Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του αριθμού «112»
Τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του αριθμού «112»

Τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του αριθμού «112»

Σε πιλοτική λειτουργία βρίσκεται πλέον το σύστημα έγκαιρης ειδος «112» σχεδόν δέκα χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το περασμένο Σάββατο στάλθηκαν μηνύματα σε πάνω από 5 εκατ. κινητά τηλέφωνα που ήταν ενεργοποιημένα σε όσες Περιφέρειες της χώρας βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, ο γενικός Πολιτικής Προστασίας τόνισε σε γραπτή δήλωσή του «προχωράμε σε έργα προς όφελος της προστασίας της ς και της περιουσίας των πολιτών».

Στην έναρξη λειτουργίας του «112» αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξή του και ο συναρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Διευκρίνισε ότι το σύστημα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και ξεκαθάρισε ότι θα είναι πλήρως διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους. «Βρισκόμαστε στη λεγόμενη “ενδιάμεση λύση” και έχει να κάνει με τη δυνατότητα αποστολής σε συγκεκριμένες, επιλεγμένες περιοχές» τόνισε στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά». Διευκρίνισε ότι καθώς το σύστημα δε λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του ορισμένα κινητά λάε –το Σάββατο– παραπάνω του ενός μηνύματα. «Αυτή είναι η αδυναμία του sms. Οσες βλέπουν το κινητό, τόσα τα μηνύματα που θα λάβει». Στη κανονική λειτουργία του, διευκρίνισε, το σύστημα θα μπορεί να απομονώνει τα κινητά που βρίσκονται ενεργοποιημένα σε μια συγκεκριμένη περιοχή και να στέλνει ειδοποιήσεις μέσω της τεχνολογίας «εκπομπής κυψέλης» ή cell broadcasting.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή πυρκαγιά στον Υμηττό, οι ιθύνοντες της ενικής ραμματείας Πολιτικής Προστασίας εξήγησαν ότι στον οικισμό Προσήλιο υπήρχαν περίπου 100 κατοικίες και επελέγη οι κάτοικοί τους να ειδοποιηθούν από αστυνομικούς αντί να σταλεί sms, προκειμένου να αποφευχθεί πανικός. «Επιλέξαμε να τους ξυπνήσουμε πηγαίνοντας πόρτα πόρτα αντί να στείλουμε γραπτό μήνυμα σε 502.300 κινητά που ήταν ενεργοποιημένα στην . Εξάλλου, στη διάρκεια της νύχτας το γραπτό sms δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το μεγάφωνο του περιπολικού της Αστυνομίας», διευκρίνισε μιλώντας χθες στην «Κ» στέλεχος της Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για σήμερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται στις Περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Στις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση