Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Συνέδριο λύσεων κι όχι διαπιστώσεων, με αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα»
«Συνέδριο λύσεων κι όχι διαπιστώσεων, με αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα»

«Συνέδριο λύσεων κι όχι διαπιστώσεων, με αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα»

Tόνισε ο Κ. Αγοραστός στην εναρκτήρια ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας

«Ομάδα στελεχών της ς Θεσσαλίας υπαγόμενη στον Περιφερειάρχη θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των εξαγγελιών κυβερνητικών στελεχών στο Συνέδριο και θα κάνει απολογισμό σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα»

«Το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους, Το θέμα του Αχελώου υπήρχε πριν το σημερινό συνέδριο και θα υπάρχει και μετά απ' αυτό»

«Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας πρέπει να γίνει με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, να είναι συνέδριο λύσεων κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και προβλημάτων και να έχει αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα», επισήμανε ο στην εναρκτήρια ομιλία του σήμερα.

Ενώπιον του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και πολλών υπουργών και κυβερνητικών στελεχών καθώς και εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλίας, ο κ.Αγοραστός ανακοίνωσε ότι «ως δεσμευόμαστε να καταγράψουμε όλα όσα ειπωθούν σήμερα και αύριο στο Συνέδριο, να τα κωδικοποιήσουμε, να τα ιεραρχήσουμε και να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησής τους, παρεμβαίνοντας όταν απαιτείται στο αρμόδιο υπουργείο και κάνοντας τον απολογισμό σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Μάλιστα, η ομάδα των στελεχών της Περιφέρειας που θα αναλάβει αυτό το αντικείμενο, θα υπάγεται απ' ευθείας στον Περιφερειάρχη, ώστε να λειτουργεί χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, ακριβώς επειδή όσα ειπωθούν σ' αυτήν την αίθουσα, δεν πρέπει να μείνουν λόγια αλλά να γίνουν πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναφέρθηκε και στο θέμα του Αχελώου – για το οποίο όπως και τα άλλα θα μιλήσει αναλυτικά στην αυριανή κεντρικό του ομιλία ενώπιον του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα – υπογραμμίζοντας:«Το θέμα του Αχελώου υπήρχε πριν το σημερινό συνέδριο και θα υπάρχει και μετά. Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους, για μια κοντόφθαλμη λογική «αφήνω το νερό να περισσεύει σε μια περιοχή την που σε μια γειτονική περιοχή της λείπει…» Η περιφέρειά μας – πρόσθεσε – είναι ελλειμματική στο πολυτιμότερο αγαθό, και αυτό που χρειάζεται δεν είναι λεκτικές κορώνες, «κλειστές» συσκέψεις και παρασυσκέψεις και κουβέντες καφενείου αλλά συγκεκριμένες λύσεις. Όχι σήμερα… χθες. Πριν είναι πολύ αργά».

Όχι σε συνέδριο εικονικής πραγματικότητας

Στην ομιλία του ο Κώστας Αγοραστός έθεσε το πλαίσιο για το τι είναι και πρέπει να είναι και τι δεν πρέπει να είναι το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας: «Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε δημοσίων σχέσεων ούτε κομματική γυμναστική. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνέδριο διαχείρισης και ικανοποίησης μικροσυμφερόντων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτιστεί με γενικόλογες, αόριστες εξαγγελίες. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με απούσα την κοινωνία. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνέδριο εξωραϊσμού της πραγματικότητας ή – ακόμη χειρότερα – συνέδριο εικονικής πραγματικότητας».

Συνέδριο με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκαθάρισε ότι το Συνέδριο «μπορεί και πρέπει να είναι συνέδριο δημιουργικής ανατροπής. Συνέδριο αλήθειας και αποτύπωσης της πραγματικότητας όπως είναι. Συνέδριο λύσεων κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και παράθεσης προβλημάτων. Συνέδριο συγκεκριμένων δεσμεύσεων, με ακριβές χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό, σαφή πηγή ς.
Συνέδριο που να δίνει μεν έμφαση στη μεγάλη εικόνα, χωρίς όμως να παραβλέπει τις μικρές εικόνες. Αυτές τις ψηφίδες, τα μικρά ζητήματα της καθημερινότητας που συχνά ανάγονται σε κυρίαρχα για τη ζωή των πολιτών.
Συνέδριο με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή με απτά αποτελέσματα για τον άνθρωπο, για κάθε οικογένεια στη Θεσσαλία, και τον τόπο μας. Συνέδριο με αντίκρυσμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα.
Με άλλα λόγια – προέτρεψε ο κ.Αγοραστός – καλούμαστε σήμερα κι αύριο να εργαστούμε με βάση το τρίπτυχο:
-Εντοπισμός προβλημάτων
-Τελικοί στόχοι
-Μέσα επίτευξης -χρονοδιάγραμμα – πηγή ς».
Παραγωγή με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη
Στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός επαναβεβαίωσε την κεντρική πολιτική θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας:«Λέμε «ναι» στην παραγωγή αλλά με όλους και για όλους,
λέμε «ναι» στην παραγωγή με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη,
με τον καθένα να έχει το μερίδιό του από τον εθνικό πλούτο,
να έχει την ευκαιρία να παράξει, να δημιουργήσει, να απολαύσει τους κόπους του
και να παρέχει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στην οικογένειά του».

 

Την έναρξη του συνεδρίου  πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, ενώ το «κλείσιμο» θα γίνει αύριο Τετάρτη  στις 7.00 το απόγευμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλίας στη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν μαζική.

Τις άνοιξε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ προηγήθηκαν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της περιφερειακής ένωσης Δήμων Γιώργου Κωτσού.

Στη συνέχεια έγιναν δύο παράλληλες συνεδριάσεις.

Η μία με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση» και με ομιλητές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, την υφυπουργό Οικονομικών και τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Η άλλη με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική» και με ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη και τον πρόεδρο της Enterprise Greece Χρήστο Στάικο.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση