Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνέδριο ΕΚΒ: Συστράτευση για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση
Συνέδριο ΕΚΒ: Συστράτευση για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση

Συνέδριο ΕΚΒ: Συστράτευση για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση

Εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο ΕΚΒ θα γίνουν την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου

Κάλεσμα για συστράτευση όλων των εργαζομένων, συνταξιούχων, επαγγελματοβιοτεχνών, νέων, αγροτών και ευαίσθητων ομάδων, για να βγουν από την αδράνεια και να περάσουν στην αντεπίθεση, οργανώνοντας και ισχυροποιώντας την πάλη τους, απηύθυνε στη διάρκεια του 21ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου , ο πρόεδρος του, Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ έκανε τον διοικητικό απολογισμό και παρουσίασε το νέο , τονίζοντας ότι ξεκινούν σε λίγες μέρες οι Συνεδριακές διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο .

Η συγκυρία, που πραγματοποιείται το Συνέδριο είναι ιστορικά, πολιτικά κρίσιμη για τη χ, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογοαπολογιστικών εργασιών μας καθοριστικό, όχι μόνο για την από δω και πέρα πορεία του ΕΚΒ, αλλά και για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών (αγωνιστικών και ιδεολογικών) που θα πρέπει να διέπουν αυτή την πορεία.

Όπως είπε, το συνέδριο συμπίπτει με την Επέτειο των 110 χρόνων συνεχών και άοκνων αγώνων και κοινωνικών παρεμβάσεων του 1ου Ιστορικού Εργατικού Κέντρου και για τον επιπλέον αυτό λόγο, σηματοδοτεί τη συνέχιση αυτής της ιστορικής του πορείας, στα βήματα και στις παρακαταθήκες που άφησαν οι πρωτοπόροι του Εργατικού Κινήματος στην περιοχή μας.

«Αυτό, ακριβώς, το μέλλον και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαμορφωθεί ερήμην μας. Το 21ο Συνέδριο ανοίγει τον δρόμο για να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά τον ιστορικό ρόλο που μας αναλογεί. Πρέπει τα Συνδικάτα να καταστούν καθοριστικοί συνδιαμορφωτές του μέλλοντος των επόμενων γενιών και όχι κομπάρσοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΒ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η εικόνα, που προκάλεσαν τα Μνημόνια, τρομάζει: Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία.
Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας πλήρης, ενώ περισσότεροι από 9 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα έχουν απωλέσει τις αποδοχές τους, ή υποστεί, επί το δυσμενέστερο, αλλαγές στα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα…

Περιγράφοντας την κατάσταση στη Μαγνησία, ανέφερε ότι ζούμε από «πρώτο χέρι» την πραγματικότητα. «Καθημερινά, βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, αφουγκραζόμαστε την απόγνωση σε κάθε εργατική οικογένεια.

Έχουμε ιδία πείρα για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που εξαπλώνονται σε κάθε χώρο δουλειάς, τις εφιαλτικές καταστάσεις φτώχειας και εξαθλίωσης που πλήττουν ολοένα και περισσότερες οικογένειες.

Γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων για τα χάλια της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την απαξίωση της Υγείας, με τις τραγικές ελλείψεις σε τεχνική υποδομή και ιατρικό προσωπικό, για τα τέρατα και σημεία του ΕΦΚΑ, για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων, για την ακρίβεια στα φάρμακα κλπ.», τόνισε.

Χρεωκοπημένη η δημόσια υγεία 

Όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, στη Μαγνησία Δημόσια- Υγεία χρεωκόπησε, η Περίθαλψη υπολειτουργεί, εξ αιτίας των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό και σε μέσα, ενώ Νοσοκομείο – Κέντρα Υγείας εκπέμπουν δραματικό S.O.S, και, αν λειτουργούν ακόμη, αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία των ίδιων των εργαζόμενων (γιατρών-νοσηλευτικού προσωπικού), που υπερβάλλουν εαυτούς.

Αναφορικά στους εργαζόμενους – ασφαλισμένους τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς στο ΙΚΑ του Βόλου, την τελευταία τριετία, βασικές ειδικότητες ιατρών έπαψαν να υπάρχουν, τα κόστη για την αγορά φαρμάκων υπερτριπλασιάστηκαν για τους ασφαλισμένους, που καλούνται, πλέον, να πληρώσουν εξ ολοκλήρου και από την τσέπη τους βασικότατα φάρμακα.

Αυτά έπαψαν να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των χορηγούμενων με το βιβλιάριο του Ταμείου τους, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν, πλέον, ασφαλιστικές εισφορές χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρυσμα, και την ίδια οι αρμόδιοι υπουργοί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν το θράσος να βγαίνουν και να μιλάνε για ανασυγκρότηση της Δημόσιας-δωρεάν Υγείας και επέκτασή της σε μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα.

Το κεντρικό σύνθημα, ανέφερε ο Θ. Παπαδημόπουλος, είναι «κλείνουμε τ' αυτιά στις σειρήνες, προχωράμε μπροστά, με δημιουργία ισχυρού μετώπου», ενώ κάλεσε εργαζόμενους, συνταξιούχους, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες (τρίτεκνοι, ) και κυρίως νέους, τα θύματά της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή, περνούν στην αντεπίθεση, οργανώνοντας και ισχυροποιώντας την πάλη τους.

ΔΑΚΕ: Ξένες οι τακτικές υποτέλειας και συμβιβασμού 

Εκ μέρους της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Μαγνησίας ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου είπε ‘ότι οι συνδικαλιστές της παράταξης στη Διοίκηση ένωσαν τη φωνή τους με τις δυνάμεις εκείνες που αντέταξαν τον αγωνιστικό λόγο τους στα μνημόνια, καταδικάζοντας και εκείνους που μας τα φόρτωσαν και εκείνους, που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν με τον πόνο των εργαζόμενων, δήθεν ότι θα τα καταργήσουν.

Πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες που δόθηκαν από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, μετείχαν σε όλες του τις κοινωνικές παρεμβάσεις και στάθηκαν, όποτε χρειάστηκε, στο πλευρό κάθε εργαζόμενου, στην οποιαδήποτε διαφορά του με την εργοδοσία, ενώ δεν κρύφτηκαν πίσω από κομματικές ταυτότητες.

Ο Δ. Βασιλείου τόνισε ότι οι τακτικές του συμβιβασμού και της υποτέλειας είναι ξένες για τη ΔΑΚΕ, η οποία σ' αυτές τις κρίσιμες εργασίες του 21ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου, καταθέτει και υπερασπίζεται ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό και αγωνιστικό Πλαίσιο Δράσης, που ξεπερνά τις διασπαστικές γραμμές και βασίζεται στην ενότητα, προϋπόθεση απαραίτητη, για τη σύνθεση της ς των όποιων απόψεων εκφραστούν, αλλά και της πολυπόθητης ανασυγκρότησης του Συνδικαλιστικού Κινήματος, που κάποιοι αυτόκλητοι «τιμητές των αγώνων» δήθεν οραματίζονται και επιδιώκουν, αλλά, που υπογείως, κάνουν τα πάντα για να το σαμποτάρουν.

Ο γραμματέας τόνισε ότι η πλήρης επαναφορά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου για τις ΣΣΕ, η πλήρης αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αιτήματα, για μας, αδιαπραγμάτευτα.

Για τις εργασιακές σχέσεις είπε ότι πρέπει να μπει φραγμός στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, και στις ατομικές Συμβάσεις Εργασίας, που με το πρόσχημα και της οικονομικής κρίσης και ότι πρέπει εδώ και τώρα να ισχύσει η ΕΓΣΣΕ και να υπογραφούν παντού Κλαδικές Συμβάσεις.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

Η ΔΑΣ ΕΚΒ κάλεσε τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου να σταματήσουν τον εκφυλισμό, την απαξίωση και την κατρακύλα του ΕΚΒ, ψηφίζοντας την “ΔΑΣ”, το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ Κώστας Στεργίου τόνισε ότι το ΠΑΜΕ δηλώνει παρόν και δίνει την μάχη με όλες τις δυνάμεις του για τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, και όχι για ένα κίνημα καθηλωμένο και προσαρμοσμένο στα θέλω του και των κυβερνήσεων και παλεύει για ένα κίνημα που θα βάζει μπροστά τα “θέλω” και τα συμφέροντα των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Όπως είπε η ζωή έδειξε ότι αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για να έχουμε καλύτερη ζωή εμείς και τα παιδιά μας. Είναι ο δρόμος για να μπει τέρμα στον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτόν τον δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο που οδηγεί στην πραγματική ευημερία, ακολουθεί το ΠΑΜΕ.

Η ΔΑΣ πρότεινε στο συνέδριο του ΕΚΒ να υιοθετηθεί ψήφισμα κατά της καύσης σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ και ψήφισμα ενάντια στις Αμερικανονατοϊκές βάσεις στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα και σε άλλα σημεία της χώρας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση