Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Θεανώ Φωτίου: «Επεκτείνουμε το «δίχτυ ασφαλείας»
Θεανώ Φωτίου: «Επεκτείνουμε το «δίχτυ ασφαλείας»

Θεανώ Φωτίου: «Επεκτείνουμε το «δίχτυ ασφαλείας»

Το γεγονός ότι η επεκτείνει το «δίχτυ ασφαλείας» στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, αλλά και το ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν κτίρια όπως το ΚΕΣΑΑΜ που στεγάζουν δομές, αλλά οι επαρκούν και για άλλες δομές, εξέφρασε από το Βόλο όπου βρέθηκε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Η κ. Φωτίου συνοδευόταν, από τον Γενικό Γραμματέα και την Διευθύντρια του πολιτικού της γραφείου. Επισκέφτηκε το ΚΕΣΑΑΜ ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ξεκινούν δύο προγράμματα για την εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής με την εργασία, επισημαίνοντας ότι τα 18.000 παιδιά, θα είναι παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας. Για το πρόγραμμα θα διατεθούν 175εκ. εκ των οποίων 95εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από το Κράτος. Όπως είπε «Θα καλύψουμε τα παιδιά από φτωχές οικογένειες. Απλοποιούμε την διαδικασία. Πλέον το voucher θα ακολουθεί τη μητέρα». Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία, καθώς η πληρωμή θα γίνεται κάθε μέρα και καταργείται η εγγυητική επιστολή.
Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργεία τριών Υπουργείων, προσθέτοντας ότι η επεκτείνει το «δίχτυ ασφαλείας» με τα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η κάρτα σίτισης που ισχύει για όλα τα μαγαζιά, 300kw το μήνα στους δικαιούχους, επιδότηση ενοικίου από 70 – 220 ευρώ το μήνα στον ιδιοκτήτη για να μην προχωρά σε εξώσεις, μέτρο που θα επεκταθούν μέχρι τέλος του έτους.
Για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που ξεκίνησε σε 30 Δήμους κι ο Βόλος δεν περιλαμβάνεται, η κ. Φωτίου, διευκρίνισε ότι η επιλογή έγινε με πληθυσμιακά και με βάσει τρεις δείκτες, τα ποσοστά ανεργίας, το ποσοστό ανθρωπιστικής κρίσης και τα ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ και ο Βόλος ήταν κάτω από άλλες πόλεις που πληρούσαν και τα τρία , επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο θα δει πως προχωρά το πρόγραμμα σε αυτούς τους Δήμους και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους Δήμους από το νέο έτος.
Επίσης ανέφερε ότι το Υπουργείο επανασχεδίασε από την αρχή το ΕΣΠΑ κοινωνικής προστασίας, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ. Όπως συμπλήρωσε «το παλιό ΕΣΠΑ ήταν άνισα χωροκατανεμημένο κι εμείς προχωράμε στην ισοκατανομή του».
Κέντρα Κοινότητας και ΚΕΣΑΜ
Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στα Κέντρα Κοινότητας που ιδρύει η κυβέρνηση. Σε αυτήν την δικτυακή πλατφόρμα δημιουργούνται τρία μητρώα, το μητρώο ωφελουμένων, που αποτελείται από έξι ομάδες, παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, ρομά, άστεγους, άπορους, το μητρώο φορέων και το μητρώο προγραμμάτων.
To συγκεκριμένο σύστημα πληροφόρησης θα έχουν στη διάθεσή τους τα 254 Κέντρα Κοινότητας ώστε να μπορούν να πληροφορούν τους ενδιαφερόμενους σε κάθε δήμο για το τι δικαιούνται και πως μπορούν να ωφεληθούν από τα διάφορα προγράμματα.
Μάλιστα κάλεσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό να μην καθυστερεί την πρόσκληση για τα Κέντρα Κοινότητας, ενώ εκτός της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Αττικής καθυστερούν τις προσ.Είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε εκπαιδεύσει υπαλλήλους στους ΟΤΑ για τα ΚΕΑ και τα Κέντρα Κοινότητας. Από τον περασμένο Δεκέμβριο – Ιανουάριο έχουμε ενημερώσει τις . Αν δεν τελειώσουν γρήγορα τότε δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις 750 προσλήψεις ατόμων πανελλαδικά για τη δομή αυτή. Μέχρι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, αυτές οι δομές πρέπει να έχουν δημιουργηθεί».
Τα Κέντρα Κοινότητας θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό, άνω των 10.000 κατοίκων, από το προσεχές φθινόπωρο (Οκτώβριο- Νοέμβριο) και συνολικά σε όλη τη χώρα από το 2017.
Τα Κέντρα θα υποστηρίξουν τους δήμους στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται.
Ηδη έχει βγει η σχετική πρόσκληση από τις περιφέρειες της χώρας προς τους δήμους, κοινωφελείς επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα των δήμων ή άλλους δημοτικούς προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης για τη δημιουργία και λειτουργία (για 3 έτη) των Κέντρων Κοινότητας.
Επίσης ανέφερε ότι όλοι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ έχουν ν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε ποσοστό δικαιούχων να μπούνε σε αναζήτησε εργασίας. Μάλιστα διευκρίνισε ότι το 50% του εισοδήματος του ΚΕΑ θα δαπανάται μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας κα το υπόλοιπο θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης.
«Λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα ια να σπρώξουμε τον κόσμο στην αγορά εργασίας» είπε η κ. Φωτίου ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση που έδωσε άπαξ 500εκ. ευρώ.
Η ίδια εκτίμησε ο αριθμός των ατόμων που ζει σε ακραία φτώχεια αγγίζει περίπου τις 700.000. «Τίποτα δε γίνεται χωρίς σκέψη. Η ανεργία μειώθηκε κατά 1,3% του ΑΕΠ. Φοβόμαστε τον εγκλωβισμό στη φτώχεια. Το ΚΕΑ πρέπει να εφαρμοστεί με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφύγουμε το «δίκτυ του ψαρά»» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους Δήμους να στηρίξουν τους δικαιούχους αυτούς.
Η αναπληρώτρια Υπουργός αναφέρθηκε και στα σχολικά γεύματα που επιδοτεί το Υπουργείο, το οποίο θα διευρυνθεί, ενώ αναφέρθηκε και στο Νόμο πλαίσιο για την κοινωνική προστασία που θα έρθει προς διαβούλευση μέχρι τέλος του έτους κι αφορά τις έξι παραπάνω κοινωνικές ομάδες.
«Με αυτό το νόμο πλαίσιο θα τελειώσει το πελατειακό κράτος. Θα αλλάξουμε το σύστημα στα ιδρύματα – ΝΠΔΔ» είπε. Τα ιδιωτικά ιδρύματα αποτελούν το «σκοτεινό κράτος» της Φρειδερίκης», ενώ αναφερόμενη στο ΚΕΣΑΜ – δομή αυτιστικών στο Βόλο, που επισκέφτηκε σήμερα η Υπουργός είπε: «Έγιναν εγκλήματα  και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Εννέα στρέμματα, 3.500τ.μ. για 15 αυτιστικά παιδιά που πάνε μόνο το πρωί. Αυτός ο χώρος μπορεί να στεγάσει κι άλλες δομές όπως ειδικά σχολεία, ΣΥΔ κ.α. Σαπίζει η δημόσια περιουσία. Από το 2007 δεν έχει λειτουργήσει με όλη του τη δυναμικότητα και τώρα θα ζητηθούν πάλι χρήματα για επισκευές. Εκεί συνιστάται το έγκλημα. Πρέπει να δούμε πόσες δράσεις μπορείς να γίνουν εκεί μέσα. Οι συνέργειες είναι η φιλοσοφία των γεμιστών. Δε θα γονατίσουμε την κοινωνία, επειδή σε κάποιους δεν αρέσουν τα γεμιστά».
Επίσης ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η αποϊδρυματοποίηση, σημειώνοντας ότι θα τελειώσει ο χρόνος αναμονής για τις ανάδοχες οικογένειες.
«Αυτό είναι η ανασυγκρότηση της κοινωνικής προστασίας με τα μ της Αριστεράς. Πρέπει να γίνει δεκτική η κοινωνία προς τον συνάνθρωπο και με τα κινήματα που υπάρχουν να γίνει η μεγάλη τομή στο ελληνικό κράτος που βρίσκεται σε χαοτικό επίπεδο. Δίνουμε νέα κατεύθυνση στην κοινωνική προστασία».
Η κ. Φωτίου άσκησε κριτική στο ΔΝΤ λέγοντας χαρακτηριστικά «Νομίζει ότι όσο μειώνει μισθούς, θα αυξηθεί η παραγωγή κι η ανταγωνιστικότητα, αλλά αυτό δεν ισχύει» ενώ σε ερώτηση για τα εργασιακά, τόνισε ότι το πλαίσιο το ζει ανοιχτά η κοινωνία και η κυβέρνηση ζητά ευρωπαϊκό κεκτημένο,
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση