Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνάντηση Σ. Φάμελλου και Κ. Αγοραστού για την υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου
Συνάντηση Σ. Φάμελλου και Κ. Αγοραστού για την υλοποίηση  επιχειρησιακού σχεδίου

Συνάντηση Σ. Φάμελλου και Κ. Αγοραστού για την υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου

Στον τομέα της επεξς των αστικών λυμάτων

Συνάντηση εργασίας είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σως Φάμελλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας με στόχο την της συνεργασίας για την υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, στο πλαίσιο της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ.

Η χ μας καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση της κατασκευής των υποδομών διαχείρισης λυμάτων των οικισμών, αξιοποιώντας και τους πόρους των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά παρουσιάζει αδυναμίες στην πλήρη ανταπόκρισή της, απέναντι στις απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ε.Κ.

Με δεδομένο ότι, οι υποχρεώσεις της χς για συμμόρφωση στις απαιτήσεις της παραπάνω Οδηγίας είναι ιδιαίτερα επιτακτικές και υπάρχει κίνδυνος να επισύρουν επιβολή προστίμων μη συμμόρφωσης, απαιτείται η βελτίωση του προγραμματισμού κατασκευής, ολοκλήρωσης και λειτουργίας των αναγκαίων έργων, μέσω των πόρων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020.

Η βελτίωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί, εάν για το σύνολο των έργων των υποδομών λυμάτων και των συνοδευτικών έργων και δράσεων εκπονηθεί ένα ενιαίο «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων» για τους οικισμούς Γ' προτεραιότητας, ανεξάρτητα από το Ε.Π. χρηματοδότησής τους, το οποίο, με σεβασμό των διαχειριστικών κανόνων κάθε Ε.Π., θα διασφαλίσει τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, με στόχο τη συνεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα των προγραμματιζόμενων δράσεων.

Για την επίτευξη των ανωτέρω προτείνεται η υπογραφή Επιτελικής Προγραμματικής Σύμβασης Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), με την οποία αφενός κατοχυρώνεται η συνεργασία τους, αφετέρου συγκροτείται το Σύστημα Διακυβέρνησης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου, που θα έχει στο πολιτικό επίπεδο ένα ενιαίο διυπουργικό κέντρο συντονισμού και στο επιχειρησιακό μια αποτελεσματική τεχνική υποστήριξη (τεχνική γραμματεία).

Η ΕΝΠΕ με την υποστήριξη της Κοινής Επιτροπής και της Τεχνικής Γραμματείας, θα ενημερώνει, θα συντονίζει και θα υποστηρίζει συστηματικά με κάθε πρόσφορο μέσο τις Περιφερειακές Αρχές, καθώς και τις Διαχειριστικές Αρχές των Π.Ε.Π. στην εφαρμογή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Σχεδίων.

Από τη μεριά τους, επίσης, η ΚΕΔΕ και η ΕΔΕΥΑ, με την υποστήριξη της Κοινής Επιτροπής και της Τεχνικής Γραμματείας, θα υποστηρίξουν τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητάς τους, για να υλοποιήσουν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ().

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής (D.G. Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει συμφωνήσει να υποστηρίξει το συνολικό εγχείρημα με τεχνική βοήθεια και να συμβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στην του.

Η προτεινόμενη Προγραμματική Σύμβαση και η συνεργασία των φορέων θα επιτύχει, μεταξύ άλλων:

-Τον συντονισμό και την συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων, των Περιφερειακών και των Τοπικών Αρχών, την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γενικότερα την αναγκαία Εταιρική σχέση όλων των ενδιαφερομένων,

-Τους απαραίτητους, πρόσθετους πόρους και επομένως την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των υποδομών λυμάτων και τη μείωση του κινδύνου επιβολής προστίμων,

-Την συντονισμένη τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία, την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, την ωρίμανση μελετών και των έργων, και

-Την και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας στην κατασκευή και λειτουργία των δικτύων αποχέτευσης και των .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση