Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τέσσερις οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ιταλία
Τέσσερις οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ιταλία

Τέσσερις οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ιταλία

Ενς 85χρονος άνδρς που είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό στο Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας κατέληξε τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε τέσσερις,.

Οι έκαναν γνωστό ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη. Και οι τέσσερις νεκροί στην Ιταλία ήταν ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας, τονίζουν οι ιταλικές αρχές.

Τα κρούσματα στη γειτονική χώρα είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.


Εικόνα από σούπερ μάρκετ στο Μιλάνο. Η εμφάνιση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει «συμπτώματα» πανικού σε αρκετές πόλεις της Βόρειας Ιταλίας. 

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο 

Την ίδια ώρα, 4% καταγράφουν οι μετοχές στην Ιταλία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, καθώς η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού εκτός Κίνας ενίσχυσε τους φόβους ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον αναμενόμενο.

Οι μετοχές στο Μιλάνο οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τους από τον Ιούνιο του 2016 καθώς η Ιταλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 και όλοι οι βασικοί δείκτες της περιοχής κατέγραφαν απώλειες άνω του 3%. Ο δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 4,4% από τότε που ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 433,90 μονάδων την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ελπίδων ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση.

Πρώτα κρούσματα σε , Μπαχρέιν και Κουβέιτ 

Παράλληλα, σήμερα Δευτέρα κατεγράφησαν και τα πρώτα κρούσματα σε τρεις ακόμη ασιατικές χώρες, το , το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπο στην Καμπούλ ότι βρέθηκε θετικό στον ιό ένα από τα τρία ύποπτα κρούσματα, στη δυτική επαρχία Χεράτ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επαρχία, η οποία συνορεύει με το Ιράν, όπου δεκάδες κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους ιό 12 άνθρωποι.

Στο Μπαχρέιν, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Μανάμα, το πρώτο κρούσμα είναι υπήκοος της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν.

Στο Κουβέιτ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι — ανάμεσά τους και ένας υπήκοος Σαουδικής Αραβίας — που επέστρεψαν στο μικρό κράτος από το Ιράν επαληθεύτηκε επίσης πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.

Το KUNA ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα επαληθεύτηκαν μεταξύ των 700 ανθρώπων οι οποίοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την ιρανική Μασχάντ την περασμένη εβδομάδα.

 

Βασίλης : “Θωρακισμένη” η Ελλάδα για τον κορονοϊό

Μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη απέναντι σε ενδεχόμενη εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα έστειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλίας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολο της σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας και υπό τη σκιά της εξάπλωσης του ιού στη γειτονική Ιταλία.

«Εχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία της χώρας. Είμαστε οργανωμένοι γιατί έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία όσα ύποπτα κρούσματα έχουν παρουσιαστεί», είπε ο κ. απευθύνοντας έκκληση «να συμπεριφερθούμε με ψυχραιμία».

«Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με σοβαρή γρίπη και έτσι θα αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα, επιτροπή ειδικών που παρακολουθεί τις εξελίξεις κ.α.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε την δημόσια υγεία. Να δείξουμε ψυχραιμία και να τα τηρήσουμε όλοι αυτά με θρησκευτική ευλάβεια», επισήμανε ακόμη στις δηλώσεις του ο κ. Κικιλίας παραπέμποντας σε λεπτομερέστερες ανακοινώσεις το απόγευμα από τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

 

COVID-19: Η ΕΕ εργάζεται σε όλα τα μέτωπα — 232 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της επιδημίας

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε εικοσιτετράωρη βάση για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ και να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού COVID-19. 

Σήμερα, η Επιτροπή ανακοινώνει μια νέα δέσμη βοήθειας ύψους 232 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας, την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Μέρος των πόρων αυτών θα διατεθεί άμεσα σε διάφορους τομείς, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί τους επόμενους μήνες.

«Δεδομένου ότι τα κρούσματα συνεχίζονται να αυξάνονται, η δημόσια υγεία αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη, στην Κίνα και οπουδήποτε αλλού. Η Ευρώπη είναι παρούσα για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων και Ευρωπαίος Συντονιστής Αντιμετώπισης Έκτακτων αναγκών δήλωσε σχετικά: «Έχουν ήδη χαθεί πάνω από 2 600 ζωές, οπότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Το νέο πακέτο βοήθειας θα στηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα στοχεύσει τη , έτσι ώστε οι χώρες που διαθέτουν πιο αδύναμα συστήματα υγείας να μην μείνουν πίσω. Στόχος μας είναι ο σε παγκόσμιο επίπεδο περιορισμός της επιδημίας ».

Κατόπιν των εξελίξεων στην Ιταλία, η Επιτροπή ενισχύει τη στήριξή της προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των εν εξελίξει εργασιών ετοιμότητας, έκτακτης ανάγκης και σχεδιασμού της απόκρισης.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Δεδομένης της ταχείας εξέλιξης της κατάστασης, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τη βοήθεια που προσφέρουμε. Στο πλαίσιο αυτό, κοινή αποστολή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα αναχωρήσει αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τις ιταλικές αρχές.»

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση