Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τα «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Τα «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Τα «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Οι δηλώσεις των ηγετών των δύο πιο σημαντικών δυνάμεων της Eνωσης πριν από την έναρξη της Συνόδου ήταν ενδεικτικές των διαφορετικών προσεγγίσεων. Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναπτύξει μια «πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», παρά τις δυσκολίες που υφίστανται, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ υπονόησε σαφώς ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στην Αγκυρα. «Η διπλωματία έχει τον πρωταρχικό ρόλο» για την αποκλιμάκωση στην περιοχή, είπε.

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τονίζοντας ότι η έχει πληροφορίες πως τζιχαντιστές έχουν καταφθάσει στο από τη Συρία – «κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό και θα το συζητήσουμε σήμερα» (η σαφής υπόνοια ήταν ότι αυτό συνέβη με υπαιτιότητα της Αγκυρας). Σημείωσε πως η Ε.Ε. «πρέπει να βρει έναν τρόπο να εμπλακεί εκ νέου σε έναν απαιτητικό διάλογο με την Τουρκία». Αλλά τόνισε ότι η αλληλεγγύη προς την και την Κύπρο είναι «μη διαπραγματεύσιμη». «Οταν ένα άλλο κράτος-μέλος δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος. Παράλληλα, σε δηλώσεις του χθες το πρωί, ο Γάλλος υφ Ευρώπης (και μέχρι πρότινος βασικός σύμβουλος του κ. Μακρόν σε ευρωπαϊκά θέματα) Κλεμόν Μπον είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο των κυρώσεων.

Η Ισπανία

Στη γερμανική γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία. Μετά τη του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ χθες, πριν από την έναρξη της Συνόδου, ισπανικές πηγές τόνισαν τη στήριξη της Μαδρίτης στη γερμανική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δραστηριότητα του κ. Σάντσεθ προς υποστήριξη των πρωτοβουλιών της κ. Μέρκελ. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη προς την και την Κύπρο, σημείωναν οι ίδιες πηγές, αλλά πρόσθεταν ότι η Ισπανία εξαρχής έδινε προτεραιότητα στον διάλογο με την Τουρκία.

Σκληρή στάση Κουρτς

Την πιο σκληρή στάση τήρησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο κ. Κουρτς είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις για την ααράθεση με την Ελλάδα επί των θαλασσίων ζωνών και τις διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων και μελών της αολίτευσης».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση