Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τέμπη: Ολοκληρώθηκε το έργο στο πεδίο
Τέμπη: Ολοκληρώθηκε το έργο στο πεδίο

Τέμπη: Ολοκληρώθηκε το έργο στο πεδίο

Συνεχίζονται οι έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ.

«Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, το οποίο και βρίσκεται από την Πέμπτη στην περιοχή της Λάρισας, ολοκλήρωσε το έργο συντονισμού στο πεδίο των δράσεων και ενεργειών μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη». αναφέρει η επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, στην οποία παρουσιάζονται τα στοιχεία και τα δεδομένα των ερευνών από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όπως σημειώνεται, επρόκειτο για «ένα έργο συντονισμού και παρακολούθησης δράσεων και ενεργειών, σε ένα πλαίσιο στενότατης ς με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και όλους τους υπεύθυνους, αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς. Με απόλυτο σεβασμό στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος που συγκλόνισε την πατρίδα μας, και τις οικογένειές τους»

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, σημειώνονται τα εξής

⦁ Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, έχουν επισήμως ταυτοποιηθεί 55 θύματα, για τα οποία έχουν εγκαίρως -και με την αρωγή ειδικών- ενημερωθεί οι οικογένειες και έχουν παραδοθεί οι σοροί (51 σοροί) ή έχει δρομολογηθεί η παραλαβή τους από τις οικογένειές τους (4 σοροί). Το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχίζεται για 2 αγνοούμενους, εκ των οποίων μία δηλωθείσα αγνοούμενη και ένας αγνώστων -προς το παρόν- στοιχείων .

⦁ Οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε τέσσερα είναι 20, εκ των οποίων οι 7 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σημειώνεται, ότι 61 τραυματίες έχουν εξέλθει της νοσηλείας τις προηγούμενες ημέρες.

⦁ Έχουν περισυλλεχθεί και μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο τα συντρίμμια και τα α του τραγικού δυστυχήματος των δύο αμαξοστοιχιών, που περιλάμβανε 24 α/μηχανές συνολικού βάρους κοντά στους 2.000 τόνους, ενώ ο χώρος έχει αποκατασταθεί.

«Μετά την παρουσία στο πεδίο, το έργο συντονισμού, υποστήριξης και αρωγής συνεχίζεται, σε ένα πλαίσιο ς με όλους τους υπεύθυνους και αρμόδιους και, πάντα, με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, στις οικογένειες, στους οικείους, καθώς και στην Ελληνική κοινωνία» καταλήγει το κυβερνητικό σημείωμα.

Δύο συγγενείς θυμάτων καταθέτουν στην ανακρίτριας Λάρισας

Δύο συγγενείς θυμάτων καταθέτουν αυτήν την ώρα στην ανακρίτρια Λάρισας, αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Την πόρτα του ανακριτή νωρίτερα πέρασε ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας μετά το δυστύχημα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ώστε να δώσει πληροφορίες στον ανακριτή για τα αίτια του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών.

Έχουν επισήμως ταυτοποιηθεί 55 θύματα

Όπως αναφέρεται στην τελευταία ενημέρωση για το συντονιστικό έργο στο πεδίο του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο στη Λάρισα:

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, έχουν επισήμως ταυτοποιηθεί 55 θύματα, για τα οποία έχουν εγκαίρως -και με την αρωγή ειδικών- ενημερωθεί οι οικογένειες και έχουν παραδοθεί οι σοροί (51 σοροί) ή έχει δρομολογηθεί η παραλαβή τους από τις οικογένειές τους (4 σοροί). Το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχίζεται για 2 αγνοούμενους, εκ των οποίων μία δηλωθείσα αγνοούμενη και ένας αγνώστων -προς το παρόν- στοιχείων .
  • Οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε τέσσερα είναι 20, εκ των οποίων οι 7 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σημειώνεται, ότι 61 τραυματίες έχουν εξέλθει της νοσηλείας τις προηγούμενες ημέρες.
  • Εχουν περισυλλεχθεί και μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο τα συντρίμμια και τα βαγόνια του τραγικού δυστυχήματος των δύο αμαξοστοιχιών, που περιλάμβανε 24 βαγόνια/μηχανές συνολικού βάρους κοντά στους 2.000 τόνους, ενώ ο χώρος έχει αποκατασταθεί.

Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα, ο δικηγόρος της οικογένειας 33χρονου μετανάστη από το Μπαγκαντές ανέφερε ότι ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του προ ολίγων ωρών.

Σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση

Την αναβάθμιση των ερευνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δρομολόγησε στο μεταξύ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως υπεύθυνος για την εποπτεία του συνόλου των ερευνών.

O κ. Δασκαλόπουλος με έγγραφο του, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη – ανακριτή η έρευνα για την ανείπωτη τραγωδία.

Η έρευνα που θα ανατεθεί με την επικείμενη της Ολομέλειας των Εφετών σε ανώτερο δικαστικό, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, εκτός από εκείνες του σταθμάρχη, σε υπηρεσιακούς παράγοντες του , επιθεωρητή κυκλοφορίας και άλλους, που θα ελεγχθούν για το πώς ένας άπειρος σταθμάρχης με μηδενική σχεδόν εμπειρία βρέθηκε στο νευραλγικό πόστο της Λάρισας και μάλιστα το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, όταν η κίνηση των τρένων ήταν αυξημένη.

Χωριστή έρευνα για τα έργα

Παράλληλα και με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα της Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά. Η έρευνα ανατέθηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός ζήτησε αναβάθμιση της έρευνας στη Λάρισα στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο και έρευνες σε βάθος για τις καθυστερήσεις στα έργα από τη Δικαιοσύνη πριν ακόμα ολοκληρωθεί η έρευνα της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το πόρισμα της οποίας, όπως αναφέρει, θα διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.

Κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο του σταθμάρχη

Εντολή για κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να εξεταστούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο του σταθμάρχη, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που χορήγησαν αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο. Παράλληλα δόθηκε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση