Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνομιλία Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του για την Τουρκία
Συνομιλία Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του για την Τουρκία

Συνομιλία Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του για την Τουρκία

Διπλωματικές επαφές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε το Σάββατο ο Υπουργός Εξωτερικών, .

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας συζήτησαν για την τουρκική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του κ. Δένδια στο Twitter.
Η Σύνοδος και η διεθνής «εξίσωση» των κυρώσεων

Mε το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης βρίσκεται η Αθήνα, όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Τουρκίας, μιας και, όπως είχε διαμηνυθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Από την ελληνική πλευρά, θα επιδιωχθεί να εγγραφεί στα συμπεράσματα εντολή προς τον Ζ. Μπορέλ για την περαιτέρω προετοιμασία του ευρύτερου καταλόγου κυρώσεων, ενώ ο πρωθυπουργός θα επανέλθει και στο ζήτημα του πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα κατά της ς στα συμπεράσματα της Συνόδου της 10ης Δεκεμβρίου. Η πιο ήπια εκδοχή είναι η υιοθέτηση κυρώσεων κατά ατόμων που εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις». Για να γίνει αυτό απαιτείται διαφορετική νομική βάση από αυτήν στην οποία βασίστηκαν οι κυρώσεις που συνδέονται με την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς αυτές αφορούσαν γεωτρήσεις, όχι απλώς έρευνες. Ο ίδιος αξιωματούχος της Ε.Ε., πάντως, ανέφερε ότι αν οι ηγέτες αποφασίσουν κάτι τέτοιο, δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί η νομική βάση.

Το ενδεχόμενο επιβολής σφοδρότερων, τομεακών κυρώσεων θεωρείται απόμακρο σε αυτήν τη φάση, λόγω της διαφωνίας του Βερολίνου, αλλά και της Ρώμης και της Μαδρίτης. Το Παρίσι, από την άλλη, αναμένεται να πιέσει έντονα για σκληρά συμπεράσματα κατά της ς.

Το… αγκάθι του Ταμείου Ανάκαμψης 

Στην Αθήνα προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι άλλα ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας, πάνω από όλα η τύχη του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενδέχεται να επισκιάσουν το τουρκικό ζήτημα. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, με την ενεργό συμμετοχή της Αγκελα Μέρκελ και του κ. Μισέλ, να αρθεί το αδιέξοδο με το βέτο της ς και της ς πριν από τη Σύνοδο. Διαφορετικά, αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το ζήτημα αυτό θα μονοπωλήσει τον χρόνο των ηγετών.

Οι ΗΠΑ, οι S-400 και το διεθνές πλαίσιο

Την ίδια ώρα, το για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο δίνει στις αμερικανικές υπηρεσίες περιθώριο ενός μήνα για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα λόγω των S-400, δημιουργεί ένα, ευρύτερο, διεθνές πλαίσιο πιέσεων για λήψη αποφάσεων.

Πρακτικά το Κογκρέσο περιγράφει την απόκτηση S-400 από την Τουρκία ως «σημαντική συναλλαγή», ζητώντας εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου για την αντιμετώπιση των αάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), και επιβολή τουλάχιστον πέντε κυρώσεων μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή του.

Το προβλέπει ότι έπειτα από ένα χρόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι η Τουρκία δεν κατέχει πλέον S-400 ή κάποια μετεξέλιξη του συγκεκριμένου συστήματος, δεύτερον, ότι πρόσωπα που εργάζονται για τη σία δεν συντηρούν S-400 εντός της Τουρκίας και, τρίτον, ότι η Αγκυρα θα διαβεβαιώσει την Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους να διαπραγματευθούν εκ νέου την απόκτηση S-400.

Η τουρκική πλευρά

Παράλληλα, στην Άγκυρα παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να μην της επιβληθούν κυρώσεις τους επόμενους μήνες.

Η πιθανότητα όμως της επιβολής των κυρώσεων CAATSA για την αγορά και τη χρήση των S-400 δημιουργεί ανησυχία στην Τουρκία. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, σε συνδυασμό με μια πιθανή λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το εφιαλτικό σενάριο για την οικονομία της χώρας και τις σχέσεις της με τη Δύση.

«Αν επιβληθούν κυρώσεις, τότε θα χειροτερέψουν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, που ήδη είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους.

Σε περίπτωση που η Άγκυρα καταφέρει να προχωρήσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε., αυτό θα της δώσει δυνατότητα ευελιξίας όταν θα έχει να αντιμετωπίσει τον Τζο Μπάιντεν. Σε περίπτωση όμως αποτυχίας και επιβολής κυρώσεων, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τον Μπάιντεν», αναφέρει σε άρθρο του ο πολιτικός αναλυτής της Hurriyet Σεντάτ Εργκίν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση