Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τα επικρατέστερα σενάρια για τις τράπεζες τη Δευτέρα
Τα επικρατέστερα σενάρια για τις τράπεζες τη Δευτέρα

Τα επικρατέστερα σενάρια για τις τράπεζες τη Δευτέρα

Μονόδρομο χαρακτηρίζουν στελέχη τραπεζών την επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές είτε οργανωμένα είτε εξ ανάγκης, μετά την της ΕΚΤ να μην αυξήσει το όριο του ELA.

Σημειώνεται ότι μεθαύριο Τρίτη εκπνέει και η του ελληνικού προγράμματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας όπου ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της ΕΚΤ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εισηγηθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό οικονομικών Γ. Βαρουφάκη την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Αν η κυβέρνηση αποδεχθεί την εισήγηση του διοικητή τότε θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προβλέπει «ειδική τραπεζική αργία» για κάποιες ημέρες προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες των περιορισμών και να επανέλθει η ηρεμία. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών δεν είναι βέβαιο αν κατά τη διάρκεια της ειδικής τραπεζικής αργίας αν θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικές συναλλαγές και αν θα λειτουργούν τα ΑΤΜ. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα χρήματος σε φυσική μορφή που υπάρχουν στο σύστημα.

Αν η κυβέρνηση δε συναινέσει στην επιβολή περιορισμών -ο Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή capital controls- και επιμείνει σε άνοιγμα των τραπεζών αύριο τότε το πιθανότερο είναι, δεδομένης της ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί, πολύ γρήγορα να μείνουν χωρίς και τα να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Πρόκειται για σενάριο τρόμου για τις τράπεζες καθώς αν ανοίξουν με τα σημερινά αποθέματα ρευστότητας αυτά θα εξαντληθούν γρήγορα προκαλώντας την οργή όλων όσων δεν προλάβουν να εξυπηρετηθούν. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση την ανάγκη επιβολής περιορισμών για την διασφάλιση της ομαλότητας και αν η κυβέρνηση αρνηθεί τότε το ευρωσύστημα μπορεί να προχωρήσει σε άλλες ενέργειες όπως η αποσύνδεση των ελληνικών τραπεζών από το σύστημα Target 2.

Αν γίνει αυτό πρακτικά οι δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν καμία συναλλαγή και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών από την κυβέρνηση αποτελεί την πιο πιθανή εξέλιξη.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αθλήτριες και αθλητές του Γ. Σ. Βόλου στο Διασυλλογικό Αλτικού Τετράθλου - https://t.co/GyuNqwCYQr -

  • Γυρίσματα νέας διεθνούς παραγωγής #Castaways στο #Πήλιο #BBC #Paramount #Πήλιο - https://t.co/Ajs2TM2Csw -

  • Κατασχέθηκαν πάνω από 6,5 κιλά κάνναβης στο Βόλο #ακατέργαστηκάνναβη #Βόλος - https://t.co/puHmjj9imR -

"Αλιεύοντας" την είδηση