Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Τεχνική συζήτηση» Μητσοτάκη με Β. Σόιμπλε
«Τεχνική συζήτηση» Μητσοτάκη με Β. Σόιμπλε

«Τεχνική συζήτηση» Μητσοτάκη με Β. Σόιμπλε

Αν η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ κρατήθηκε χαμηλά, η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην έδρα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έμεινε πλήρως «κάτω από το ραντάρ».

Το 75λεπτο ραντεβού έληξε χωρίς δηλώσεις, χωρίς καν φωτογραφική κάλυψη. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίαζε το αναπτυξιακό όραμά του ενώπιον σημαντικών γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, δηλώνοντας την απόλυτη δέσμευσή του στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει και την πίστη στην ομάδα που θα κληθεί να τις υλοποιήσει.

Δεν ήταν μόνο η « κυρίων» που υπήρξε ανάμεσα στα επιτελεία Μητσοτάκη και Σόιμπλε να μη γίνουν από τη συνάντηση, για ευνόητους λόγους, ούτε μόνο η βούληση του κ. Μητσοτάκη να σει εμπιστοσύνης με τους συνομιλητές του κρατώντας απόρρητο το περιεχόμενο των μεταξύ τους συνομιλιών. Προφανώς ρόλο έπαιξε και το χθεσινό δημοσίευμα της με τον προβοκατόρικο τίτλο «Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης;» σε συνδυασμό με τη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης –παρότι και ο κ. Τσίπρας, τον Ιανουάριο του 2013 είχε συναντήσει τον κ. Σόιμπλε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης– και του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. ως ταυτιζόμενο με τους δανειστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν μια χρήσιμη συνάντηση «με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες», στην οποία ο κ. Σόιμπλε περισσότερο άκουγε τον συνομιλητή του, παρά μιλούσε. Από τη σύνθεση –τον πρόεδρο της Ν.Δ. συνόδευαν ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο δημοσιονομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας– εκτιμάται ότι η το νεοδημοκρατικό επιτελείο παρουσίασε τη δική του οικονομική πρόταση, η βασική φιλοσοφία της οποίας εστιάζει στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πεδίο για το οποίο ο κ. Σόιμπλε επικρίνει διαρκώς την Ελλάδα.

Σε αυτές, εξάλλου, εστίασε στο γεύμα που είχε χθες με 30 εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ανάμεσά τους, ο CEO της Fraport, εκπρόσωποι της , της Deutsche Telekom και όχι μόνο. Τον κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασαν ο CEO της Fraport Στέφεν Σούλτε και ο Γεργκ Ασμουσεν (δραστηριοποιείται πλέον στον ιδιωτικό τομέα) ως μεταρρυθμιστή πολιτικό και, με αναφορά στις δημοσκοπήσεις, ως «κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού έναντι του Αλέξη Τσίπρα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εστίασε στο όραμά του για την ανάπτυξη και τη θέσεων εργασίας και επανέλαβε τη δέσμευσή του σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 100 δισ. μέσα σε μια πενταετία.

«Είμαι απόλυτα δεσμευμένος στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνω. Εχω και την ομάδα να τις υλοποιήσω και ο ς λαός είναι ώριμος μετά επτά χρόνια ς και ξέρει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί», φέρεται να δήλωσε ενώπιον των επιχειρηματιών, οι οποίοι ρώτησαν τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι πεπεισμένος πως μπορεί να αλλάξει τη χώρα, κάτι που δεν συνέβη ούτε με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δυσκολίες στο

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιχειρηματίες εστίασαν στις δυσκολίες του επιχειρείν στην Ελλάδα και κυρίως στη ανάγκη για μείωση της φορολογίας και ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, μείωση της γραφειοκρατίας και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Εκτενής συζήτηση έγινε για το τελευταίο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στα οφέλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι τα προγράμματα διάσωσης πρέπει να είναι στοχευμένα στην ανάπτυξη και όχι στην υπερφορολόγηση, όπως είναι με ευθύνη της κυβέρνησης το τρίτο μνημόνιο, το οποίο επανέλαβε ότι θα ήταν αχρείαστο εάν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ολοκληρώσει την τετραετία.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση