Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος
Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς στο τέλος της το οικονομικό επιτελείο θα έχει μία πρώτη εικόνα της αντίδρασης των πολιτών στην καταβολή των φόρων.

Ταυτόχρονα, όμως, θα φανεί και το μέγεθος του πολιτικού προτος που θα προκύψει με τον ΕΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός για φορολογούμενους που έως τώρα είχαν χαμηλές υποχρεώσεις.

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Επί της ουσίας είναι το πρώτο κρας τεστ για τους φόρους που έχουν να καταβάλλουν οι πολίτες στο δεύτερο εξάμηνο. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν να δουν αν οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους ή αν θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν υπολογισμούς για πιθανή «τρύπα» έως το τέλος του έτους.

Συνολικά, 2.285.901 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ύψους 3,647 δις ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος. Το αυτό μπορεί να καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες . Κάτι που σημαίνει ότι αναλογικά στην πρώτη δόση που λήγει την Παρασκευή θα πρέπει το να έχει εισπράξει περίπου 1,2 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, όμως, στην κυβέρνηση επικρατεί «πονοκέφαλος» για το τι θα γίνει με τον ΕΦΙΑ. Ο αρμόδιος αναπληρωτής Οικονομικών, κ. Τρ. , κατέστησε σαφές ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου θα έχουν εκδοθεί έως το τέλος Ιουλίου, ώστε η αποπληρωμή του – σε πέντε μηνιαίες – να ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Το πρόβλημα είναι ότι από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που γίνονται, προκύπτει σημαντική επιβάρυνση φέτος για χιλιάδες φορολογούμενους λόγω των αλλαγών που ψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η ένταξη των αγροτεμαχίων στο συμπληρωματικό φόρο, η αύξηση του φόρου στα οικόπεδα, η κατάργηση της έκπτωσης 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η επιβολή φόρου και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων, ενώ πολύ σημαντική αλλαγή που θα προκαλέσει επιβαρύνσεις είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις της συνολικής επιβάρυνσης από τον για χιλιάδες φορολογούμενους. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δέχεται εκ των έσω πιέσεις για το θέμα και επικρατεί ανησυχία για την αντίδραση των πολιτών που θα διαπιστώσουν ότι πρέπει να πληρώσουν πολύ υψηλό φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση