Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Θ. Δρίτσας: Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης λιμανιών
Θ. Δρίτσας: Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης λιμανιών

Θ. Δρίτσας: Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης λιμανιών

Στην τελετή έναρξης της Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο ο υπουργός

για τη χάραξη μιας λιμενικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της για κάθε λιμάνι τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους διοικήσεις, εκπονεί το Υπουργείο, σύμφωνα με τον υπουργό Θ. Δρίτσα, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο Βόλο για την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας.
Ο κ. Δρίτσας τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών και έπλεξε το εγκώμιο της διοίκησης του ΟΛΒ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πόλη του Βόλου λέγοντας: «Τιμώ τη Μητρόπολη Δημητριάδας, την πόλη του Βόλου, τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, που ενώνονται σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τις προοπτικές της πόλης με τη θάλασσα, τους ανοιχτούς ορίζοντες και τις μεγάλες προσδοκίες.

Η Ναυτική Εβδομάδα, αποτελεί θεσμό που θα είναι διαρκές εφαλτήριο για πρόοδο και της κοινωνίας και της πόλης. Δεν υπάρχει θαλασσινή περιπέτεια και λιμενική προοπτική χωρίς συνέργεια σε όλη την κοινωνία.

Για την επίσκεψη Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα ο κ. Δρίτσας ανέφερε πως δεν σηματοδοτεί κάτι για ειδικά για τη ναυτιλία, αν και -όπως είπε- η Ρωσία είναι μια δύναμη που παίζει ρόλο και στις θάλασσες . «Εκείνο που έχει σημασία η χώρα μας να σταθεροποιήσει την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική που η κυβέρνηση έχει χαράξει συστηματικά και βήμα-βήμα και ήδη τα αποτελέσματά της έχουν αρχίσει να φαίνονται. Είμαστε κοιτίδα ασφάλειας και ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή και μπορούμε να λειτουργήσουμε και ως διαμεσολαβητική δύναμη για να άρουμε αντιθέσεις που δεν πρέπει να τις αφήσουμε να εξελιχθούν και να γίνουν επικίνδυνες.

Για την πολυετή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και κυρίως τους πολίτες ο υπουργός τόνισε: «δε νομίζω ότι αυτό το φαινόμενο επί τόσα χρόνια οικονομικής ύφεσης να συμβαίνει σε άλλες χώρες και τώρα πια τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο. Οφείλουμε να κινήσουμε τη διαδικασία ανάκαμψης. Πιστεύω ότι εκτός από αυτή την επώδυνη διαδικασία που ακολουθήσαμε, με τις αντιστάσεις και τους συμβιβασμούς μας είμαστε τώρα σε θέση να ανοίξουμε αυτή τη σελίδα. Δεν το έχει ανάγκη μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά και η ύπαρξή του γιατί καμιά χώρα δεν μπορεί να αντέξει τόσα πολλά χρόνια σε διαρκή κρίση».

Για το αν θα ιδιωτικοποιηθούν τα ελληνικά περιφερειακά λιμάνια ή όχι ο κ. Δρίτσας ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί κανένα τέτοιο ζήτημα. Αντιθέτως έχει τεθεί ένα νέο συγκροτημένο -και όχι αφημένο στην τύχη του , όπως συνέβαινε μέχρι τώρα- για τη χάραξη μιας λιμενικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της για κάθε λιμάνι τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους διοικήσεις.

Ο υπουργός εξήρε τη διοίκηση του ΟΛΒ ΑΕ λέγοντας ότι είναι άξια και πως μπορούμε να έχουμε υψηλές προσδοκίες.

Από την πλευρά της η υφυπουργός ΠΟΜΕΔΙ Μαρίνα Χρυσοβελώνη –μεταξύ άλλων- είπε: «Η Ναυτική Εβδομάδα έχει γίνει θεσμός και η Μαγνήτων Κιβωτός αξίζει συγχαρητήρια γιατί στην περιοχή μας είναι θεματοφύλακας της πολιτιστικής παράδοσης , αλλά και της ιστορίας. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να πλαισιώσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε οι δράσεις της να πολλαπλασιαστούν γιατί έτσι διασφαλίζεται η ενότητα ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της κρίσης, διότι θεωρώ ότι κανένας λαός δεν μπορεί να προσβλέπει στο όταν δεν διαφυλάττει και δεν προβάλει τον πολιτισμό και την ιστορία του.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο που τιμάται φέτος και για τις εκδηλώσεις είπε ότι η Μαγνήτων Κιβωτός θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να γιορτάσουν, , να συνυπάρξουν και να νοιώσουν τη χαρά που κανείς δεν μπορεί να στερήσει.

Ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας εξήρε τη συνεργασία όλων των φορέων για τη διοργάνωση της Ναυτικής Εβδομάδας , λέγοντας πως όλοι μαζί ξεκινάμε μια όμορφη περίοδο για την πόλη και πως αυτή η ανταπόκριση θα έχει και συνέχεια.

Τέλος ο διοικητής του ΟΛΒ Θρασ. Σταυριδόπουλος τόνισε –μεταξύ άλλων- ότι η Ναυτική Εβδομάδα έχει μεγάλη σημασία γιατί ο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι η σταθερή, διαρκής, ιστορική σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα και την Ελληνική ναυτιλία.

Να σημειωθεί ότι στην είσοδο του Λιμανιού μέλη της ΛΑΕ και του ΕΠΑΜ φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣυριζαΑνελ κατ’ επιταγή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Η αντιπροσωπεία έμενε για περίπου 20 λεπτά της ώρας στο κτίριο του ΟΛΒ, με στελέχη της ΛΑΕ, φοιτητές και του ΕΠΑΜ να διαμαρτύρονται και στις 20.31 αναχώρησαν για τον Άγιο Κωνσταντίνο με τα αυτοκίνητά τους χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Οι εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα, παραβρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, η υφυπουργός ΠΟΜΕΔΙ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ιωάν. Θεοτοκάς, ο αρχηγός του Λιμενικούς Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο Α’ υπαρχηγός, αντιναύαρχος Θοδωρής Κλιάρης, καθώς και η μπάντα του Λιμενικού Σώματος.

Στον φετινό εορτασμό η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος να τιμήσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, για την καίρια συμβολή του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τη διαχρονική προσφορά του στην περιβαλλοντική προστασία των ακτών και θαλασσών.

Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας ξεκίνησαν στις 19.30 στο χώρο στάθμευσης του λιμανιού, όπου αποκαλύφθηκε τοιχογραφία με θέμα τη Ναυτική Εβδομάδα.

Στις 20.30 μπροστά από τον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης έγινε η τελετή απονομής του «Χρυσού Σταυρού» της Ι.Μ. Δημητριάδος στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ενώ προηγήθηκαν αγιασμός, χαιρετισμός του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσα, συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου και συναυλία της μπάντας του Λιμενικού Σώματος.

Αύριο Τρίτη 31 Μαΐου έξω από τον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου θα γίνουν παραδοσιακοί χοροί της θάλασσας από χορευτικούς ομίλους, συλλόγους και χορευτικά τμήματα της Ι.Μ. Δημητριάδος Βόλου και Αλμυρού.

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου στον ίδιο χώρο θα γίνει μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή 300 μαθητών Δημοτικών Σχολείων, που θα ερμηνεύσουν τραγούδια με θέμα τη θάλασσα συνοδεία ορχήστρας.

Η εκδήλωση θα έχει εικαστικό χαρακτήρα και θα παρουσιαστούν χάρτινα καραβάκια – κατασκευές των μαθητών που θα εκτεθούν, ενώ τα τρία καλύτερα θα βραβευτούν και οι νικητές θα πάρουν μουσειακή βαλίτσα για το σχολείο τους από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στις 20.00 στο ισόγειο της κεντρικής προβλήτας θα γίνει παρουσίαση εκθεμάτων «Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο – Ταρσανάδες και Σκαριά».

Στις 21.00 – 23.00 θα ακολουθήσει περίπλους του Παγασητικού με το πλοίο “Express Skiathos”, προσφορά της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Τους επιβάτες θα κρατήσει συντροφιά μουσικό σχήμα με τραγούδια για τη θάλασσα και η είσοδος στο πλοίο είναι δωρεάν.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 10 το πρωί, στην παραλία Αναύρου, θα γίνει καθαρισμός των ακτών από μαθητές του 9ου Δημοτικού και 9ου Νηπιαγωγείου Βόλου, 12ου Νηπιαγωγείου Βόλου και 4ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας, με παράλληλο καθαρισμό του βυθού από εθελοντές της ΕΟΔ Βόλου και της Λέσχης Βατραχανθρώπων, υπό την του Λιμεναρχείου.

Στις 20.00 στο χώρο μπροστά από τον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου θα γίνει συναυλία σύγχρονου νεανικού μουσικού σχήματος από τη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου μπροστά από τον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου θα γίνει συναυλία της Φιλαρμονικής Κέρκυρας «Μάντζατρος».

Την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 12 μ. στην εξωτερική πισίνα του ΕΑΚ Βόλου θα γίνει ενημέρωση για αποφυγή ατυχημάτων και προφύλαξη από άστοχες ενέργειες στη θάλασσα, με συμμετοχή ομάδων και άλλων πόλεων που ασχολούνται με κολυμβητικούς αγώνες.

Τέλος, στις 20.00 μπροστά από τον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου θα γίνει η πρώτη προσπάθεια του Έλληνα αθλητή Χρόνη Χλίτσιου να ξεπεράσει τα 10 λεπτά άπνοιας, στο πλαίσιο προετοιμασίας του για την προσπάθεια να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ (πάνω από 13 λεπτά) στο τέλος του καλοκαιριού και σε βάθος 110 μέτρα!

Η διάλεξη – επεξήγηση της προσπάθειας θα γίνει από τον γιατρό Νικόλαο Τρικοίλη.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Ναυτικό Μουσείο Πτελεού, του ΝΟΒΑ και του Συλλόγου Κωπηλατών Αργούς.

Τις εκδηλώσεις θα κλείσουν συναυλίες του μουσικού σχήματος «Ρυθμός» και της Πολυφωνικής Χορωδίας Δήμου Βόλου.
naytiki3naytiki2naytiki

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση