Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τα τέσσερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης
Τα τέσσερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Τα τέσσερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Η πολυδιάστατη διαπραγμάτευση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση φαίνεται πώς συνεχίζεται με την Αθήνα να πιέζει κυρίως σε πολιτικούς όρους και τους δανειστές να επιμένουν στην εξεύρεση τεχνικών λύσεων σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται σε τέσσερα μέτωπα – ορόσημα:

1.   Στο . Η κυβέρνηση περιμένει μία θετική δήλωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται κάτι περισσότερο από μία «χλιαρή» ανακοίνωση. Μία δήλωση που θα αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες στις τεχνικές συζητήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα επισημαίνει και την ανάγκη να καλυφθεί η απόσταση που συνεχίζει να υπάρχει.

2.   Στην αποπληρωμή του την Τρίτη της δόσης ύψους 710 εκατ. ευρώ. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες τα κεφάλαια είναι , τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες υπήρξαν εισηγήσεις να μην καταβληθούν στο Ταμείο, ώστε να καταστεί σαφές προς όλους ότι τα ταμειακά του κράτους δεν είναι επαρκή και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «τρύπα» στα κρατικά τον Μάιο υπολογίζεται σε 1,6 δις ευρώ. Πάντως, φαίνεται ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε η άποψη της αποπληρωμής του , καθώς θα ξεκίναγε ένας νέος κύκλος εντονότερων πιέσεων ρευστότητας προς την χώρα.

3.   Στη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Τετάρτη θα αποφασιστεί εάν θα απομειωθεί περαιτέρω η αξία των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα. Η απόφαση αυτή δεν εξαρτάται από τις .

4.   Στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Μετά το της Δευτέρας, αναμένεται ότι το θα συνεδριάσει εκ νέου για συνεχιστεί η δουλειά που έχει ξεκινήσει. Η κατάσταση, όμως, είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι απαιτούνται περί τα 3 δις ευρώ μέτρα για φέτος, ώστε να κλείσει ο με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υποχωρούν ούτε στις εργασιακές αλλαγές, ούτε σε εκείνες στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ και η κυβέρνηση διατυπώνει δημοσίως ότι δεν κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στην ασφαλτόστρωση του δρόμου #Λεφόκαστρο-#Κάλαμος προχωρά η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου - https://t.co/Zgq7IMq72A… -

  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Ξυνόβρυσης #ΤΚΞυνόβρυσης - https://t.co/SCP4MNIFLT -

  • Ποσό 106 εκ. ευρώ από τους #ΚΑΠ στους Δήμους της Μαγνησίας #ΚΑΠ - https://t.co/Z0nlDVcftk -

"Αλιεύοντας" την είδηση