Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ , ο οποίος από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι θα γίνει συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Δένδιας: Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών θέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλος της κατάστασης σε βάθος χρόνου».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid.

Τέλος, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον κ. για την κατάκτηση της ς στο μπάσκετ από την Αναντολού Εφές.

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν πολλά θέματα προς επίλυση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε την ικανο του για το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή.

Όπως είπε, «είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα». Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση των ΥΦΥΠΕΞ των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

«Θέλω να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας και χαιρόμαστε ότι υπάρχει η ίδια βούληση και από την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ως προς την πολιτική και τη στρατιωτική συνεργασία, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως είχε γίνει ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αθήνα και σημείωσε πως έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχισή τους.

Ο κ. Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι θα γίνει συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

περπάτησαν μαζί προς το υπουργείο Εξωτερικών

Προηγήθηκε συνάντηση των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, οι οποίες εστιάστηκαν στις διμερείς , καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου περπάτησαν μαζί προς το υπουργείο Εξωτερικών από το , διασχίζοντας την Ηρώδου του Αττικού και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο .

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας.

Χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε στον Τούρκο ομόλογό του ανεπίσημο δείπνο σε εστιατόριο της Αθήνας με θέα την , στο οποίο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Μ. Τσαβούσογλου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη. Απαντώντας άμεσα και έντονα στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη». Διαμήνυσε πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση