Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τα τρία «αγκάθια» της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Τα τρία «αγκάθια» της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Τα τρία «αγκάθια» της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Με διαφωνίες και σε τρία σημαντικά θέματα –τον νόμο Κατσέλη, τον κατώτατο μισθό και τις ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως την Εγνατία Οδό–, ξεκινούν τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα συγκεκριμένα θέματα δεν αποκλείεται τελικά να φτάσουν προς συζήτηση ακόμη και στο Eurogroup της 11ης Mαρτίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση ή μη των 750 εκατ. ευρώ των SMPs και ΑNFAs (επιστροφή κερδών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν).

Πρόκειται για θέματα πολιτικά ευαίσθητα, στα οποία η κυβέρνηση προφανώς θα ήθελε να αποφύγει αντιδημοφιλείς λύσεις, ιδίως στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, το επίμαχο σημείο είναι το όριο της αξίας της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας. Οπως είναι γνωστό, το όριο αυτό φτάνει σήμερα στις 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Οι τράπεζες θέλουν να κατέβει το όριο αυτό στις 100.000 ευρώ και οι θεσμοί βρίσκονται σε ανάλογο μήκος κύματος. Εξ ου και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, θα είναι ευκολότερο να συμφωνήσουν και οι θεσμοί. Ακόμη, όμως, δεν βρισκόμαστε εκεί. Το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη δεν θα αναπροσαρμόζει απλώς τα όρια του σημερινού νόμου, αλλά θα είναι ένα εντελώς νέο πλαίσιο, ανάλογο με το κυπριακό μοντέλο, που θα προβλέπει δυνατότητα «κουρέματος» εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει την αξία του ακινήτου. Οπως προκύπτει από σύσκεψη προετοιμασίας των συναντήσεων της ερχόμενης εβδομάδας, το όριο θα αφορά την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Επιπλέον, το νέο σχήμα θα προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από το κράτος, με εισοδηματικά κριτήρια. Το σχετικό όριο θα καθοριστεί με βάση τα περιθώρια που δίνει το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ.

Για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση προτάσσει τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής του υπουργείου, που προβλέπουν αυξήσεις μεταξύ 5% και 10%, με επικρατέστερο ένα ενδιάμεσο σενάριο της τάξης του 7,5%. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει εμμέσως, διά στόματος Πιερ Μοσκοβισί, τις ανησυχίες της ως προς το ύψος των αυξήσεων, συνιστώντας «σύνεση» και προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις πρέπει να είναι συμβατές με την οικονομική κατάσταση και το επίπεδο της ανεργίας. Η κυβέρνηση αναμένεται να πιέσει για σχετικά υψηλές αυξήσεις, καθώς στο συγκεκριμένο μέτρο, που θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου, ποντάρει πολλά, ενόψει εκλογών.

Για την Εγνατία Οδό, οι θεσμοί εκφράζουν έντονη δυσφορία για τις καθυστερήσεις, για τις οποίες θεωρούν ότι φέρει ευθύνες ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, και τονίζουν ότι είναι επείγον να αρχίσει να σημειώνεται κάποια πρόοδος και να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή θέματα. Πέρα από τα παραπάνω τρία «αγκάθια», σημαντική εκκρεμότητα είναι η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων στα υπουργεία, η οποία –αν και εκκρεμεί από το περασμένο καλοκαίρι– δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προθεσμία που έχει θέσει η Κομισιόν για να ικανοποιηθούν τα 16 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. «Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ», είπε χθες αρμόδια κυβερνητική αξιωματούχος.

Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει, επίσης, με πρόσφατη επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, ότι πέραν των 16 προαπαιτουμένων, περιμένει ενημέρωση για το πιθανό κόστος των επικείμενων δικαστικών αποφάσεων για τις περικοπές των συντάξεων και των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να το αντιμετωπίσει.

Οι θεσμοί έχουν εκτιμήσεις για κόστος της τάξης των 6-14 δισ. ευρώ, ενώ στην Αθήνα κυβερνητικοί υπολογισμοί το ανεβάζουν μέχρι και στα 29 δισ. ευρώ, εφόσον η αναδρομικότητα ισχύσει για όλους και από το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, η κυβέρνηση σκοπεύει να «απαντήσει» σε πιθανές δημοσιονομικά καταστροφικές δικαστικές αποφάσεις, κυρίως, με ψήφιση νέων νόμων. Διαφορετικά, ο προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το κόστος. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών την Τρίτη.

Κίνδυνος εκτροχιασμού από δικαστικές αποφάσεις

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους θεσμούς για μια δημοσιονομική βόμβα που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 29 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις αναγνώρισης αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για παράνομες περικοπές συντάξεων και δώρων.

Εν αναμονή των αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξηγήσει, κατά την προσεχή αξιολόγηση που ξεκινάει τη Δευτέρα, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πιθανό κόστος. Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έχουν εκπονήσει μελέτη για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και σχέδιο για την κάλυψη του κόστους. Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι μόνιμη, αλλά εφάπαξ.

Ειδικώς, μάλιστα, για το θέμα των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, η ίδια πηγή είπε ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί πως πρέπει να αποκατασταθούν, η κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει νομοσχέδιο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αν η αναγνώριση αναδρομικών από τα δικαστήρια για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους καλύψει μεγάλη χρονική περίοδο, το κόστος, όπως προκύπτει από τα σενάρια που έχουν εκπονήσει τα ίδια τα αρμόδια υπουργεία, θα είναι απαγορευτικό και δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με σταδιακή εξόφληση. Ειδικότερα:

• Για τις συντάξεις, το κόστος ενδέχεται να εκτιναχθεί ακόμη και στα 24 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, το κόστος εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση λοιπόν που κριθεί τελεσίδικα ότι θα πρέπει να επιστραφούν ποσά συντάξεων από το 2012 έως και το τέλος του 2018, το κόστος αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ. Εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και το τέλος του 2018, φθάνουν τα 9 με 12 δισ. ευρώ. Τέλος, εάν η περίοδος επιστροφών αφορά το διάστημα από την απόφαση του ΣτΕ έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τότε το κόστος εκτιμάται κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ.

• Για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος είναι 640-800 εκατ. ευρώ. Ετσι, αν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2015, η δημοσιονομική επιβάρυνση φτάνει τα 1,9-2,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αναγνωριστούν από το 2012 θα είναι 3,8-4,8 δισ. Ακόμη υψηλότερη εκτίμηση είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανεβάζοντας το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων στο 1,6 δισ. ευρώ και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός. Γι’ αυτό προφανώς και είπε χθες η υψηλόβαθμη πηγή ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί νέος νόμος.

Eίναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια δικαστική εξέλιξη που δεν θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό, αλλά ακόμη και στην πιο μετριοπαθή διεκδικήσεων το κόστος θα είναι και πάλι βαρύ και θα χρειαστεί να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό έχουν ζητήσει, εξάλλου, ήδη οι θεσμοί.

Ρυθμίσεις οφειλών

Σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα απασχολήσουν, επίσης, τις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας, ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι άμεσα θα έρθει αυτή που θα δίνει δυνατότητα εξόφλησης σε έως 120 δόσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Με νομοθετική ρύθμιση, εξάλλου, θα δοθεί η δυνατότητα σε οφειλέτες της εφορίας να «χτίζουν» ακατάσχετο λογαριασμό, εφόσον εξοφλούν με συνέπεια τις δόσεις τους. Κατά το β΄ εξάμηνο του χρόνου θα ενεργοποιηθεί «ολιστική» ρύθμιση για τις οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τράπεζες, μέσω ενός μόνιμου εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ιδιωτικοποιήσεις

Καθυστερήσεις στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αναγνώρισε, εξάλλου, ο ίδιος υψηλόβαθμος παράγων, ενώ οι θεσμοί μιλούν για μηδενική πρόοδο.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι επίκειται άμεσα η προκήρυξη για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό και η υπογραφή σύμβασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πως υπάρχει πρόοδος στα ΕΛΠΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίων του υπουργείου Ενέργειας για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε εμπορία και υποδομές, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και του υπουργείου Ναυτιλίας για τα λιμάνια. Στο θέμα του κατώτατου μισθού, για το οποίο οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ανησυχίες και ο επίτροπος συνέστησε προχθές «σύνεση», ο υψηλόβαθμος παράγων, ερωτηθείς αν αντέχει η οικονομία αυξήσεις της τάξης του 5%-8%, περιορίστηκε να πει: «Κάπου εκεί».

Οι θεσμοί θα συναντηθούν με τον κ. Τσακαλώτο την Τρίτη, αφού επιστρέψει από το Eurogroup, και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή. Παρά τις πολλές εκκρεμότητες, η πηγή του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσε χθες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί η δόση των ANFAs και SMPs, την οποία ο κ. εκτίμησε προχθές στα 750 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στην Περιφερειακή Παράταξη του Κ. Αγοραστού προσχώρησε ο περιφερειακός σύμβουλος Αθ. Ακρίβος… - https://t.co/T1ozuf5kqn -

  • Αναστολή λειτουργίας σχολείων στο Δήμο Νοτίου Πηλίου #αναστολήλειτουργίαςσχολείων - https://t.co/PTFs4NZ0cs -

  • Στο Australian Open στη Μελβούρνη ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καλαμπάκας - https://t.co/St4bjCvfbY… -

"Αλιεύοντας" την είδηση