕΕ Βόλου, μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί περίπου 150 στη ρύθμιση.

Ο διευθυντής του ΟΑΕΕ Βόλου, κ. Δημήτρης Κωτούλας αναφέρθηκε αναλυτικά στο «πακέτο» της ρύθμισης, που λήγει στις 30/4, λέγοντας πως είναι ευνοϊκό, δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες με οφειλές να ρυθμίσουν τον χρόνο συνταξιοδότησής τους, έχει μεγάλη διάρκεια, δίνει τη δυνατότητα μετάπτωσης οφειλών από άλλη ρύθμιση, ενώ για οφειλές έως 5.000 ο επιχειρηματίας δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο ς. ια οφειλές από 5.000 ευρώ και άνω, το ετήσιο επιτόκιο ανεβαίνει στο 3%.

Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όσοι έχουν οφειλές, είναι εν ενεργεία ασφαλισμένοι ή διακόψαντες, εκτός από εκείνους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης ή έχουν οφειλές από αυτασφάλιση. Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές είτε είναι στο σύστημα είτε σε ένσημα, ενώ είναι απαραίτητο να έχει πληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι παρέχεται ποσοστό έκπτωσης (στα τέλη καθυστέρησης και το επιτόκιο) ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει κάθε επιχειρηματίας. ια παράδειγμα, όποιος καταθέσει εφάπαξ τις οφειλές του έχει 100% έκπτωση, όποιος επιλέξει τις 36 δόσεις έχει 80% έκπτωση, για 52 έως 72 δόσεις το ποσοστό είναι 60% και τέλος για τις 100 δόσεις το ποσοστό της έκπτωσης ανέρχεται σε 50%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όποιος ενταχθεί στις 100 δόσεις, μπορεί να αποπληρώσει ανά πάσα στιγμή τις οφειλές του, δικαιούμενος και την σχετική έκπτωση. Η δόση δε μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ το μήνα, ενώ ο οφειλέτης μπορεί να καθυστερήσει μία δόση ανά 12 μήνες, χωρίς να χάνει τη ρύθμιση.

Ο κ. Δημ. Κωτούλας εξήγησε επιπλέον ότι στη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης αναστέλλεται κάθε ποινική δίωξη εναντίον του οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση κινητών και ακινήτων, ενώ ανά μήνα καταβολής των δόσεων έχει τη δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας και βιβλιαρίου υγείας.

Ωστόσο, βασικός όρος για να τηρείται η ρύθμιση ,είναι να πληρώνονται οι τρέχουσες εισφορές, ενώ οι μπορούν να «πέσουν» έως και τρεις ασφαλιστικές κλίμακες.

Οι παριστάμενοι επιχειρηματίες έθεσαν σειρά ερωτήσεων ειδικά για τα θέματα της συνταξιοδότησης, ενώ τόνισαν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στην πληρωμή τόσο των τρεχουσών όσο και των νέων οφειλών.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ς, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, τόνισε πως η διοίκηση του ΟΑΕΕ και το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, να προχωρήσουν στην αποποινικοποίηση των οφειλών, να άρουν τα κατασχετήρια και να αφήσουν στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα την ασφαλιστική κλίμακα στην οποία θα ενταχθούν.

Όπως είπε, οι 150 επιχειρηματίες της Μαγνησίας που έχουν ανταποκριθεί είναι ελάχιστοι σε σχέση με τον όγκο των επιχειρήσεων του Νομού, που «βουλιάζουν» καθημερινά λόγω έλλειψης ρευστού. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπασδάνης σημείωσε ότι από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα στη Μαγνησία έβαλαν λουκέτο 347 επιχειρήσεις, ενώ από το 2011 έως τις 31/12/2014 5.535 επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεσμεύτηκε τόσο ο ίδιος όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο να ασχοληθούν επισταμένως με το ζήτημα και ζήτησε από τα παριστάμενα στελέχη του ΟΑΕΕ να μεταφέρουν στη διοίκηση του Οργανισμού τις αγωνίες των επιχειρηματιών.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση