Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συντηρεί την ένταση η Τουρκία με νέους χάρτες
Συντηρεί την ένταση η Τουρκία με νέους χάρτες

Συντηρεί την ένταση η Τουρκία με νέους χάρτες

 Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες μετά την έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπου παρουσιάζονται σε χάρτες οι διεκδικήσεις αυτές, δημοσίευμα που φιλοξενείται στο Anadolu περιγράφει τη μεγαλύτερη περιοχή στην οποία η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της και η οποία όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας” και καλύπτει τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Μάλιστα ο αρθρογράφος συμπεριλαμβάνει στο δημοσίευμα και σχετικό χάρτη σημειώνοντας πως «η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, χαρακτήρισε ως «αδύνατο οποιοδήποτε σχέδιο αποκλείει την Τουρκία» και συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στην κυβέρνηση της ς.

Παράλληλα, είπε ότι «η συμφωνία με τη δεν περιλαμβάνει κάτι που θα πρέπει να ενοχλεί τα τρίτα μέρη».

«Όταν το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση συναντήθηκαν και έκαναν διαπραγματεύσεις για ένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιρώντας την Τουρκία, κανείς δεν το αμφισβήτησε αυτό», είπε ο Καλίν.

Οι κινήσεις της Αθήνας

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη συζήτησε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης  με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ς.

Στη διάρκειά της, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι στις 2 Ιανουαρίου θα πέσουν οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed και θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών,  στις 4-5 Ιανουαρίου, η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) με τη συμμετοχή και της Γαλλίας.

Σε γενικές γραμμές, η πολιτική ταύτιση των κυβερνήσεων του Εμανουέλ Μακρόν με εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πολλαπλά επίπεδα, έχει παραγάγει αλληλοκατανοήσεις, ιδιαιτέρως στο σκέλος της ανάγκης για μιας πιο ενεργού εξωτερικής πολιτικής και κοινής άμυνας της Ε.Ε. Μάλιστα, κατά πληροφορίες ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί τις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο. Προς το παρόν το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υφίσταται, γι' αυτό τον λόγο και η Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ακόμη πιο ισχυρές ενδείξεις για τη στενότερη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Χάρτες της ανατολικής Μεσογείου, με τις διεκδικήσεις της Αγκυρας, δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προχωρώντας σε ακόμα μια προκλητική ενέργεια.

Οι χάρτες περιλαμβάνονται σε έκθεση του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος, οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιων δικαιοδοσιών».

Στην έκθεση, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, εξηγούνται με χάρτες οι θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και του ψευδοκράτους.

Η έκθεση αποκαλεί μάλιστα τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου (σελ 4).

Στη συνέχεια (σελ. 5) παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.

Ο Τσαγατάι Ερτζίγες παρουσιάζει επίσης χάρτη (σελ. 6) με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει, η Τουρκία και το ψευδο, καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στην 28σέλιδη έκθεση παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο.

Εμπρηστικό τουρκικό δημοσίευμα: «Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους»

Ενα εμπρηστικό δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η νέα γεωστρατηγική της Τουρκίας από την ως τη Ντόχα: Υπερασπιζόμενοι μια περιοχή», φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, λίγες ώρες μετά την δημοσίευση χαρτών από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα ο αρθρογράφος αναφέρεται μεταξύ άλλων στη συμφωνία με τη Λιβύη, στην του τουρκικού drone στα Κατεχόμενα αλλά και στην «κυριαρχία σε τρεις ηπείρους».

Ο αρθρογράφος αρχίζει με αναφορά στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας όπως Κλάδος Ελαίας, και Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Επικαλείται μάλιστα τη ρήση του Ατατούρκ ότι «δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί» και στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή».

Αυτή η περιοχή, συνεχίζει, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας”», η οποία, κατά τον αρθρογράφο καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Μάλιστα δημοσιεύεται και σχετικός χάρτης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με Λιβύη ο συντάκτης τονίζει ότι «από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Εθνικής Κυβέρνησης της Λιβύης απέναντι στις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία».

«Η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους»

Ο αρθρογράφος αφού παραθέτει χρονογράφημα για τη στρατηγική που ακολούθησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Μεσόγειο καταλήγει στο εξής: «Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου».

Αναφερόμενος στα νέα drone της Τουρκίας, ο αρθρογράφος λέει πως έχουν χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά από την Αγκυρα και σημειώνει ότι το drone της Τουρκίας είχε απασχολήσει έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη όταν στις 16 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στα κατεχόμενα. Μάλιστα όπως αναφέρεται η αυτή δεν έγινε μόνο με στόχο την των τουρκικών πλοίων που εμπλέκονται σε εργασίες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μια απάντηση στα τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη και παραβίασαν τον εναέριο χώρο στα κατεχόμενα στις 17 Οκτωβρίου.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι τις ημέρες της πτήσης του UAV «η Ελλάδα συνέχιζε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας με F-16 στην άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση». Η Τουρκία, παρατηρεί το Anadolu, απάντησε σε αυτές τις κινήσεις με την πτήση του UAV, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει τους Ελληνες».

«Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, και βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνει “λάδι” στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Τηλεφωνική επικονωνία Μητσοτάκη – Σίσι

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χτες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στη διάρκειά της, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

"Αλιεύοντας" την είδηση