Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΠΑΙΔΕΙΑ / «Τέλος» οι απογευματινές δράσεις στα ιδιωτικά σχολεία
«Τέλος» οι απογευματινές δράσεις στα ιδιωτικά σχολεία

«Τέλος» οι απογευματινές δράσεις στα ιδιωτικά σχολεία

Σε ουσιαστική κατάργηση των απογευματινών δράσεων που προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία στους μαθητές τους –αθλητικές δραστηριότητες, όμιλοι δεξιοτήτων, , θέατρο, projects, ενισχυτική διδασκαλία κ.ά.– οδηγεί η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, η οποία εκδόθηκε χθες προς εφαρμογή της ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (άρθρο 28 του ν. 4415/).

Η εγκύκλιος αναμένεται να προσβληθεί δικαστικώς από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων που προσβλέπει σε ακύρωση του νόμου. Από την πλευρά του, το υπουργείο αναφέρει ότι με το νέο καθεστώς ελέγχεται η και προστατεύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η εργασιακή θέση των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο το υπουργείο μεταξύ άλλων ορίζει ότι «οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποχρεούνται να ελέγχουν το ωρολόγιο πρόγραμμα των ιδιωτικών σχολείων, τις παρεκκλίσεις του και τις πρόσθετες προαιρετικές δράσεις, καθώς και τα διοριστήρια των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε αυτά, προκειμένου να αποφευχθεί η κατά του νόμου των ωρών απασχόλησης των εκπαιδευτικών και η ».

Σύμφωνα με την του Συνδέσμου, «με τη λήξη της διετίας, οι συμβάσεις μετατρέπονται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση ο ουσιαστικά μονιμοποιείται, αφού η διαδικασία απομάκρυνσης περνάει από Υπηρεσιακό Συμβούλιο και σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο προτεινόμενος για απόλυση υπηρετεί κανονικά στο σχολείο».

Επίσης, το σημείο στο οποίο εστιάζει ο Σύνδεσμος, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Κυραϊλίδης, είναι η αναφορά της εγκυκλίου ότι «το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας (με την παρέκκλιση) για τους μαθητές δεν μπορεί να υπερβεί τις 40 ώρες, πέραν του οποίου δύνανται να παρέχονται προαιρετικές για τους μαθητές σχολικές δράσεις». «Το υπουργείο προσπαθεί να καταργήσει τις “προαιρετικές δράσεις” των σχολείων, αφήνοντας συγκεχυμένο τον ορισμό τους και βάζοντας περιορισμούς που τις καθιστούν μη ανταγωνιστικές με τις ίδιες δράσεις όταν τις προσφέρουν δημόσια σχολεία ή άλλοι φορείς (αθλητικοί σύλλογοι, ωδεία, σχολές χορού κ.λπ.)», λέει ο Σύνδεσμος και ο πρόεδρός του μιλώντας στην «Κ» εξειδικεύει τη θέση του: «Το διδακτικό ωράριο του δασκάλου είναι 24 ώρες την εβδομάδα και του καθηγητή 23.

Ο νέος νόμος μας δίνει το δικαίωμα για παρέκκλιση του ωραρίου των μαθητών έως τις 40 ώρες την εβδομάδα. Για τις επιπλέον ώρες πρέπει να αξιοποιείται ο πρωινός . Ωστόσο την ίδια στιγμή ο νόμος λέει ότι το ωράριο του εκπαιδευτικού πρέπει να είναι το πολύ 30 ώρες. Εάν λοιπόν ο πρωινός έχει συμπληρώσει το ωράριό του, πώς θα γίνουν τα απογευματινά προγράμματα».

Και όπως τονίζει η του Συνδέσμου, «η εγκύκλιος επιβεβαιώνει τον Σύνδεσμο στην πρόβλεψη ότι το άρθρο 28 του νόμου 4415/ δεν είχε ως στόχο την εξασφάλιση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από δήθεν αναιτιολόγητες απολύσεις, όπως το υπουργείο ισχυριζόταν. Αποτελεί απλώς τη βάση που θα χρησιμοποιηθεί από τον υπουργό ώστε με αμφιλεγόμενες εγκυκλίους να ερμηνεύσει διασταλτικά τις προβλέψεις του νόμου για να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των σχολείων. Η εγκύκλιος απλώς αποκαλύπτει το μένος του υπουργού εναντίον των ιδιωτικών σχολείων και δημιουργεί συνθήκες (μονιμότητα προσωπικού, μη ανταγωνιστικότητα) που δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ποδηλασία της Νίκης Βόλου έτρεξε για τη “Φλόγα” #ποδηλασίαΝίκηςΒόλου - https://t.co/FE3NdPFOqP -

  • Διανομή προϊόντων #ΤΕΒΑ στα Προπύλαια του Δημοτικού Σταδίου Βελεστίνου #ΤΕΒΑ - https://t.co/tpkKe3pY24 -

  • Αλβανός πέταξε σε οικόπεδο στη Σκιάθο σίδερα και ηλεκτρικές συσκευές #ΣυνελήφθηΑλβανός - https://t.co/lMSm9XxmEj -

"Αλιεύοντας" την είδηση