Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΣΜΟΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τετ α τετ Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον
Τετ α τετ Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

Τετ α τετ Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον

Σήμερα στη 6:00 μ.μ. τοπική ώρα (1:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), ανήμερα της Κυριακής του των Καθολικών, αναμένεται να δεχθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Η συνάντηση, που έκλεισε κατόπιν απευθείας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ τους, θα πραγματοποιηθεί στο άδειο κτήριο μίας άδειας πόλης, υπογραμμίζοντας την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η .

Αύριο ο κ. θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σητς (το υπουργείο σημείωσε ότι ο προϊστάμενός του Τζακ Λου βρίσκεται σε προγραμματισμένες ) και τη σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Άτκινσον. Όσο για την κυρία Λαγκάρντ, σχολίασε ότι ελπίζει να προλάβει να πάει στην εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί πλέον το ΔΝΤ ως τον πλέον σκληρό από τους τρεις θεσμούς κατά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, καθώς φέρεται να επιμένει σε δεσμεύσεις για περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αρνείται την άρση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά ενώ δεν πείθεται για τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ εμφανιζόταν  ευέλικτο ως προς τις διαδικαστικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, ωστόσο οι ιδιαιτερότητες της τεχνικής αποστολής στην Αθήνα, που είναι περιορισμένη σε ένα ξενοδοχείο, δοκιμάζουν την υπομονή της ομάδας καθώς καθυστερούν τη συλλογή των στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»,εκεί που κολλάνε οι διαπραγματεύσεις είναι στο ύψος και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο υπολογίζεται στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και το στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αν αυτό παραμείνει στο 3% του ΑΕΠ και η καθυστερήσει, όπως δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις, τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση θα είναι περισσότερα.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση έχει θέμα τις διαπραγματεύσεις και όχι κάποιο πιθανό αίτημα καθυστέρησης της δόσης περίπου μισού δισ. , που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Στη δική του ανακοίνωση, το ΔΝΤ επίσης τόνισε χθες ότι θέμα της συνάντησης θα είναι το μεταρρυθμιστικό της κυβέρνησης. Το καταστατικό του ΔΝΤ, άλλωστε, δεν του επιτρέπει να αποδεχθεί τέτοιου είδους καθυστερήσεις.

Σε περίπτωση που μία χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, το ΔΝΤ μπορεί μόνο να της χορηγήσει ένα νέο χρηματοδότησης, εφόσον βέβαια το ζητήσει και εγκριθεί από το εκτελεστικό του συμβούλιο, ενώ συνοδεύεται από , μέτρα και αξιολογήσεις. Αν και δεν επιφέρει πιστωτικό γεγονός καθώς πρόκειται για επίσημο χρέος, ενδεχόμενη μη πληρωμή του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ θα επιδεινώσει πολύ σοβαρά τις σχέσεις με το διεθνή οργανισμό, παγώνοντας κάθε μέχρι την καταβολή των χρωστούμενων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

  • Εκδήλωση στο ΚΠΕ Μακρινίτσας για τον ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου #ΚΠΕΜακρινίτσας - https://t.co/u6GH17WZFv -

"Αλιεύοντας" την είδηση