Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τα «αγκάθια» λίγο πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας
Τα «αγκάθια» λίγο πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Τα «αγκάθια» λίγο πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Με στόχο να επέλθει συμφωνία τη Δευτέρα το βράδυ ή το αργότερο έως την Τρίτη τα ξημερώματα η Αθήνα και οι δανειστές συνεχίζουν τις συζητήσεις με αμείωτη ένταση. Οι δύο πλευρές μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής βρίσκονταν σε επαφές αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα αρκετά σημεία ανοιχτά, ενώ η συμφωνία από τη στιγμή που θα κλείσει, θα έρθει σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει δύο άρθρα.

Στο ένα άρθρο θα υπάρχει το νέο και η δανειακή και στο άλλο άρθρο τα προαπαιτούμενα μέτρα για την της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος.

Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί έως την Πέμπτη, ώστε την επομένη να συνεδριάσει το Eurogroup και μέχρι τις 18 του μήνα να έχει εγκριθεί το νέο και από τα άλλα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Εφόσον υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, στις 19 Αυγούστου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξεις θα εκταμιεύσει την πρώτη δόση του νέου προγράμματος προς την , με την κυβέρνηση να επιδιώκει η δόση αυτή να φτάσει στα 25 δισ. ή περίπου στο 50% του συνολικού δανείου από τον ΕΣΜ.

Για να υλοποιηθεί όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία για την οποία υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα σε κόκκινα δάνεια, εργασιακά, νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και φορολογικά.

Ειδικότερα:

1) Κόκκινα δάνεια: Η κυβέρνηση επιμένει να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα αναλαμβάνει μέρος των κόκκινων δανείων και να μην πωλούνται αυτά από τις σε διάφορα founds.

2) Εργασιακά: Οι δανειστές ζητούνε ο χρόνος της μετς να πάει στους τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα.

3) Φορολογικά: Για τις αλλαγές στη ρύθμιση των δόσεων κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η αύξηση του επιτοκίου στο 5'% από 3% που είναι σήμερα για οφειλές άνω των 5000 ευρώ. Για τις οφειλές κάτω των 5000 ευρώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιτόκιο και οι δανειστές ζητούν το μηδενικό επιτόκιο να παραμείνει υπό τρεις προϋποθέσεις:

  • Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Να έχει περιουσία χαμηλότερη των 150.000 ευρώ

-Το χρέος του όταν εισήλθε στη ρύθμιση να ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.

Επίσης οι δανειστές ζητούν οι να χάνουν την ρύθμιση αν δεν ικανοποιούν τα τους.

Σε ότι αφορά το θέμα της φορολόγησης των αγροτών φαίνεται πως στην παρούσα φάση θα προχωρήσει η αύξηση του πετρελαίου των αγροτών σε δύο στάδια αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2015 που θα προχωρήσει το 50% της αύξησης, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιβληθεί από 1η Οκτωβρίου του 2016.

4) Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Στο ζήτημα αυτό παραμένει διαφορά για τη διαχείριση των εσόδων του ταμείου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση