Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τα κριτήρια χορήγησης κρατικού δανείου στις επιχειρήσεις
Τα κριτήρια χορήγησης κρατικού δανείου στις επιχειρήσεις

Τα κριτήρια χορήγησης κρατικού δανείου στις επιχειρήσεις

Ξεπέρασαν τις 139.000 οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή ή διαφορετικά το κρατικό δάνειο ύψους 1 δισ. . Από σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την ξεκινούν να ελέγχουν τα στοιχεία των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα για να διαπιστωθεί πόσες από όσες έκαναν αίτηση θα λάβουν το κρατικό δάνειο. Εν συνεχεία θα αναλυθούν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο θα προκύψει το ποσό που θα λάβει κάθε μία επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα για τη χορήγηση του κρατικού δανείου περιλαμβάνονται η πτώση του τζίρου, τα στοιχεία των εισροών, η ένταξη σε ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα οφέλη που έλαβε και η μείωση των κερδών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα λάβει υπόψη του:

1. Τους τζίρους Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών. Με τον έλεγχο αυτό θέλει να διαπιστώσει σε κανονικές συνθήκες τον τζίρο που έκανε κάθε επιχείρηση τον συγκεκριμένο μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημία.

2. Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση έκανε χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 , καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.

3. Για τη χορήγηση του δανείου θα ληφθεί υπόψη και η μείωση των κερδών κατά τον μήνα Μάρτιο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μία επιχείρηση που πουλάει τηλεοράσεις έχει πτώση του τζίρου 5 εκατ. ευρώ. Φυσικά δεν θα πληρώσουμε τις τηλεοράσεις που δεν πωλήθηκαν αλλά θα συνυπολογισθεί στον αλγόριθμο η μείωση του κέρδους για τον Μάρτιο.

4. Τα στοιχεία των εισροών, δηλαδή των αγορών που πραγματοποίησε τον Μάρτιο η επιχείρηση.

Πότε θα δοθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να πιστώσει στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές Μαΐου τα ποσά που θα προκύψουν στις επιχειρήσεις. Δεν αποκλείεται το δάνειο να δοθεί σε δύο . Η πρώτητέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου και η δεύτερη τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι όσοι επιλεγούν για τη χορήγηση του δανείου θα πρέπει να το αποπληρώσουν σε διάστημα πέντε ετών με περίοδο χάριτος τον πρώτο χρόνο. Το πλεονέκτημα της δράσης είναι ότι τα κεφάλαια κίνησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες των τραπεζών. Αυτά τα δεδομένα θα εμφανιστούν στην ειδική εφαρμογή της , όπως επίσης οι όροι των δανείων π.χ. το επιτόκιο και όσοι συμφωνούν απλώς θα κλικάρουν και θα πιστώνεται το ποσό στον λογαριασμό τους.

Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελουμένων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος Taxis. Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.). Επί της ουσίας, με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία.

Οπως έχουν δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. και ο αρμόδιος υφυπουργός και συντονιστής του προγράμματος Θ. Σκυλακάκης, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή καη προβληματική λόγω της ς του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να επαναληφθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για μία ακόμα φορά τον Μάιο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση