Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνέλευση κατοίκων για τις ΕΕΛ και τη ΔΕΥΑΜΒ αντί συνεδρίασης του ΔΣ Βόλου
Συνέλευση κατοίκων για τις ΕΕΛ και τη ΔΕΥΑΜΒ αντί συνεδρίασης του ΔΣ Βόλου

Συνέλευση κατοίκων για τις ΕΕΛ και τη ΔΕΥΑΜΒ αντί συνεδρίασης του ΔΣ Βόλου

Απούσα η δημοτική αρχή, αποτέλεσε “κόκκινο πανί” για τους κατοίκους

Δεν έγινε η σημερινή προγραμματισμένη του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με μοναδικό θέμα τον Βιολογικό και τη ΔΕΥΑΜΒ, αφού ο πρόεδρος Γ. επικαλέστηκε έλλειψη απαρτίας και αποχώρησε μαζί με τον εκτελούντα χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου , ενώ οι πολίτες του φώναζαν «Ντροπή».

Tελικά με ανακοίνωση του προέδρου το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί.

Αυτό είχε ως η να μετατραπεί σε ενημερωτική συνέλευση με τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί και κατέλαβαν τα έδρανα, μαζί με δημοτικούς συμβούλους της «Επιλογής Ευθύνης», της «Δύναμης Βόλου» και ανεξάρτητων συμβούλων.

Στο προεδρείο βρίσκονταν ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργαρίτης , ενώ αρχικά έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Βάιο Ζεμπέογλου, που εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του βιολογικού καθαρισμού που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή.

Ο Μαργ. είπε ότι φυγομάχησε η δημοτική αρχή και κάλεσε τον κόσμο να είναι έτοιμος γιατί σε έξι ημέρες είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάσουν, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπόλογος ο πρόεδρος .

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Βάιος Ζεμπέογλου τόνισε: « Κάνουμε έκκληση προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους οι αποφάσεις των οποίων κρίνουν το μέλλον της πόλης μας, να αποσύρουν κάθε σκέψη για πλήρη παραχώρηση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού σε ιδιώτη.

Μη δίνεται την ευκαιρία να ζωντανέψουν μνήμες του παρελθόντος με την εμφάνιση φυτοπλαγκτόν από την ανεξέλεγκτη νιτρορύπανση και τις τραγικές συνέπειες για τον Παγασητικό. Μη μας στερείτε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τον καφέ μας στην όμορφη παραλία μας. Αφήστε τους εκατοντάδες να ζούνε από τον τουρισμό, τους αλιείς να αλιεύουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες να κάνουν τα μπάνια τους στις κοντινές παραλίες του Αναύρου και των Αλυκών.

Τι είναι αυτό που θα κάνει ο ιδιώτης και δε μπορεί να το κάνει η ΔΕΥΑΜΒ? Η ΔΕΥΑΜΒ μέσα στη μακρόχρονη πορεία της έχει μελετήσει και υλοποιήσει με το υφιστάμενο προσωπικό της, μεγάλα και σημαντικά έργα ένα εκ των οποίων είναι κι ο βιολογικός καθαρισμός ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί 170.000 ισοδύναμους κατοίκους και λειτουργεί με τα χαμηλότερα οικονομικά κριτήρια για βιολογικούς αυτού του δυναμικού. Οποιαδήποτε μείωση κόστους είναι βέβαιο πως θα επιφέρει έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που μεταφράζεται σε μείωση του βαθμού επεξεργασίας των λυμάτων που πέφτουν στον Παγασητικό.

Σας καλούμε να δείτε τα πραγματικά προβλήματα και μαζί με τους εργαζομέ μακριά από κάθε σκοπιμότητα να είστε βέβαια ότι θα βρεθούν οι λύσεις διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού
Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών και της ανάδειξης των προβλημάτων στην πραγματική της διάσταση όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Θέλουμε οι πολίτες να αποτελούν τον αυστηρότερο κριτή της εργασίας μας.
Προχωρήστε στην υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού 24 ατόμων εντός του 2017 ώστε να ενισχυθεί το υποστελεχωμένο δυναμικό. Μην απαξιώνετε την εργασία μας και την πολυετή προσφορά μας.»

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου ανέφερε-μεταξύ άλλων- ότι η παραχώρηση του Βιολογικού σε ιδιώτη εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύ και πρόσθεσε: «Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΕΛ για την προστασία του Παγασητικού. Οι εργαζόμενοι ικανοποιούν το δημόσιο συμφέρον , ενώ ο ιδιώτης θα αποσκοπεί στο κέδρος. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή. Μετά από μήνες μάθαμε για το πρόβλημα και κατόπιν εορτής, έλεγαν ψέματα, κορόιδευαν τον κόσμο. Να γίνει συντήρηση του Βιολογικού και να σταματήσουν τα πειράματα.»

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΒΟΛΟΥ» Αρ. Δουλόπουλος επισήμανε: « ζητήσαμε διευρυμένη συνεδρίαση, δεν εισακουστήκαμε. Η πλειοψηφία δεν παρέστη και είναι σε συντεταγμένη υπηρεσία. Ως παράταξης είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παραχώρηση του Βιολογικού».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας σημείωσε πως πρέπει να παραμείνει η ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο, να προσληφθεί προσωπικό, να γίνουν οι τεχνικές επεμβάσεις ώστε οι ΕΕΛ να είναι σύγχρονες.»

Επίσης είπε ότι το μέγιστο ποσό που απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό των ΕΕΛ είναι 1,5 εκ. ευρώ και πρότεινε είτε να διεκδικηθεί από τοι ΕΣΠΑ ή να γίνει με ίδιους πόρους , να δώσει δηλαδή τα 2 εκ. από τα 4 εκ. που χρωστά ο Δήμος στη ΔΕΥΑΜΒ και τα υπόλοιπα για να εκσυγχρονιστεί ο βιολογικός.

Ο επίσης ανεξάρτητος σύμβουλος Θεολ. Διαμαντένιας τάχθηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ και του Βιολογικού.

Στη συνέχεια ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ν. Κανελλής είπε ότι χάρη στην κοινοποίηση των πολιτών δεν προχώρησαν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση και πρόσθεσε: Είναι κοροϊδία να μην ενημερώνει η δημοτική αρχή και απαράδεκτο ότι απέχουν. Εμείς λέμε όχι στην παραχώρηση σε ιδιώτη, να προσληφθεί προσωπικό, να γίνει εκσυγχρονισμός των ΕΕΛ και να υπάρχει κοινωνικός και τεχνικός » ενώ κάλεσες τους πολίτες να μην εφησυχάζουν.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ι. Λαϊνας χαρακτήρισε πολύ σοβαρά τα πράγματα και κάλεσε τους γνωρίζοντες να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια ο Μαρ. Πατσιαντάς τόνισε ότι δεν θα περάσουν τα σχέδια , αφού η παρουσία των πολιτών θα είναι τεράστια και πρόσθεσε πως πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού ο δημοτικός χαρακτήρας της επιχείρησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ι. Αποστολάκης, ενώ ο Θ. Κλημόπουλος είπε πως πρέπει να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις σε σχέση με την προστασία του Παγασητικού και συμπλήρωσε: « Όλη η πόλη είναι απέναντί τους. Υπάρχει χαφιές του υπόδικου και τον παρακαλώ να φύγει. Υπάρχει εμπαιγμός να ζητούν συνεδρίαση και το απόγευμα να κόβουν πίτα (Επιλογή Ευθύνης).Ο υπόδικος έβριζε και ο πρόεδρος θίγεται από ένα πανό».

Ακολούθησε η τοποθέτηση της εκπροσώπου της κίνησης «Συμμαχία για το Νερό» η οποία –μεταξύ άλλων είπε: «Δεν θα δεχθούμε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ, που θα πρέπει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Να είναι ανοιχτές οι πόρτες της ΔΕΥΑΜΒ για τους πολίτες. Προσλήψεις προσωπικού, να αποκατασταθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων.»

Τέλος ο Αρ. Φραγκουδάκης τόνισε ότι το πρόβλημα πότε και πως θα γίνουν αυτά και πρόσθεσε: «Τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως πολίτες και όσοι σύμβουλοι θέλουν άμεσα και οριστικά πράξη για τη βελτίωση του βιολογικού, αλλά και να δούμε το θέμα της διαχείρισης των νερών. Δεν εμπιστευόμαστε τη ΔΕΥΑΜΒ και τη Δημοτική Αρχή.
Να είστε σε ετοιμότητα, θα ενημερωθείτε όταν λάβουμε πρόσκληση δημοτικού συμβουλίου.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση