Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τα δύο «κλειδιά» για την αξιολόγηση
Τα δύο «κλειδιά» για την αξιολόγηση

Τα δύο «κλειδιά» για την αξιολόγηση

Την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο για την ανακεφαλαιο των τραπεζών και τη συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους, αλλά χωρίς «εκπτώσεις» τέτοιου βαθμού που θα θέσουν σε κίνδυνο τις αντοχές της κυβέρνησης έχει ως στόχο ο πρωθ κ. Αλ. Τσίπρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει αντιληπτό πως τα δύο κλειδιά για την τρέχουσα αξιολόγηση είναι η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια και η ψήφιση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Αυτά, βεβαίως, αφού εξευρεθούν και ανακοινωθούν –πιθανότατα την άλλη Παρασκευή– τα ισοδύναμα για τον στην , με τον κ. Τσίπρα να φέρεται οργισμένος με τις «διαρροές» διαφόρων σεναρίων το προηγούμενο διάστημα, που προκάλεσαν αναστάτωση και έπληξαν καίρια την κυβερνητική εικόνα.

Το χρονοδιάγραμμα

Το ευθύγραμμο σενάριο προβλέπει μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για τους , ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση και περί τις 15 Νοεμβρίου να ανοίξει ο φάκελος του ασφαλιστικού. Ομως, η τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος είναι αμφίβολη: Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η Κομισιόν εμφανίζεται αρκετά «ευέλικτη» σε σχέση με την ελληνική θέση για –ακόμη και τριετή– παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση το μοντέλο του νόμου Κατσέλη, όπως διεφάνη και από τα όσα ανέφερε, μετά τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρ. Ολάντ, ο αρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Β. κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ομως, κατά τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ακολουθούν σαφώς σκληρότερη στάση, το δεύτερο για «ηθικούς λόγους», ενώ η πρώτη προκειμένου να μην προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες ύστερα από μερικά χρόνια.

Η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να εκμεταλλευθεί τη διχογνωμία στο εσωτερικό της τρόικας και έχει αποφασίσει να αφήσει από τα τρέχοντα προαπαιτούμενα τελευταίο το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, επενδύοντας και στην επικείμενη επίσκεψη του κοινοτικού Επιτρόπου κ. Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα, ώστε να επιτύχει τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό επικαλούμενη ότι τήρησε όλες τις άλλες δεσμεύσεις της.

Ακόμη όμως και εάν υπερβεί τον σκόπελο των «κόκκινων» δανείων, το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει αμέσως μετά να διαχειριστεί την πολιτικά ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού. Η πρώτη συζήτηση που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου, παρότι δεν μπήκαν στο τραπέζι συγκεκριμένα νούμερα για τις περικοπές στις συντάξεις, καταδεικνύει πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει πεδίο μεγάλης δοκιμασίας για την κυβέρνηση. Πέραν της κριτικής που ασκήθηκε για την επιλογή να ανατεθεί η έκθεσης στην Επιτροπή Σοφών, υπήρξε κάθετη η θέση πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν πρέπει επ' ουδενί να μετατραπεί από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Επίσης, προτάθηκε η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση για την υλο της συγκεκριμένης μνημονιακής δέσμευσης, με τον υπουργό Εργασίας να αντιτείνει πάντως, πως εάν δεν ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η πρώτη αξιολόγηση, υπάρχει ο κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων, με ευθύνη, εν τέλει, του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συζητήθηκε ακόμη το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να ζητηθεί από τους εταίρους τα χρήματα που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να αξιοποιηθούν για την «ανακεφαλαιοποίηση» του ασφαλιστικού συστήματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση