Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Τα πρώτα βήματα του 5G
Τα πρώτα βήματα του 5G

Τα πρώτα βήματα του 5G

Όσοι διαθέτουν συσκευές κινητής συμβατές με δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G) και βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα και στη , καθώς και σε αστικά κέντρα όπου έχουν τοποθετηθεί τα κατάλληλα κεραιοσυστήματα, θα έχουν, ήδη, παρατηρήσει σημαντική αύξηση της ταχύτητας, όπως και μείωση του χρόνου απόκρισης (πόσο γρήγορα φθάνει η πληροφορία από τον αποστολέα στον παραλήπτη) του Ίντερνετ που λαμβάνουν μέσω των δεδομένων (data) τους.

Ύστερα από μόλις δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη χορήγηση φάσματος 5G, οι δύο από τους τρεις παρόχους, η και η Wind, έχουν ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G και ανάλογα θα πράξει η Vodafone από την 1η Ιανουαρίου.

Και με το τυπικό σκέλος της διαδικασίας, την υπογραφή των συμβάσεων, δεκαπενταετούς διάρκειας, παραχώρησης φάσματος στις τρεις εταιρείες να αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν εκπνεύσει το 2020, οι πάροχοι έχουν ως κορυφαία προτεραιότητα την ταχύτερη του δικτύου 5G. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σε σχέση με το δίκτυο 4G, σημαντική αύξηση της ταχύτητας αναμένεται να υπάρξει, σταδιακά, από την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να ενεργοποιηθούν ορισμένα από τα κεραιοσυστήματα των παρόχων, που θα χρησιμοποιούν, σε πρώτη φάση, συχνότητες 3,5 GHz. Σημειώνεται ότι το φάσμα που χορήγησε η ΕΕΤΤ αφορά τις συχνότητες στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz.

ta-prota-vimata-toy-5g-to-kras-test-tis-k0
Η δοκιμή του 5G, που πραγματοποίησε η «Κ» με ένα πιστοποιημένο κινητό 5G iPhone 12 mini και κάρτα Sim της , φανερώνει ταχύτητες από 250 Mbps στα προάστια της Αθήνας, όπως το , και άνω των 600 Mbps σε περιοχές του κέντρου, όπως τα Ιλίσια.

Με τα αυτά, η δοκιμή του 5G που πραγματοποίησε η «Κ», με ένα πιστοποιημένο κινητό 5G iPhone 12 mini και κάρτα Sim της Cosmote, φανερώνει ταχύτητες από 250 Mbps στα προάστια της Αθήνας, όπως στο , και άνω των 600 Mbps σε περιοχές του κέντρου, όπως τα Ιλίσια. Οσο προχωράει η του δικτύου πέμπτης γενιάς, εκτιμάται ότι οι ταχύτητες θα αυξάνονται, ξεπερνώντας το 1 Gbps, επιτρέποντας τη λήψη (download), για παράδειγμα, μιας ταινίας σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Πώς όμως διαμορφώνεται σήμερα ο του 5G στην ; Η Cosmote προσφέρει υπηρεσίες 5G σε Αθήνα, , Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, και Μυτιλήνη. Προϋπόθεση βέβαια είναι οι χρήστες να διαθέτουν κάρτα SIM Cosmote και κάποια από τις πιστοποιημένες με το δίκτυο πέμπτης γενιάς της εταιρείας συσκευές κινητής. Η λίστα, που βαίνει αυξανόμενη, περιλαμβάνει τις συσκευές Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10, Samsung Galaxy S20 Ultra.

H Wind προσφέρει υπηρεσίες 5G σε Αθήνα (πλατεία Συντάγματος, Πειραιάς, Μικρολίμανο, Moσχάτο, Δραπετσώνα, μαρίνα Φλοίσβου, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εμπορικό κέντρο Γλυφάδας, πλαζ Βουλιαγμένης, Smart Park, Αττικό Ζωολογικό Πάρκο) και Θεσσαλονίκη (πλατεία Δικαστηρίων, , ΔΕΘ-Βελλίδειο). H λίστα των πιστοποιημένων συσκευών της εταιρείας περιλαμβάνει τις συσκευές Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T Lite, Huawei P40 DS και Huawei P40 Pro DS. Σύντομα αναμένεται να προστεθούν νέες συσκευές, όπως τα Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max και το Samsung Galaxy S20 Ultra.

Η Vodafone αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G (Vodafone Giga Network 5G) στις αρχές του , οπότε θα γίνουν γνωστές οι περιοχές που θα καλύπτονται από το δίκτυό της, όπως και ποιες συσκευές είναι συμβατές.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

  • Εκδήλωση στο ΚΠΕ Μακρινίτσας για τον ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου #ΚΠΕΜακρινίτσας - https://t.co/u6GH17WZFv -

"Αλιεύοντας" την είδηση