Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνδέουν τη συμφωνία για το προσφυγικό με τον ΦΠΑ στα νησιά
Συνδέουν τη συμφωνία για το προσφυγικό με τον ΦΠΑ στα νησιά

Συνδέουν τη συμφωνία για το προσφυγικό με τον ΦΠΑ στα νησιά

Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής επέτρεψε να διατηρήσει τον χαμηλό ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές.

Δεν είναι μυστικό ότι η συμφωνία που ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής έγινε μετά την συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να δέχεται την επιστροφή μεταναστών από τα γερμανικά εφόσον έχουν μπει στην Ε.Ε. μέσα από την Ελλάδα. Αυτό παραδέχονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», αναφέροντας ότι η Γερμανία άλλωστε είναι ο «μεγαλύτερος μέτοχος» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι πάρθηκε η απόφαση με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όμως, όλοι οι θεσμοί δεν ήταν ενήμεροι για αυτή τη συμφωνία, η οποία προκάλεσε έκπληξη όχι τόσο για το δημοσιονομικό της κόστος, το οποίο δεν ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια ευρώ, όσο για τον τρόπο που ελήφθη. Σύμφωνα με τη γερμανική , η οποία σε χθεσινό της αναφέρει πως «ακούγεται ότι στο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα στραβά α επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο προσφυγικό διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις » . Η προσθέτει ότι η κ. Μέρκελ βρισκόταν υπό πίεση από τον κυβερνητικό της εταίρο και «ίσως για αυτό η Αγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό “το ένα χέρι νίβει τ' άλλο”».

Συγχρόνως, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Γερμανίδα καγκελάριο και έμεινε με την εντύπωση ότι η Αγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε. «Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο θεωρεί ότι απλώς άκουσε και δεν συμφώνησε, ισχυρίζονται διαπραγματευτικοί κύκλοι της Ε.Ε.», λέει το και προσθέτει ότι ξεκαθαρίστηκε στους «εκπροσώπους της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία ή την καγκελάριο στο εν λόγω ζήτημα». Γι' αυτόν τον λόγο παρόλο που ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι το μέτρο θα ισχύσει όσο θα διαρκέσει η και όσο αυτός θα είναι πρωθυπουργός, τελικά το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών θα είναι σε ισχύ για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση