Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τα τέσσερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης
Τα τέσσερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Τα τέσσερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Η πολυδιάστατη διαπραγμάτευση που έχει επιλέξει η φαίνεται πώς συνεχίζεται με την να πιέζει κυρίως σε πολιτικούς όρους και τους δανειστές να επιμένουν στην εξεύρεση τεχνικών λύσεων σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται σε τέσσερα μέτωπα – ορόσημα:

1.   Στο Eurogroup. Η κυβέρνηση περιμένει μία θετική δήλωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται κάτι περισσότερο από μία «χλιαρή» ανακοίνωση. Μία δήλωση που θα αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες στις τεχνικές συζητήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα επισημαίνει και την ανάγκη να καλυφθεί η απόσταση που συνεχίζει να υπάρχει.

2.   Στην αποπληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη της δόσης ύψους 710 εκατ. ευρώ. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα, τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες υπήρξαν εισηγήσεις να μην καταβληθούν στο Ταμείο, ώστε να καταστεί σαφές προς όλους ότι τα ταμειακά του κράτους δεν είναι επαρκή και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «τρύπα» στα κρατικά τον Μάιο υπολογίζεται σε 1,6 δις ευρώ. Πάντως, φαίνεται ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε η άποψη της αποπληρωμής του ΔΝΤ, καθώς θα ξεκίναγε ένας νέος κύκλος εντονότερων πιέσεων ρευστότητας προς την χώρα.

3.   Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Τετάρτη θα αποφασιστεί εάν θα απομειωθεί περαιτέρω η αξία των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές για να αντλούν ρευστότητα. Η απόφαση αυτή δεν εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις.

4.   Στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, αναμένεται ότι το Brussels Group θα συνεδριάσει εκ νέου για συνεχιστεί η δουλειά που έχει ξεκινήσει. Η κατάσταση, όμως, είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι απαιτούνται περί τα 3 δις ευρώ μέτρα για φέτος, ώστε να κλείσει ο προϋπολογισμός με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υποχωρούν ούτε στις εργασιακές αλλαγές, ούτε σε εκείνες στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ και η κυβέρνηση διατυπώνει δημοσίως ότι δεν κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση