Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τελετή ‘Εναρξης Εργασιών Joint Action οn Tobacco Control (JATC)
Τελετή ‘Εναρξης Εργασιών Joint Action οn Tobacco Control (JATC)

Τελετή ‘Εναρξης Εργασιών Joint Action οn Tobacco Control (JATC)

Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη, μέσω του ελέγχου των προϊόντων καπνού

 

Με μια λαμπρή τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκoπίου Παυλοπούλου, κηρύχθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 η επίσημη έναρξη των εργασιών του (JATC).

 

Πρόκειται για ένα τριετές πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον έλεγχο των καπνικών προϊόντων στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχουν 48 φορείς από 31 χώρες της Ε.Ε. με συντονιστικό φορέα την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, μέσω του George D. Behrakis Research Lab.

 

Στην εναρ εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, παρευρέθηκε η τμηματάρχης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκης Επιτροπής στην Ελλάδα για Πολιτικά θέματα και Πολιτική Ανάλυση,  Monika Ekstrom, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, dr Matus Ferech, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσωνας Φωτήλας και ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, dr David G. Horner.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα JATC, αλλά και διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας , από τον χώρο της επιστήμης και της ς.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η  Κλώντια Καρύδη – Μπενοπούλου, αντιπρόεδρος Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Φυσικής του Διαστήματος  Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ο αρχαιότερος υπολογιστής».

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος JATC, αναπληρωτής Πανεπιστημίου Αθηνών και Harvard,  Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε στον ηγετικό επιστημονικό ρόλο που έχει κατακτήσει η χώρα μας, στη μάχη για τον έλεγχο του καπνού και τον περιορισμό του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κ. Μπεχράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη του καπνίσματος στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό καπνιστών.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε για το τεράστιο ενδιαφέρον της ς για την πρωτοβουλία JATC, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην καρδιά του αντικαπνιστικού αγώνα που είναι η ενημέρωση, αρχικά για το κόστος για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Η συνήθεια του καπνίσματος «βάζει φρένο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας», είπε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης της νέας γενιάς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι, ότι «οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον είναι μεγάλες, αν αποφασίσουν να αρχίσουν το κάπνισμα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας,  Ευάγγελος Φιλόπουλος, είπε ότι θεωρεί ως κομβικό σημείο την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας από όλα τα ευρωπαϊκά για την διαφύλαξη χώρων ελεύθερων από καπνό, ενώ τόνισε ότι το θα ενισχύσει ουσιαστικά τον έλεγχο των προϊόντων καπνού και τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας.

Joint Action on Tobacco Control (JATC):   Καλύτερος έλεγχος των προϊόντων καπνού – Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας

Τo Joint Action on Tobacco Control είναι ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, το οποίο  χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και αναμένεται να εφαρμοστεί από 48 φορείς, σε 31 χώρες. Στόχος του είναι η υποστήριξη και σωστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αδειοδότηση, χρήση και κυκλοφορία των προϊόντων καπνού στα -μέλη της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας με τον συντονισμό του Joint Action on Tobacco Control αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την καλή συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των χωρών, αλλά και να επιβλέψει την ορθή τήρηση των κανόνων, στη διαδικασία εισαγωγής, από τους κατασκευαστές προϊόντων καπνού (καπνοβιομηχανίες), όλων των δεδομένων και συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα τους (συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων), σε μια κοινή βάση δεδομένων, την πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα EUCEG.

Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων θα αποτελέσει τη βάση για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, που θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς αδειοδότησης και κυκλοφορίας καπνικών προϊόντων, αλλά και να εκδώσει νέες ρυθμιστικές οδηγίες.

Η σωστότερη και πιο επιστημονική προσέγγιση στην επιτήρηση των προϊόντων καπνού, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία  της δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση