Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τα τρία στάδια και οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων
Τα τρία στάδια και οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων

Τα τρία στάδια και οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων

Η πρώτη φάση επιστροφής στην, μερική, είναι προ των πυλών. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν οι τελικές διαβουλεύσεις ενόψει του διαγγέλματος του Κυριάκου Μητσοτάκη με το οποίο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρώτο στάδιο –από τα τρία συνολικά– ώστε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα τέλη Ιουνίου να έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, έστω και με νέα δεδομένα.

Η προσπάθεια ωστόσο που θα γίνει τους επόμενους περίπου δύο μήνες μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς θα πηγαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και κάθε φορά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει της εικόνας που διαμορφώνεται από την πρώτη άρση. Συνεπώς δεν μπορεί να αποκλειστεί παράλληλα με τη χαλάρωση να υπάρχει κατά τόπους, όπου εντοπίζεται πρόβλημα, και επαναφορά των μέτρων.

Η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα έχει γενικά τρεις χρονικά φάσεις: αρχές Μαΐου, τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου. Ο γενικός κανόνας είναι ότι «ανοίγει» νωρίτερα ό,τι δεν προκαλεί συνωστισμό και μπορεί να λειτουργήσει και «έξω», μια λέξη που θα την ακούμε συχνά. Το γεγονός άλλωστε πως έρχεται καλοκαίρι βοηθάει πολύ.

Το πρώτο άνοιγμα λοιπόν θα ξεκινήσει με τα καταστήματα και τα κομμωτήρια. Συγχρόνως αναμένεται και η κατάργηση, μερική ή ολική, του sms. Τα εστιατόρια και τα καφέ που θα ανοίξουν σε επόμενο γύρο, θα λειτουργούν με τραπεζοκαθίσματα μόνο έξω και σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί επέκταση καθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια με ειδική άδεια από τους δήμους.

Τα σχολεία είναι μία κατηγορία ξεχωριστή και κρίσιμη. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες αλλά όχι συγχρόνως. Βέβαιο είναι πως μετά τις 10 Μαΐου θα ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η πρωτοβάθμια θα πάει δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στα τέλη Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς.

Κομβική για τις τελικές αποφάσεις είναι η χρονική απόσταση που θα χωρίζει κάθε άνοιγμα. Αν δηλαδή θα είναι κάθε μία ή κάθε δύο εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο τίποτα, καθώς θα μετρείται ο αντίκτυπος κάθε ανοίγματος, αν δηλαδή θα προκαλείται αύξηση κρουσμάτων και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Η εξίσωση πάντως που αφορά τα σχολεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την επιστροφή των γονιών στις δουλειές, καθώς οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι μία κοινωνική ομάδα που πρέπει να αποφεύγει περισσότερο από κάθε άλλον τον συγχρωτισμό. Στα προκρίνεται το σενάριο να γίνεται χρήση τους μόνο με μάσκα και με το μισό επιβατικό κοινό από όσο χωράει το κάθε μέσο. Αυτό βέβαια μειώνει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του κοινού, κάτι που μπορεί να λυθεί με την ενίσχυση κάποιων δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής. Τέλος, όσον αφορά το κρίσιμο ειδικά για την κομμάτι του τουρισμού, το σχέδιο είναι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.

Τέσσερις νέοι θάνατοι και έντεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Έντεκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.517, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.181 (46,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σαράντα έξι συμ μας νοσηλεύονται . Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 13 (28,3%) είναι και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, εξήντα τέσσερις έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 134 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 35 ήταν (26.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση