Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τα «αγκάθια» παραμένουν
Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τα «αγκάθια» παραμένουν

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τα «αγκάθια» παραμένουν

Τουρκικός Τύπος: Ο Τσίπρας εκνεύρισε τον Ερντογάν

Χωρίς απτό αποτέλεσμα, που θα μπορούσε να καταστήσει ορατό το πέρας μιας μακράς περιόδου δύσκολης και άγονης συνύπαρξης με τη γείτονα Τουρκία, ολοκληρώθηκε χθες η σχεδόν δίωρης διάρκειας συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο θέμα της πολύμηνης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο η Αθήνα είχε τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεν ότι έχει «περισσότερες ελπίδες απ’ ό,τι πριν από τη συνάντηση», ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση από την τουρκική πλευρά, η οποία θα συνιστούσε καταλυτικό παράγοντα στη στάση της Αγκυρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «όχι από τις πιο εύκολες συναντήσεις» τη χθεσινή, δίνοντας με αυτή τη φράση το στίγμα του κλίματος που προφανώς παραμένει βαρύ στις διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει κάποια χάρη, αλλά να τρέξουν οι δικαστικές διαδικασίες, καθώς δεν τους έχουν ακόμη αποδοθεί κατηγορίες. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν, χωρίς να συσχετίσει ευθέως τα δύο ζητήματα, έβαλε από την πλευρά του το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Τσίπρας απάντησε παραπέμποντας στις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο και παρουσίασε στον κ. Ερντογάν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αφορούν πάνω από νησιά, αερομαχίες, εμπλοκές, στοιχεία που, όπως είπε, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε να συνεχισθεί και να ενταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών Επιτελείων των δύο χωρών, αλλά και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, καθώς και η προοπτική επανάληψης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μεγάλες, αναξιοποίητες δυνατότητες στις με την Τουρκία, οι οποίες, όπως ανέφερε, δεν απελευθερώνονται, καθώς οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε ένα ζήτημα που δεν θα έπρεπε να κυριαρχεί και ουσιαστικά παρουσίασε την αντιμετώπιση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως το κλειδί που θα ανοίξει τη θετική ατζέντα στις διμερείς σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι πολύ κοντά η συμφωνία με την Αλβανία για την ΑΟΖ, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν δύο σοβαρές εκκρεμότητες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και αυτές αφορούν την εμπόλεμο και τα σύνορα. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διευκρίνιζαν ότι το θέμα των συνόρων αφορά τη δικαιοδοσία καθορισμού των «πυραμίδων» που οριοθετούν την συνοριογραμμή. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος, τέλος, στην που έχει εκδηλωθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές με όλους στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, αλλά με την απαίτηση σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα και στην εθνική κυριαρχία.

Τουρκικός Τύπος: Ο Τσίπρας εκνεύρισε τον Ερντογάν

Ότι εκνεύρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Βατάν» στο πρωτοσέλιδό της, αναφερόμενη στην ελληνική καταγγελία στο ΝΑΤΟ ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη είναι όμηροι.

Η εφημερίδα με τίτλο «Καταγγελία που εκνεύρισε», γράφει ότι ο Ερντογάν εκνευρισμένος απάντησε στην καταγγελία του Τσίπρα ρωτώντας «ποιος παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες;», συνδέοντας έτσι έμμεσα την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Η «Βατάν» δεν είναι το μόνο τουρκικό μέσο που ασχολήθηκε με τη χθεσινή συνάντηση των Τσίπρα – Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, και η εφημερίδα «Milliyet» αναφέρεται στη συνάντηση με τον τίτλο «Παράπονα στον Τσίπρα για τη FETO» (Οργάνωση του Γκιουλέν). Εστιάζει δε, στο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μετάφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό τις ανησυχίες του για την παροχή ασύλου σε μέλη της οργάνωσης.

Τηλεοπτικά μέσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση με αναφορές στη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν ήταν και η πιο εύκολη συνάντηση, ενώ σημειώθηκε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων και το Κυπριακό.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Λαμπρή η πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στον Βόλο #ΜητροπολιτικόΙερόςΝαόςΑγίουΝικολάου - https://t.co/QMHmVhv4vW -

  • Ευρωβαρόμετρο: οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις ψηφιακές αρχές #ψηφιακέςαρχές - https://t.co/u6DKwDIOaC -

  • #Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά - https://t.co/Q0OrUI80N3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση