Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συντάξεις: Τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές
Συντάξεις: Τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές

Συντάξεις: Τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές

Μικρή της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία όμως δεν ξεπερνά το 16,2% του ΑΕΠ που έχει τεθεί ως ανώτατο επιτρεπτό όριο από την Ε.Ε., δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους επικεφαλής των δανειστών, κατά τη διάρκεια της πρώτης μεταμνημονιακής τους ς στην Αθήνα.

Προκειμένου η κυβέρνηση να στηρίξει την επιχειρηματολογία της ότι η περικοπή των συντάξεων έως 18% δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαία, η ηγεσία του υπ. Εργασίας παρουσίασε ήδη τα στοιχεία που δείχνουν ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και τα επόμενα χρόνια θα είναι σημαντικό, παρά τη μείωση των εσόδων κατά περίπου 188 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης των εισφορών στους μη μισθωτούς. Είναι ενδεικτικό ότι το πλεόνασμα του υπερφορέα εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του , έναντι πλεονάσματος της τάξης των 777 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Ηδη, όπως δήλωσε η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος, το πλεόνασμα άγγιξε τα 900 εκατ. ευρώ.

Ως προς το επιχείρημά της ότι δεν απειλείται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, τα «όπλα» της κυβέρνησης είναι η αναλογιστική μελέτη που εγκρίθηκε από το Aging Group της Κομισιόν τον περασμένο Μάιο και δείχνει ότι το σύστημα παραμένει βιώσιμο έως το 2070, αλλά και τα νέα στοιχεία για το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, που δεν εμφανίζεται να ξεπερνά το όριο του 16,2% σε καμία από τις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πρώτη μελέτη, όπου είχαν εκτιμηθεί και οι συνέπειες των περικοπών, η συνταξιοδοτική δαπάνη από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 έπεφτε στο 13,4% το 2020, και ακολουθούσε την εξής πτωτική πορεία: 13,5% το 2022, 12% το 2030 και μόλις 10,6% του ΑΕΠ το 2070. Με τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους δανειστές, το 2020 η δαπάνη αυξάνεται μόλις κατά 0,5 της μονάδας, ήτοι φθάνει στο 13,9% του ΑΕΠ το 2020 και αγγίζει σχεδόν το 13,6% το 2022. Από το 2030 δε και μετά, δεν παρατηρείται καμία μεταβολή, γεγονός που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αποδεικνύει ότι το μέτρο της περικοπής δεν είναι ούτε διαρθρωτικά αναγκαίο.

Παράλληλα, φαίνεται πως η δαπάνη εξακολουθεί και με τα νέα δεδομένα να προσεγγίζει και στη συνέχεια να πέφτει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με αποτέλεσμα το 2070 στην Ε.Ε. η μέση συνταξιοδοτική δαπάνη να εκτιμάται στο 11,4% και στη χώρα μας στο 10,6% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, από τους πίνακες που παραδόθηκαν στους θεσμούς προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα, φαίνεται πως η της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως το 2030 ενδέχεται να απορροφηθεί πλήρως από την επίδραση που θα προκαλέσει στην πορεία του ΑΕΠ η αύξηση της κατανάλωσης και των φορολογικών εσόδων από τη μη περικοπή των συντάξεων.

Τέλος, επισημάνθηκε από την ελληνική πλευρά ότι η μη περικοπή θα αποτρέψει την περαιτέρω φτωχο των συνταξιούχων, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, κινδυνεύουν εξαιτίας των ψηφισμένων περικοπών. Βέβαια, στην ίδια έκθεση τα μέτρα που ελήφθησαν χαρακτηρίζονται απολύτως αναγκαία για την επίτευξη των στόχων οικονομικής ς και πρωτογενών πλεονασμάτων…

Ψυχρολουσία από τον Γιούνκερ για τις στις συντάξεις

«Πάγο» στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να αναδιαπραγματευθεί τις των συντάξεων έβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά την ετήσια ομιλία που έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο .

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και την «Κ», έστειλε ένα λακωνικό μήνυμα όσον αφορά το κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η σύντομη αλλά ιδιαίτερα ξεκάθαρη απάντηση του προέδρου της Επιτροπής, δίνοντας τέλος στα σενάρια που θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις ήδη ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων που θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/19. Προς αποφυγή παρερμηνειών, η της «Κ» στον κ. Γιούνκερ ήταν σαφής: «Υπάρχουν ανάμεικτα μηνύματα ακόμα και ανάμεσα στους θεσμούς όσον αφορά το θέμα των περικοπών των συντάξεων. Μπορείτε να στείλετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ελληνα συνταξιούχο ως προς το τι πρέπει να περιμένει όσον αφορά τις περικοπές των συντάξεων τους επόμενους μήνες;»

Ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στην Ελλάδα και τον ρόλο που έπαιξε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της κρίσης είπε ότι «εγώ, εμείς, αλλάξαμε τη γενική προσέγγιση προς την Ελλάδα γιατί ακόμα και το διάστημα που ήμουν πρόεδρος του Eurogroup μιλούσα πάντα για τον ελληνικό λαό με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του 2015 ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως έκανε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. «Τότε ήμασταν πολύ λίγοι εκείνοι που στηρίζαμε την Ελλάδα. Τώρα διαβάζω τα απομνημονεύματα εκείνων που έφυγαν από την εξουσία, οι οποίοι λένε ότι δήθεν ήταν όλοι στο πλευρό της Ελλάδας», είπε θέλοντας να τονίσει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Επιτροπή, αλλά κι ο ίδιος προσωπικά, το κρίσιμο εξάμηνο που βρισκόταν η Ελλάδα κοντά στην έξοδο από το ευρώ.

Στον σωστό δρόμο

Οσον αφορά τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Γιούνκερ είπε πως «δεν ήταν και ο πιο εύκολος συνομιλητής», αλλά ότι πλέον έχει αναπτύξει μία πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα . «Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στον σωστό δρόμο», είπε ο κ. Γιούνκερ, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του νωρίτερα χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας. Επειτα από μερικά «πολύ οδυνηρά χρόνια, τα οποία χαρακτηρίζονται από πρωτοφανείς κοινωνικές δυσκολίες –αλλά και από πρωτοφανή αλληλεγγύη– η Ελλάδα βγήκε με επιτυχία από το πρόγραμμά προσαρμογής και ξαναστάθηκε στα πόδια της», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Επικροτώ τον λαό της Ελλάδας για τις ηράκλειες προσπάθειες, τις οποίες εξακολουθούν να υποτιμούν άλλοι Ευρωπαίοι» και προσέθεσε πως «πάντα έχω αγωνιστεί για την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, τον ρόλο της στην Ευρώπη και τη θέση της στη Ζώνη του Ευρώ. Για αυτά αισθάνομαι περήφανος».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση