Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης
Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Κοινό τόπο σε πέντε ανοιχτά θέματα επιδιώκει να βρει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Χθες και σήμερα, η Αθήνα στέλνει τις προτάσεις της για όλα τα καυτά ζητήματα και αναμένει αύριο και μεθαύριο τις απαντήσεις των θεσμών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να υπάρξει μια αρχική μεταξύ των δύο πλευρών εντός της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά , σύμφωνα με πληροφορίες ο τομέας στον οποίο εντοπίζεται αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη απόσταση είναι οι εργασιακές αλλαγές. Ειδικότερα:

1. Μακροοικονομικές προβλέψεις. Οι δύο πλευρές συγκλίνουν στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος στόχος για την ανάπτυξη το 2015 αναμένεται να τεθεί στο επίπεδο του 0,5%.

2. Δημοσιονομικοί στόχοι. Για φέτος εκτιμάται ότι θα συμφωνηθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1%-1,5% του , για το 2016 θα αυξηθεί στο 1,5%-2% του και για το 2017 και τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ.

3. Νέα μέτρα. Για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, η κυβέρνηση προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων. Βασικότερη είναι η αλλαγή των συντελεστών . Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις και θα θεσπιστούν δύο νέοι συντελεστές. Ενας υψηλός (18% – 20%) και ένας χαμηλός (8% – 9%). Ωστόσο, υπάρχουν και σενάρια που περιλαμβάνουν και έναν ενδιάμεσο συντελεστή στα επίπεδα του 13% – 13,5% για πολύ λίγες και συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Το πού θα κλείσουν οι νέοι συντελεστές αποτελεί πολιτική απόφαση για το ποια προϊόντα θα επιβαρυνθούν και ποια θα ελαφρυνθούν.

Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς χωρίς τις μειώσεις που πέρασαν φέτος για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Επιπλέον έσοδα αναμένονται και από την του φόρου πολυτελείας, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες άλλες εισφορές (π.χ. τέλος διαμονής). Παράλληλα, η Αθήνα θα προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την πληρωμή παλαιότερων φόρων, καθώς και για την ενίσχυση των ελέγχων κ.λπ. Σε περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, η κυβέρνηση εξετάζει και την του ανώτατου συντελεστή στον φόρο εισοδήματος (για 42.000 ευρώ εισόδημα και άνω).

4. Εργασιακά. Η κυβέρνηση επιμένει στην αλλαγή του καθεστώτος συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην του κατώτατου μισθού, την ώρα που οι δανειστές διαφωνούν και εμμένουν στις αλλαγές στις .

5. Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτάσσει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και με αυτό το επιχείρημα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Επίσης, η θα καταβληθεί σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ακινητοποιημένο το "Ερατώ" στην Αλόννησο λόγω μηχανικής βλάβης #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/nhkmojdzSX -

  • Αιφνίδιος θάνατος 41χρονου στη Νέα Ιωνία #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/RBFyki7io6 -

  • Μητσοτάκης στo Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας #EUMED9 - https://t.co/0ALzsPUEMi -

"Αλιεύοντας" την είδηση