Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνάντηση Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο
Συνάντηση  Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

Συνάντηση Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

 

Με την αντιπροσωπία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος συναντήθηκε (21/11) ο Πατριάρχης Μόσχας & Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

Η αντιπροσωπία, την οποία συναποτελούσαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος  Ιγνάτιος και Πειραιώς  Σεραφείμ, αφίχθη στη Μόσχα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 70ής επετείου γενεθλίων του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στη συνάντηση εκπροσώπησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ  Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Τρόϊτσκ & Γιουζνουράλσκ Γρηγόριος, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ για τις Διορθόδοξες υποθέσεις και ο  Σ. Μονάχωφ, στέλεχος του ΤΕΕΣ.

«Εκφράζω τη βαθιά ικανοποίησή μου για τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους εορτασμούς. Αυτό το γεγονός μας παρείχε την ευκαιρία να συμπροσευχηθούμε οι Προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, να τελέσουμε τη Θεία Ευχαριστία και με τον τρόπο αυτό να διατρανώσουμε σε όλο τον κόσμο την ενότητα της Ορθοδοξίας», τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

«Πολλές και ποικίλες εξελίξεις υπάρχουν στη ζωή της κάθε επιμέρους Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μερίδα της Ιεραρχίας, του κλήρου και του λαού μπορεί να έχουν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με ορισμένα θεολογικά ζητήματα καθώς και με τα προβλήματα, τα οποία απασχολούν σήμερα τις Εκκλησίες και οφείλονται σε εξωτερικούς λόγους. Αλλά το συλλείτουργό μας αποτελεί μια πολύ σημαντική απόδειξη του ότι οι υφιστάμενες διχογνωμίες δεν χωρίζουν την Εκκλησία. Όπως έλεγε και ο Απόστολος Παύλος: δει γαρ και αιρέσεις εν ημίν είναι (Α’ Κορ. 11. 19). Και το γεγονός ότι, παρά τις διχογνωμίες αυτές, η Εκκλησία στο διάβα των χιλιετιών κράτησε την ενότητά της, βεβαίως οφείλεται στην παρουσία του Θεού στη ζωή μας: Το Άγιο Πνεύμα με τη δύναμή του διορθώνει τα ελλείμματα και τις αδυναμίες των ανθρώπων», ανέφερε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος.

Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στήριξε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών  Ιερώνυμο και την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι διέρχονται σήμερα δύσκολες εξωτερικές δοκιμασίες. «Η Ρωσική Εκκλησία πέρασε από δυσκολότερες δοκιμασίες τον Κ’ αι. και γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, τί σημαίνει να αντιστέκεται κανείς στην εξωτερική επιρροή και πίεση. Έτσι οι προσευχές μας είναι υπέρ της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπέρ του ελληνικού λαού. Είμαστε στο πλευρό σας στη νόμιμη υπεράσπιση εκείνων των ιδεωδών, τα οποία πρέπει να τα κρατήσει η Ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι ο ευλαβής Ελληνικός λαός με την ισχυρά Ορθόδοξη παράδοση θα αντέξει τους πάμπολλους εξωτερικούς πειρασμούς».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος  Ιγνάτιος ανέφερε: «Για μένα όσο και για τον αδελφό μου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος στους εορτασμούς για την επέτειο των 70ών γενεθλίων Σας».  Σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι  είναι ευλογία Θεού η κοινή Θεία Λειτουργία, «στην οποία συμμετείχαμε μαζί Σας και τους λοιπούς Προκαθημένους των κατά τόπους Εκκλησιών, μετέχοντας έτσι στο κορυφαίο και μοναδικό γεγονός της Ευχαριστιακής ενότητας». Ακόμα, σημείωσε ότι «οι θεολογικές απόψεις και γνώμες δεν μπορεί σε αυτή την κρίσιμη εποχή να είναι αφορμή για τη διαίρεση της Ορθοδοξίας».

«Σας ευχαριστούμε, Αγιώτατε, διότι σκέπτεστε και ενθυμείσθε την πατρίδα μας αυτές τις κρίσιμες εποχές και Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη για τη την οποία μας παρέχετε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης και της υλικής. Αυτή η έφθασε μέχρι την τελευταία Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος και με ευγνωμοσύνη μνημονεύουμε το όνομά Σας στις προσευχές μας», υπογράμμισε ο κ. Ιγνάτιος.

Επίσης, ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η Ιερά Σύνοδος και η Ελλαδική Εκκλησία αγωνίζονται σκληρά για να αντισταθούν στην εκκοσμίκευση της ελληνικής κοινωνίας, όπου κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να εμφυτεύσουν τον αθεϊσμό στο έθνος των Ελλήνων.

«Σας ευχαριστούμε για τις προσευχές Σας, ενώ από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε ότι παρακολουθούμε και θαυμάζουμε τα τα οποία επιτελούνται εδώ. Να ξέρετε ότι είμαστε στο πλευρό Σας με πνεύμα ενότητας, διότι μας συνδέουν με τη Ρωσική Εκκλησία μακραίωνοι και ακατάλυτοι δεσμοί».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση