Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζεεχόφερ: «Η Ελλάδα αλλάζει πολιτική στο μεταναστευτικό»
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζεεχόφερ: «Η Ελλάδα αλλάζει πολιτική στο μεταναστευτικό»

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζεεχόφερ: «Η Ελλάδα αλλάζει πολιτική στο μεταναστευτικό»

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζονται οι ροές και να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τις ροές», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Τουρκία.

Στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το μήνυμα που στέλνει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα ενημέρωσε τον κ. Ζεεχόφερ πως έχει ήδη δρομολογηθεί ένα τολμηρό σχέδιο μετακίνησης σχεδόν 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Σημείωσε δε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί «πυροσβεστική αντιμετώπιση» προσθέτοντας πως βάση για την εξεύρεση λύσης αποτελεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ανέφερε επίσης ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως η χώρα μας θα κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

Λόγω της αδυναμίας του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να παραστεί στη συνάντηση (για τους γνωστούς λόγους που σχετίζονται με το χθεσινό συμβάν στο Παρίσι) η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη της στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή: Αλλάζουν όλα στην αντιμετώπιση προσφυγικού-μεταναστευτικού

Με τη φράση «θέλουμε κανόνες, και όχι φράχτες και τείχη», ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα από του βήματος της Βουλής όχι μόνο απάντησε στην την οποία δέχεται η κυβέρνηση για τη στάση της έναντι του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και προσδιόρισε τους άξονες επί των οποίων θα αναπτυχθεί η πολιτική διαχείρισης και αντιμετώπισης του συγκεκριμένου εξαιρετικά δύσκολου και ευαίσθητου ζητήματος. Η τοποθέτηση αυτή έγινε με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη, στο πλαίσιο της «Ωρας του πρωθυπουργού».

Αρχικώς ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία ότι το εν λόγω ζήτημα έχει προσλάβει χαρακτήρα μεταναστευτικό, καθώς οι πρόσφυγες –με χαρακτηριστικά που αναφέρονται σχετικά από τις διεθνείς συνθήκες- αποτελούν μειοψηφία, σε σύγκριση με παλαιότερες περιόδους.

«Το 2015 απεγνωμένοι Σύριοι, ήταν το 75% των εισερχομένων στη χώρα μας. Σήμερα Σύροι μόλις 2 στους 10. Το 50% Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές. Είναι και από την Υποσαχάρια Αφρική. Η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Και αφού μίλησε εντόνως επικριτικά για τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, εξαιτίας των οποίων τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν, έκανε λόγο για τέσσερις ταυτόχρονες και παράλληλες δράσεις που αναλαμβάνονται σήμερα, με στόχο να δοθούν λύσεις: Ως πρώτη εξ αυτών των δράσεων ανέφερε την καθιέρωση νέου συμπαγούς και δίκαιου συστήματος απόδοσης ασύλου, σημειώνοντας πως σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. «Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο που θα διέπει συνολικά τα ζητήματα διεθνούς προστασίας», σημείωσε. Δεύτερη θα είναι η διασφάλιση καλύτερης συνεργασίας όλων των δομών διοίκησης, αλλά και συνεργασίας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία. Τρίτη δράση είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Μεταξύ άλλων μίλησε για ενεργοποίηση περισσότερων παρατηρητηρίων στον Εβρο και για ενίσχυση των περιπολιών του Λιμενικού στο Αιγαίο, ενώ στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο σχέδιο ανακούφισης των νησιών από τον υπεπληθυσμό στα «Κέντρα Φιλοξενίας». Τέλος, τόνισε ότι θα υπάρξει συστηματική και πιεστική προς την διεθνή κοινότητα, αλλά και την ΕΕ εκστρατεία ανάδειξης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως διεθνούς προβλήματος, και όχι ζητήματος που αφορά μόνο στις χώρες των εξωτερικών συνόρων.

Και είναι εδώ που αίσθηση προκάλεσε η επισήμανσή του, πως προτίεται να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στις χώρες εκείνες της ΕΕ που ενώ απολαμβάνουν τα ωφέλη από ευρωπαϊκές συνθήκες και ειδικά τη Σέγκεν, αρνούνται να συμμετέχουν στην υποχρέωση δίκαιης κατανομής των προσφύγων και να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους αριθμό εξ αυτών.

Ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησε μεν στις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πως η προηγομυένη κυβέρνηση κληροδότησε στη σημερινή πολλά προβήματα, αλλά υποχτήριξε ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης αποτελεί ενισχυμένη μορφή της προηγούμενης. «Η ενίσχυση του μοντέλου της αυστηρότητας και της καταστολής, έχει απολύτως δεδομένη την αποτυχία. Θα αποτύχετε κ. πρωθυπουργέ» είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, και επικαλούμενος τα παραδείγματα της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, μίλησε για την ανάγκη ορθής υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, και ομαλής ενσωμάτωσής τους στις εκεί κοινωνίες.

«Οι ΗΠΑ χτίστηκαν από μετανάστες. Λάθος η σύγκρισή τους με την Ελλάδα ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και στην Αυστραλία έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φθάσει στις ακτές της. Το λένε όχι επειδή είναι απάνρθωποι, γιατί θέλουν να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών. Να γνρίζουν αυτοί που καταβάλλουν μεγάλα ποσά θα γνωρίζουν ότι θα γυρίσουν πίσω», σημείωσε απαντώντας ο πρωθυπουργός και τόνισε εκ νέου ότι αυτή θα είναι και η πολιτική της κυβέρνησής του. «Θέλουμε κανόνες, όχι φράκτες και τείχη. Ενας κανόνας είναι και η φύλαξη συνόρων. Οταν κάποιος μπαίνει παράνομα, πρέπει να έχει λόγο: αν είναι διεθνής προστασία, θεσπίζουμε κανόνες για φιλόξενη στέγη στην Ελλάδα. Δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες, αρκεί να είναι εκείνοι που πληρούν κανόνες για να τύχουν διεθνούς προστασίας.

Οργανωμένα και με κανόνες η υποδοχή και προστασία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία και ρατσισμός. Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία πολυπολιτιστική. Στα πλαίσια όμως μιας συνεκτικής πολιτικής, που υλοποιείται βήμα βήμα και με ταχύτητα. Τέλος, ειδικά ως προς τη Μόρια και ερώτηση του κ. Βαρουφάκη αν προτίθεται η κυβέρνηση να την κλείσει, ο πρωθυπουργός είπε: «Η Μόρια αντέχει 3,5 χιλιάδες και έχει πολύ περισσότερους. Θα μειωθεί ο εκεί πληθυσμός στο επίπεδο που να μπορεί να τους διαχειριστεί. Αν κλείσει θα πρέπει να φτιάξουμε ένα άλλο κέντρο στη Μυτιλήνη».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών στο Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας - https://t.co/G718wkViMu… -

  • Έλεγχοι, πρόστιμα και λουκέτα στη Θεσσαλία #κορωνοπρόστιμα - https://t.co/EmgLykGJq3 -

  • Αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου στα έργα του Αλμυρού που ολοκληρώνονται ή προχωρούν #ΔΑλμυρού - https://t.co/z3kMvz1QNd -

"Αλιεύοντας" την είδηση