Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τετ α τετ Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον
Τετ α τετ Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

Τετ α τετ Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον

Σήμερα στη 6:00 μ.μ. τοπική ώρα (1:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών, αναμένεται να δεχθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Η συνάντηση, που έκλεισε κατόπιν απευθείας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ τους, θα πραγματοποιηθεί στο άδειο κτήριο μίας άδειας πόλης, υπογραμμίζοντας την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Αύριο ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σητς (το υπουργείο σημείωσε ότι ο προϊστάμενός του Τζακ Λου βρίσκεται σε προγραμματισμένες διακοπές) και τη σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Άτκινσον. Όσο για την κυρία Λαγκάρντ, σχολίασε ότι ελπίζει να προλάβει να πάει στην εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί πλέον το ΔΝΤ ως τον πλέον σκληρό από τους τρεις θεσμούς κατά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, καθώς φέρεται να επιμένει σε δεσμεύσεις για περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αρνείται την άρση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά ενώ δεν πείθεται για τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ εμφανιζόταν  ευέλικτο ως προς τις διαδικαστικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, ωστόσο οι ιδιαιτερότητες της τεχνικής αποστολής στην Αθήνα, που είναι περιορισμένη σε ένα ξενοδοχείο, δοκιμάζουν την υπομονή της ομάδας καθώς καθυστερούν τη συλλογή των στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»,εκεί που κολλάνε οι είναι στο ύψος και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο υπολογίζεται στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και το στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αν αυτό παραμείνει στο 3% του ΑΕΠ και η ανάκαμψη καθυστερήσει, όπως δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις, τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση θα είναι περισσότερα.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση έχει θέμα τις και όχι κάποιο πιθανό αίτημα καθυστέρησης της δόσης περίπου μισού δισ. ευρώ, που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Στη δική του ανακοίνωση, το ΔΝΤ επίσης τόνισε χθες ότι θέμα της συνάντησης θα είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Το καταστατικό του ΔΝΤ, άλλωστε, δεν του επιτρέπει να αποδεχθεί τέτοιου είδους καθυστερήσεις.

Σε περίπτωση που μία χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, το ΔΝΤ μπορεί μόνο να της χορηγήσει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, εφόσον βέβαια το ζητήσει και εγκριθεί από το εκτελεστικό του συμβούλιο, ενώ συνοδεύεται από νέο μνημόνιο, μέτρα και αξιολογήσεις. Αν και δεν επιφέρει πιστωτικό γεγονός καθώς πρόκειται για επίσημο χρέος, ενδεχόμενη μη πληρωμή του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ θα επιδεινώσει πολύ σοβαρά τις σχέσεις με το διεθνή οργανισμό, παγώνοντας κάθε βοήθεια μέχρι την καταβολή των χρωστούμενων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση