Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τεράστια μείωση στις ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια
Τεράστια μείωση στις ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια

Τεράστια μείωση στις ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια

Μεγάλη που ξεπέρασε το 65% είχαμε στις ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου μέσα σε δέκα χρόνια, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της ς εκδόθηκαν 443 ερήμην καταδίκες, ενώ το 2009 οι αντίστοιχες αποφάσεις ήταν 1.248!

Ειδικότερα μέχρι τον φετινό Ιούνιο το Μονομελές καταδίκασε 443 πολίτες, από τους οποίους οι 239 είχαν την δυνατότητα σε έφεση και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο εξέδωσε 133 ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις, από τις οποίες οι 77 ήταν εφέσιμες.

Αντίθετα πριν 10 περίπου χρόνια τα παραπάνω νούμερα εμφανίζονται να είναι σχεδόν τριπλάσια, αφού το 2009 το Μονομελές είχε εκδώσει 1.248 καταδικαστικές αποφάσεις και το Τριμελές 272 συνολικά.

Η των αριθμών άρχισε από το επόμενο , δηλαδή το 2010, όταν και εκδόθηκαν 1.169 καταδίκες από το Μονομελές και 210 από το Τριμελές.

Η αποποινικοποίηση μιας σειράς αδικημάτων ήσσονος σημασίας από το 2005 που είχε τη μορφή του λεγόμενου “Νόμου Παρασκευόπουλου” οδήγησε τόσο στη μείωση του αριθμού των καταδικαστικών αποφάσεων από τα δικαστήρια, αλλά και των ερήμην καταδικών.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε βέβαια ώστε να διαμορφωθεί η παραπάνω κατάσταση και η επιβολή παράβολου ύψους 70€ για κάποιον που ήθελε να υποβάλλει και του αντίστοιχου παράβολου αξίας 50€ για την έγκλησης, με οι πολίτες εξαιτίας και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βρίσκονταν να προτιμούν να μην καταφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η του μήνα έχουν καταργηθεί τα παραπάνω και δικαστικές εκτιμούν ότι αναμένεται να υπάρξει ραγδαία αύξηση των μηνυτήριων αναφορών το επόμενο διάστημα.

Τέλος αναφορικά με τους φυγόποι το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταχωρήθηκαν 48 άτομα, από τους οποίους οι 28 συνελήφθησαν από την αστυνομία, καθώς εκκρεμούσαν εις βάρος τους διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις και οι υπόλοιποι 20 κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση