Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τα τέσσερα «αγκάθια» του συμβουλίου αρχηγών
Τα τέσσερα «αγκάθια» του συμβουλίου αρχηγών

Τα τέσσερα «αγκάθια» του συμβουλίου αρχηγών

Η μετρ του ασφαλιστικού ήταν χθες ένα από τα κύρια θέματα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που συνήλθε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη σύσκεψη με πρόταση για τη συγκρότηση δύο διακομματικών επιτροπών, η μία για το ασφαλιστικό και η άλλη για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ζήτησε από τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ορίσουν εκπροσώπους στις επιτροπές αυτές, είτε πολιτικά πρόσωπα είτε τεχνοκράτες, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κοινών προτάσεων για το ασφαλιστικό σχετικά σύντομα και για τη συνταγματική αναθεώρηση χωρίς πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

Οι θέσεις των αρχηγών

Με αυτό τον ελιγμό, ο κ. Τσίπρας θέλησε να αποφύγει την παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης για το θέμα και του σχεδίου που έχει ήδη επεξεργασθεί το υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και η κ. Φώφη Γεννηματά αρνήθηκαν, εμμένοντας στη γραμμή επί της οποίας είχαν προδιαθέσει κατά τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, η κ. Γεννηματά, αναφορικά με το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, επισήμανε ότι ήδη λειτουργεί σχετική στη Βουλή και δεν είναι δυνατόν να σχηματισθεί και άλλη , που θα λειτουργεί παράλληλα, θέτοντας και ζήτημα συνταγματικότητας μιας τέτοιας επιλογής. Ο κ. επίσης αρνήθηκε συμμετοχή του κόμματός του στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, ενώ, σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, έθεσε την παράμετρο αλλαγής του εκλογικού νόμου μέσα στο 2016. Ο κ. Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να λάβουν υπ' όψιν ότι το Grexit παραμένει στο τραπέζι και ότι δεν θα πρέπει να υπονομευθεί η συναίνεση, ενώ επανέλαβε τη θέση του για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά την άρνηση επί της πρότασής του για τον σχηματισμό επιτροπής σχετικά με το ασφαλιστικό, ζήτησε από τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς να συντάξουν μία κοινή δήλωση, με την οποία να τοποθετούνται κατά της μείωσης συντάξεων, πρόταση η οποία έγινε δεκτή με μεγάλο σκεπτικισμό από τους υπολοίπους. Στη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, άνοιξε και θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο κ. Πλακιωτάκης αντέδρασε, λέγοντας ότι το θέμα είναι εκτός της ατζέντας με την οποία συνεκλήθη η σύσκεψη και ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να συζητηθεί παρεμπιπτόντως.

Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού ότι επιλέγει να ανοίξει το θέμα αυτό τώρα, προκειμένου να καλύψει τον ορυμαγδό από το ασφαλιστικό. Τέλος, επανέλαβε ότι είναι γνωστή η θέση του κόμματός του υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων.

Το

Το θέμα επί του οποίου έδειξαν να διαμορφώνονται συγκλίσεις και να μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος ήταν αυτό της διαχείρισης του προσφυγικού, η συζήτηση για το οποίο είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς, πέραν της μεγάλης πίεσης που υφίσταται η χώρα μας, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας, με βασικό στόχο να μη μείνει η Αθήνα στο περιθώριο των κρίσιμων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν.

Ως προς την κοινή δήλωση, διεφάνη κοινός τόπος επί του προσφυγικού. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν σε ενδεχόμενη συμπερίληψη σε αυτήν του θέματος των συντάξεων, ενώ η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος φαίνεται ότι οδεύουν προς τη Βουλή για περαιτέρω συζήτηση. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όπως ήταν προγραμματισμένο, μέσα σε μάλλον αμήχανο και χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες. Αλλωστε, το των προηγούμενων ημερών είχε προδιαθέσει για μια τέτοια εξέλιξη. Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος υπό το οποίο επιχειρείται η συνεννόηση, είναι ότι η κ. Ολγα Γεροβασίλη και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είχαν φραστική αντιπαράθεση, όταν η πρώτη άρχισε ενημέρωση των δημοσιογράφων, κάτι που ο δεύτερος θεώρησε μη σωστό ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού μεταδίδεται το κλίμα ότι η τελευταία κίνησή του στην πολιτική σκακιέρα, το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το , το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νέου πολιτικού ήθους που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει στην πολιτική ζωή του τόπου, με ευρύ διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τα μείζονα ζητήματα.

Αυτό ως επίσημη γραμμή, διότι παρασκηνιακά ακόμη και άμεσοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα κάνουν λόγο για κινήσεις που υπαγορεύονται με μοναδικό κριτήριο την παράταση του κυβερνητικού βίου, με διάχυση ευθυνών στα ζητήματα εκείνα από τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα πέραν της φθοράς.

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση